De fleste kan formentlig nævne et par hudlidelser på stående fod. Eksem, acne eller psoriasis, men faktisk findes der omkring 3.000 forskellige hudsygdomme. Det er en stor mundfuld selv for læger, forklarer Christian Sejersen, CEO i healthtech-startuppet Omhu.
“Dermatologi (det medicinske speciale der beskæftiger sig med sygdomme i huden, red.) fylder ikke særlig meget på medicinstudiet på trods af, at der findes flere tusinde sygdomme inden for området. Når en patient med en hudsygdom går til sin praktiserende læge, er det derfor ikke sikkert, de kender til den specifikke hudlidelse,” siger Christian Sejersen.
Derfor har Omhu de sidste fem år arbejdet med at inkorporere kunstig intelligens i diagnosen af hudsygdomme. Via appen Omhu Care kan patienter få en diagnose og behandlingsplan samt ordineret medicin af Omhus hudlæger ved at besvare en række spørgsmål om deres helbred og symptomer og ved at tage billeder af deres hudproblemer i appen.
I øjeblikket har Omhu ansat tre hudlæger, en på fuldtid og to på deltid, og der går ca. 20 timer fra konsultationen er slut til patienten har sin diagnose. Og det er hurtigt. I Danmark skal man i gennemsnit vente 121 dage på at se en dermatolog.
AI som beslutningsstøtte
Først og fremmest hjælper den kunstige intelligens patienten med at tage ordentlige billeder af det ramte område på kroppen.
“Vi har brugt rigtig meget tid på at finde ud af, hvordan vi får patienternes billeder til at blive så gode, at vores læger kan diagnosticere ud fra dem. Billederne skal tages via vores app, hvor AI’en analyserer dem og eksempelvis fortæller patienten, at et billede skal tages om,” siger Christian Sejersen.
På den måde sikres det, at lægerne rent faktisk kan bruge billeder til at stille en diagnose. Men selve diagnosticeringen er også noget, den kunstige intelligens kan hjælpe med.
“Noget af det vi fokuserer meget på lige nu, er det, man kalder ‘explainable AI.’ Her fortæller den kunstige intelligens lægen, hvorfor og hvordan den er kommet frem til en given diagnose,” siger Christian Sejersen.
Netop AI’ens diagnose er vigtig for lægerne at kunne gennemskue, da lægerne skal kunne stole på den kunstige intelligens og dens beslutninger. Og det er nemmere, hvis lægerne kan forstå og få indsigt i, hvordan AI’en er nået frem til en bestemt diagnose. Helt konkret har Omhu lavet såkaldte heat maps, der viser lægerne, hvor AI’en kigger henne på et givent billede af en hudlidelse. Og så er virksomheden også i gang med at udvikle en model der fortæller, hvilke symptomer AI’en har fundet.
“Lige nu er det dog stadig lægerne, der træffer alle beslutninger om diagnoser. For hvis vi skal have den kunstige intelligens til at gøre det, skal den godkendes som medicinsk udstyr, og der er vi ikke endnu. Så lige nu bidrager AI’en udelukkende med beslutningsstøtte,” siger Christian Sejersen.
Startede i Leo Pharma
Omhu blev stiftet som virksomhed i september 2020, men arbejdet med at bruge kunstig intelligens i dermatologiens verden har været længere undervejs. Omhu startede nemlig som en idé i Leo Innovation Lab, som er en del af den danske farmaceutvirksomhed Leo Pharma, hvor Christian Sejersen arbejde som Chief Technological Officer (CTO).
Tilværelsen som CTO blev dog skiftet ud med CEO, da Omhu blev udskilt fra lab’et. Fordi Omhu beskæftiger sig med medicinsk rådgivning, må virksomheden ikke ligge under en medicinalvirksomhed. Med en god portion Leo Pharma-funding i ryggen, gik Omhu derfor solo.
“Det var ikke et voldsomt stort skift, fordi vi arbejdede som vi hidtil havde gjort. Nu havde vi dog lidt mere frihed til at gøre, som vi gerne ville,” siger Christian Sejersen.
Den fremtidige forretningsmodel
Lige nu er det gratis at benytte sig af Omhu, fordi virksomheden stadig befinder sig i udviklingsfasen. Når teknologien er færdigudviklet, står Omhu dog overfor at skulle vælge en forretningsmodel.
“Der er to forskellige forretningsmodeller: Enten skal patienten betale for det, hver gang de bruger det, eller også skal det være et gratis tilbud ligesom at gå til din praktiserende læge,” siger Christian Sejersen.
Den sidste model kræver dog, at myndighederne også kan se fidusen i Omhu og vil gøre servicen tilgængelig gratis. Christian Sejersen har allerede argumenterne klar:
“Jo flere myndighederne kan få til at bruge Omhu, jo flere ressourcer bliver der frigivet i den virkelige verden, fordi vi arbejder mere effektivt end de traditionelle fysiske praksisser. Det vil sige, at der bliver kortere ventetid og man kan måske endda have længere konsultationstider til dem, der har brug for det,” siger Christian Sejersen.