Med sit AI-drevne værktøj gør startuppet Borbaki redigeringsopgaven nem for Youtubere og podcastere. Målet er at få de største producenter i verden med på en ny måde at redigere lyd og video.
”Ehm, øøøøøøøøh…”
Fyldordene giver hjernen lidt ekstra tænketid i samtalen, men lytter man til en podcasts, bliver det hurtigt en forstyrrelse. Opgaven med at fjerne støjen fra optagelser er tidskrævende. I hvert fald hvis man ikke man bruge det nye værktøj NoEdit fra startuppet Borbaki, som vil automatisere rugbrødsarbejdet ved lyd- og videoredigering, så der bliver mere tid til det kreative.
”Vi vil gøre det nemt og sjovt at redigere. Første gang du går i gang med at redigere en podcast er det sjovt at nørkle med detaljerne. Men gang nummer 50 er det ikke længere sjovt at fjerne øh’er fra optagelsen. NoEdit gør det hårde arbejde automatisk, og så kan klipperen bruge tid på at finde det rigtige underlæg eller passende dækbilleder,” forklarer Annemette Møhl, medstifter og COOCOO betyder Chief Operating Officer og er den øverste leder ansvarlig for virksomhedens daglige drift og operationelle effektivitet. COO’en sikrer, at virkso More i Borbaki.
Det cloud-baserede værktøj NoEdit har allerede en række funktioner til både lyd- og videoredigering – som automatisk at fjerne stilhed i optagelsen og tilføje undertekster. Ambitionen for værktøjet er, at det skal kunne klare redigeringen af en podcast eller videoklip helt automatisk.
Pivoterede over en øl
Faktisk startede Borbaki et helt andet sted. Stifterne Jonas og Annemette lærte hinanden at kende for syv år siden, og da Annemette fik en startup-ide, som hun ikke selv kunne finde ud af at kode, søgte hun vejledning hos sin gamle ven, der kommer fra en teknisk baggrund.
”Over en kop kaffe fandt vi ud af, at det nok ville koste 5-10 millioner at udvikle prototypen. Så den idé blev ikke til noget. Men det gav snakken videre på, hvordan vi kunne starte noget sammen,” fortæller Annemette Møhl.
Det blev for to år siden til virksomheden Borbaki, der med Annemette på salg og marketing og Jonas som dataanalytiker ville hjælpe andre virksomheder med at få styr på deres data. Det tog bare aldrig rigtig fart. Og da virksomheden kæmpede med at skabe omsætningen, kom deres baggrund som henholdsvis Youtuber og marketingmanager for content creators i spil – og fik Borbaki på et nyt spor.
”Vi sad en dag og drak nogle øl og var enige om, at det ikke gik så godt. Men så viste Jonas mig en prototype, han havde lavet i sin fritid, som automatisk kunne fjerne ”øh” fra lyd – og det var jo bare pisse smart. Så vi blev enige om, at det var den nye forretningside, og så begyndte vi at arbejde på NoEdit,” siger Annemette Møhl.
Stemmestyret og automatisk
Efter øllene fulgte en ny forretningsplan for Borbaki, som blev brugt til at søge penge hos InnoFounder. Og siden bevilligen landede i februar sidste år, har de to stiftere arbejdet fuld tid på at gøre NoEdit klar.
Ideen er vokset fra at fjerne øh’er til at være et værktøj drevet af kunstig intelligens, der kan automatisere og effektivisere hele redigeringsprocessen med lyd og video. Producenten skal bare uploade optagelserne til Borbaki’s webservice – så klarer den kunstige intelligens resten.
”Med NoEdit kan du redigere mens du optager ved at sige nogle keywords. Laver du en fejl, mens du optager podcast, kan du sige ”klip klip” og tale videre – og så ved NoEdit, at fejlen skal klippes ud,” sige Annemette.
Ud over den stemmestyrede redigering kan værktøjet også selv klippe intro og outro ind i optagelsen. Det kan censurere bandeord, fjerne stilhed og forbedrer lydkvaliteten med automatisk audiokompression. Og så kan NoEdit selv generere undertekster ud fra lyden – både på det talte sprog og oversættelser til andre sprog.
”Med NoEdit sætter du tingene op én gang. Når du derefter uploader filerne og trykker ”kør”, så kommer der en køreklar video eller podcast tilbage,” siger Annemette Møhl.
Disney og BBC skal med
NoEdit er stadig i testfasen, men har de første betalende brugere på. Når værktøjet inden længe går i aktivt salg, forventer Borbaki især at fange content creators som youtubere og podcastere, der kan bruge den første version af værktøjet til at automatisere stort set hele redigeringsopgaven. Og fordi de arbejder i små teams både foran og bagved kameraet, forventer Borbaki, at de hurtigt vil kunne implementere og få glæde af effektiviteten i NoEdit.
Stifternes ambitioner stopper dog ikke her. De store produktionshuse skal også bruge NoEdit, og her tænker startuppet sit værktøj som en del af workflowet frem for at være hele løsningen.
”Når NoEdit har gjort det grove arbejde, kan projektet eksporteres, så en klipper nemt kan arbejde videre på det. Vi ser det også som en del af de professionelles workflow. Og når vores multiangle-funktioner går live, som automatisk klipper mellem forskellige vinkler, bliver det endnu mere relevant for dem,” siger Annemette Møhl.
Med det kunstigt intelligente værktøj fra Borbaki forventer startuppet at kunne spare kostbar tid hos både store og små producenter. Derfor ser de også sig selv som en essentiel del af en ny og smartere arbejdsgang i mediebranchen.
“På længere sigt er målet selvfølgelig at BBC og Disney også skal bruge NoEdit”
”I dag forstår NoEdit 41 sprog, så indenfor den nærmest fremtid, skal vi have kunder i alle de lande. Og på længere sigt er målet selvfølgelig at BBC og Disney også skal bruge NoEdit,” siger Annemette Møhl.
Borbaki er i øjeblikket ved at finde investorer til sin første investeringsrunde. Hør mere ved at tilmelde dig vores Investornyhedsbrev her: