Der er efterhånden ingen tvivl om, at solceller både er godt for pengepungen og klimaet. Men for boligforeninger og ejendomsudviklere kan det være lidt af en hovedpine at finde ud af, hvordan energifællesskabet skal driftes og strømmen skal afregnes. Det har Enyday fundet en løsning på.
Startuppets softwareplatform gør det muligt at drive energifællesskaber på samme matrikel, som har solceller på taget. Enydays platform laver elforbrugsregnskabet og udvikler lige nu på en intelligent styring af batterier og varmtvandsbeholdere i bygningerne. App’en viser elforbruget i energifællesskabet i realtid til beboerne og fordeler strøm fra solceller, elnet og eventuelt batterilager time for time, så alle får en letforståelig elregning og belønnes for grøn adfærd.
“Vi er på mange måder placeret lige på kanten mellem ejendoms- og energisektoren. Vi er en energiløsning, der hjælper ejendomssektoren, som har et stort behov for grøn omstilling. Lidt simpelt sagt, så kobler platformen de to sektorer sammen, og det er der, muligheden for at blive grøn, gøre det smart og spare penge opstår,” siger Christopher Tolstrup, stifter og CEOCEO betyder Chief Executive Officer og er den øverste leder i en virksomhed, ansvarlig for den overordnede strategi og ledelse. CEO’en rapporterer normalt ti... More i Enyday.
Mens Enydays løsning til bygninger er i drift hos ejendomsudviklere, heriblandt NREP, og boligforeninger, bygger virksomheden nu i samarbejde med en række større aktører på en videreudvikling af løsningen henvendt til hele bydele. Her er visionen, at mange bygninger og borgere kobles i et netværk, såkaldte Borger- og VE-fællesskaber, så de kan dele strøm og sammen understøtte fremtidens elnet som udfordres af mere fluktuerende grøn strøm fra vind og sol.
Solceller eller ej?
Enyday har erfaret, at hvis en bygning etablerer et energifællesskab, så muliggør det, at der kan blive installeret tre gange så mange solceller på taget. Boligselskaber, ejendomsudviklere og boligforeninger kan derfor opnå betydelige CO2-reduktioner og økonomiske fordele.
“Boligforeninger og bygherrer skal ikke forholde sig til andet end spørgsmålet, om de vil investere i solceller eller ej. Enyday hjælper med design af energiarkitekturen og driften bagefter” siger Christopher Tolstrup og tilføjer:
“Indtil vi kom på banen, har der ikke været nogen, som har sat energifælleskaber op professionelt. Så selvom der er blevet sat solceller på tagene i over ti år, så er det først nu virkelig ved at tage fart. Det skyldes dels den grønne bølge og dels ny EU-lovgivning både for bygninger og byer,” siger Christopher Tolstrup.
Deleøkonomi i energisektoren
Christopher Tolstrup er uddannet fra Copenhagen Business School og arbejdede i fem år i et større energiselskab i oliesektoren. Da han gik på barsel i 2017, var det med en grøn iværksætter i maven.
En idé om at skabe en virksomhed, der beskæftigede sig med deleøkonomi, software og vedvarende energi begyndte at tage form.
“Jeg og min medstifter arbejdede ud fra forudsætningen om, at der ville komme til at ske rigtigt meget inden for det her område. Så jeg gik stille og roligt i gang med at arbejde på visionen om at dele grøn strøm flere bygninger imellem,” siger Christopher Tolstrup.
I dag beskæftiger virksomheden ti ansatte, men Christopher Tolstrup er på udkig efter flere gode hjerner til startuppet. I Enyday har der fra start været plads til diversitet og der er idag syv forskellige nationaliteter på teamet, som består af energinørder, civilingeniører og softwareudviklere.
Byer går sammen om grøn strøm
På lidt længere sigt er det også meningen, at en hel by skal kunne gå sammen om at dele grøn strøm med hinanden.
“Vi er i gang med at udvikle en løsning, hvor du i fællesskab med din by eller lokalområde vælger én fælles elleverandør og ellers deles om den grønne strøm, de enkelte husstande producerer. Her er det vores software, som laver fordelingen i forhold til, hvem der køber strøm af hvem og hvornår,” siger Christopher Tolstrup.
I den forbindelse er Enyday lead på et stort EUDP-projekt (Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram, red.) støttet af Energistyrelsen. Her samarbejder Enyday blandt andre med Københavns Kommune, By & Havn, DTU Elektro samt to store energiselskaber om, hvordan Borger- og VE-energifællesskaber skal bringes i spil for at accelerere den grønne omstilling lokalt. Der er planlagt tre demonstrationer i 2022-23 i Københavns Nordhavn, København NV samt i Trekantsområdet.
“Folk vil det gerne. De synes det er en fed idé at gå sammen og skabe et fællesskab og se, om man kan gøre endnu mere for den grønne omstilling, vi er kun lige på forsiden af denne del af den grønne bølge” siger Christopher Tolstrup.
Enyday er støttet af Innovationsfonden, Vækstfonden samt business angelsEn angel investor er en velhavende person, der tilbyder penge, mentorskab og ekspertise til start-ups og nystartede virksomheder. De påtager sig risici for et ... More med erfaring inden for software, ejendomsudvikling og energi. Enyday deltager også på acceleratoren GreenUP på Futurebox, som skal hjælpe virksomheden med at komme uden for landets grænser senest i 2023.