Ugens Startup: Danske Ambolt leverer teknologien, der hjælper Norges læger med at bekæmpe corona

Stiftere af Ambolt (fra venstre) Andreas Berre Eriksen, Kent M. Caspersen og Mathias M. Andersen.

Det var et rent tilfælde der gjorde, at to norske læger valgte danske Ambolt som deres tekniske samarbejdspartner. Det førte i 2019 til appen Helseboka, som under coronapandemien er blevet et uundværligt værktøj for de norske læger. Og som har fået Ambolt til at eksplodere i vækst.

Det var et rent tilfælde der gjorde, at to norske læger valgte danske Ambolt som deres tekniske samarbejdspartner. Det førte i 2019 til appen Helseboka, som under coronapandemien er blevet et uundværligt værktøj for de norske læger. Og som har fået Ambolt til at eksplodere i vækst.

Ambolt har deres dårlige SEO (søgemaskineoptimering, red.) at takke for, at det netop var deres virksomhed, de to norske læger Marius Christensen og Anders Stormo fandt frem til. 

Ambolt er en softwarevirksomhed med speciale i AI og machine learning, og er grundlagt af de tre aalborgensere Anders Berre Eriksen, Mathias M. Andersen og Kent M. Caspersen. De tre mænd har alle en baggrund fra Institut for Datalogi på Aalborg Universitet, som beskæftiger sig med det, der bedst er kendt som machine learning og kunstig intelligens. På Aalborg Universitet kaldes det dog maskinintelligens. 

Helt tilfældigt er det også det, man kalder det i Norge. Og da de tre grundlæggere havde brugt ordet på deres hjemmeside, fandt de norske lægers søgemaskine frem til Ambolt. 

“For os var det det mest naturlige i verden, at kalde det vi arbejder med, maskinintelligens. Men enhver SEO-ekspert ville sige, at det var helt hul i hovedet at skrive noget, som passede så dårligt ind i det danske marked. Men heldigvis havde det en afledt effekt, som vi ikke kunne forudse,” siger Andreas Berre Eriksen, der er adm. direktør i Ambolt. 

Ramte det rigtige vindue

Det heldige tilfælde førte til, at Ambolt i 2018 kom med ombord på de to norske lægers it-projekt. Året efter førte det til lanceringen af Helseboka. 

Platformen har flere funktioner, bl.a. giver den brugeren fuld adgang og kontrol med egne sundhedsdata, og gør det nemt at booke en konsultation hos egen læge. Derudover har appen en AI-funktion, der stiller spørgsmål til patientens symptomer forud for en konsultation, så lægen er bedre klædt på til at gå i dialog med patienten og stille en diagnose.  

Den fortsatte udvikling af platformen gik godt, fortæller Andreas Berre Eriksen. Startup-virksomheden havde fået en investor med ombord, og Ambolts medarbejderstab voksede hurtigt. Så ramte coronakrisen i foråret 2020. Men for Ambolt var det faktisk en god ting.

“Vi ramte et vindue i pandemien, hvor vores teknologi var tilpas modnet til, at vi nemt kunne bygge et element ovenpå, hvor man eksempelvis kan booke coronatests og afholde videokonsultationer. Og så gik det lige pludselig mega stærkt,” siger Andreas Berre Eriksen. 

Flere kommuner med ombord 

Appen giver ikke kun den enkelte borger mulighed for at booke en coronatest. Har en kommune ikke nok testkapacitet, hjælper den kunstige intelligens med at prioritere, hvilke borgere der skal testes først. Helseboka indsamler også data, så smittetryk og incidenstal kan beregnes. Deruover understøtter platformen også Norges vaccinationsplan, bl.a. booking af vaccinationer, udvælgelse af borgere til vaccination og opsamling af data med henblik på at evaluering af vaccinationsforløbet. 

“Det eneste vi ikke gør, er at sætte sprøjten i armen på borgeren,” siger Andreas Berre Eriksen med et smil. 

I første uge af januar havde Helseboka 94.000 aktive brugere, mens ca. halvdelen af Norges kommuner bruger platformen. Og som Andreas Berre Eriksen udtrykte det, så går det “mega stærkt.” 

“Vi får dagligt rigtig mange henvendelser. Derfor har vi også flere medarbejdere, som ikke laver andet end få flere kommuner med ombord. Der er nok nogle kommuner, som har valgt andre løsninger, men jeg forventer, at over 80 procent af kommunerne bruger vores platform inden slutningen af februar,” siger Andreas Berre Eriksen. 

Mindre papirnusseri

En af Helsebokas forcer er, at platformen har automatiseret mange af de opgaver, som tidligere skulle udføres manuelt af en medarbejder. Dette gælder bl.a. booking af coronatests. 

Som eksempel fortæller Andreas Berre Eriksen om en norsk kommune, der tidligere havde 12 medarbejdere, som i døgndrift sad og besvarede telefoner og bookede borgerne ind på testtider. Efter kommunen valgte at bruge Helseboka, blev borgerne omdirigeret til Ambolts system. Efterfølgende var der kun behov for at have to medarbejdere ansat til at besvare telefoner. 

Automatiseringen, og den medfølgende besparelse, skyldes dog også, påpeger Andreas Berre Eriksen, at Norge ikke er lige så langt langt fremme som Danmark, når det kommer til at inkorporere it i sundhedssektoren. 

“De norske læger bruger rigtig meget tid på papirarbejde, og det er tid, der går fra patienterne. Så jeg er ret vild med, at vi i denne situationen har været med til løse et reelt problem,” siger Andreas Berre Eriksen. 

Startede fra scratch 

Da Ambolt kom med ombord på projektet, havde Marius Christensen og Anders Stormo allerede arbejdet på idéen i nogle år. 

Ambolt forsøgte i starten at bygge videre på den eksisterende teknologi, men det viste sig hurtigt, at hvis idéen skulle realiseres efter den fælles vision, skulle de stort set starte forfra. 

“Der skulle lige sluges en kamel fra nordmændenes side, for det er ikke nogen hemmelighed, at de allerede havde postet en del penge i projektet. Men de stolede heldigvis på vores evner, og vi fik lidt tid til at overbevise dem om, hvor meget hurtigere det ville gå, hvis vi strømlinede det og startede fra bunden,” siger Andreas Berre Eriksen. 

Store ambitioner

På lidt længere sigt er planen også, at der skal komme en dansk version af Helseboka. 

“Vi har så travlt med at drifte systemet i Norge, at vi har valgt, at vi ikke kan vokse mere lige nu. Det er krævende at have med sundhedsmyndighederne at gøre, selvom det er ladesiggørbart, så er det ikke nemt, da patienternes data bliver opsamlet i et eksternt system,” siger Andreas Berre Eriksen. 

Det er primært den norske del af teamet, som har håndteret samarbejdet med sundhedsmyndighederne i Norge. Og da nordmændene har et godt kendskab til og tidligere erfaring med sundhedssektoren, har forløbet været ganske smertefrit, fortæller Andreas Berre Eriksen. 

Planen lige nu er derfor, at Ambolt med Helseboka først skal blive dominerende i Norge. Derefter kan de vende blikket hjemad, når pandemien er nogenlunde overstået, og efterfølgende ud mod Europa og resten af verden.

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY