Der er kun to ting, vi frygter, når vi bliver født: høje lyde og fald. Ting vores kamp-eller-flugt-instinkt underbevidst opfatter som tegn på skadelige angreb. Alt andet er noget, der udvikles senere hen. For eksempel frygten for edderkopper og kryb, som mange bærer rundt på hele instinktivt. Det er noget med udseendet, måden de kribler og krabler på og vores sparsomme omgang med dem i hverdagen, der gør os bange. Bange for det ukendte.
Men måske burde vi i virkeligheden vænne os til krybene. Og alliere os med dem. I hvert fald i følge foodtech-startupet Hey Planey, der producerer klimavenlige snacks, proteinbarer, knækbrød og kødalternativer, alt sammen lavet på insekter. Virksomheden blev grundlagt i slutningen af 2016 af insektforsker Malena Sigurgeirsdottir og social iværksætter Jessica Buhl-Nielsen med en mission om at skabe en mere bæredygtig fødevarekultur ved at integrere insekterne i vores normale kostvaner.
Men hvorfor lige insekter?
”Insekter er en helt fantastisk fødevare, vi ikke bruger nok. Den er ekstremt ernæringsrigtig, høj på B12-vitamin, jern, kalcium, protein – generelt mange næringsstoffer, som vi i høj grad får fra animalske kilder i dag. Derudover er de meget bæredygtige at producere. De udleder cirka 100 gange mindre CO2 end kød fra kvæg og er på lige fod ernæringsmæssigt. FN har udnævnt dem til at være blandt verdens mest bæredygtige fødevarer,” fortæller Jessica Buhl-Nielsen.
Der skal 20 kilo foder til for at producere et kilo oksekød. Med insekter er forholdet 1:1. De to iværksættere bruger primært buffalobiller til deres snacks og kød – men først efter insekterne er malet til pulver.
”Det insekt, vi bruger mest, er buffalobiller. Dem får vi fra farme i Holland, hvor de bliver opdrættet vertikalt i et slags hyldesystem, så de optager så lidt areal som muligt. Her fodres de på restproduktet mask, så der er tale om en meget klimavenlig og cirkulær produktion,” siger Hey Planet-stifteren.
Det hele startede i Tanzania
Idéen bag Hey Planet startede helt tilbage i 2009, da Malena Sigurgeirsdottir rejste rundt i Tanzania, hvor insekter indgår som en stor del af kosten hos de lokale.
”Malena har næsten altid været vegetar. Men på sin rejse tænkte hun, at nu måtte hun hellere integrere sig og hun blev fascineret af, hvordan kroppen lige pludselig reagerede meget positivt på alle næringsstofferne. Så i ni måneder levede hun ikke af andet end ris og græshopper,” fortæller Jessica Buhl Nielsen grinende.
Interessen tog Malena med sig, da hun studerede naturressourcer og miljøøkonomi – hele tiden med blikket fastlåst på insekter som fødevarer. Da hun ved et tilfælde introducerede idéen for Jessica, der er uddannet fra CBS og et halvt år forinden havde startet en anden virksomhed op, blev de to iværksættere hurtigt enige om at give det et skud.
Der var bare ét problem. Når Jessica kiggede på tallerkenen med store fede biller, var første indskydelse ikke, at her lå et festmåltid. Tværtimod.
“Der er jo alle de her gode argumenter for at spise insekter, men jeg kunne ikke se mig selv sidde og spise dem en almindelig onsdag aften. Det var en lidt for stor mundfuld, så at sige. I stedet fandt vi frem til, at vi blev nødt til at male dem til støv, før de kunne bruges i vores produkter,” siger Jes¬sica Moore Buhl-Nielsen med et smil.
Larverisotto, billebrownies, og insektcookies. Samboer blev udsat for lidt af det hele i forsøgsfasen, hvor iværksætteren stadig var ved at finde frem til, hvad der fungerede. En dag satte de dadler og insekterne sammen – og det blev en succes. De bragte græshoppepebernødder og dadelkonfekt med larvepulver med sig på julemarkeder hele december og solgte for 10.000 kroner.
Inden for få uger havde Hey Planet-stifterne gennemført en succesfuld crowdfundingkampagne med støtte på 100.000 kroner, oprettet et cvr-nummer, fået skabt et logo og lagt en forretningsplan for eventyret. Kort efter underskrev de en leveringsaftale med Irma.
Iværksætterne lejede sig ind hos Kitchencollective, som havde et køkken i Sydhavn og begyndte at lave, hvad der i alt blev til 50.000 insektbaserede snacks i hånden, før produktionen blev udlicititeret.
“Da vi efter Irma også kom i Magasin og en række små butikker, åndede vi lidt lettet op. Nu kunne vi med rette sige, at det var et rigtigt produkt og ikke bare en fiks idé,” fortæller Buhl-Nielsen om opstartsfasen.
Ambition
”Da vi startede ud, var vi bootstrapped i næsten et års tid og producerede kun det, vi fik solgt. Men vi kom hurtigt til et punkt, hvor vi næsten ikke kunne sælge mere, for så vidste vi, at vi skulle i køkkenet igen,” fortæller Jessica Buhl-Nielsen.
Efter en investering i 2017 fra en familieven – et år efter grundlæggelsen af virksomheden – kunne Hey Planet udlicitere produktionen til en ekstern leverandør og fokusere på udviklingen af brandet og produkthylden.
Det fik også virksomheden til at fokusere på missionen om at normalisere den insektbaserede kost – snarere end at maden kun blev set lidt som en grøn gimmick. Da et tysk selskab henvendte sig til danskerne, som oprindeligt hed Dare To Eat, var det en kærkommen mulighed for at revidere brandet, fortæller Buhl-Nielsen.
”Vores første navn, Dare To Eat, appellerede til, at man skulle turde at prøve noget nyt. Men det blev opfattet lidt som en gimmick, og i virkeligheden har vi jo en drøm om at gøre det her til hverdag for så mange mennesker som muligt. Heldigvis fandt vi frem til et navn, vi synes er meget bedre. Og jeg lover: Det er det sidste vi kommer til hedde,” fortæller iværksætteren.
Ifølge madstartupet skal smagen tale for sig selv, når vi fremover skal omstille vores madvaner til mere bæredygtige alternativer. Ingen vinder noget ved at få ’det rigtige valg’ påduttet af andre. De skal prøve det selv.
”Når man hører om insekter, tænker de fleste på noget, de ikke umiddelbart har lyst til at spise. Men vores oplevelser er, at så snart folk får lov til at smage det, er den mentale barriere nedbrudt. Lige så snart mad smager godt, kan man nå langt,” siger stifteren.
Flere og flere hopper tydeligvis med på idéen. I 2019 fik det danske startup en større millioninvestering fra Megatrend Invest over en tre-årig periode. Og de er allerede i fuld gang med at forvalte tiltroen.
”De sidste 3 år har vi arbejdet hen mod vores helt store projekt: At producere verdens mest bæredygtige kød bestående af insektmel, som tekstureres og bliver til en slags ‘hakket kød’, der smager dejligt af svampe eller lidt af grisekød, afhængigt af hvordan man tilbereder det. Det er vores hjertebarn.”
”Det blev i august lanceret på nogle udvalgte restauranter. Folk skal nemlig lige høre om det, før vi præsenterer det i supermarkedernes køledisk,” siger Buhl-Nielsen om virksomhedens strategi.
Hey Planet regner det dog kun for at være startskuddet på et eventyr, der forhåbentlig strækker sig langt udover de danske landegrænser.
”Om fem år håber vi at være langt mere til stede i Europa. Forhåbentlig også på et større marked som USA eller Kina, hvor man virkelig kan skabe nogle vilde forandringer, fordi mængderne er langt større.”
”Forhåbentlig bliver det på et tidspunkt en helt almindelig fødevare. Særligt vores patenterede kødalternativ arbejder vi for en dag er på lige fod med for eksempel en kyllingeburger eller en oksebøf. I fremtiden tror vi, det bliver helt normalt at spise insekter,” fortæller Jessica
fortæller Jessica Buhl-Nielsen.