Legeaftaler. Udflugter. Personaleløn. Fakturaer. Med Famly-platformen bruger dagsinstitutioner over hele Europa mindre tid på administration og mest mulig tid med børnene. Og selvom virksomheden ikke kan få hul på det danske marked, betyder en frisk megainvestering nu retning mod USA og en drøm at blive global vinder.
Er man nogensinde trådt ind i ulvetimen på en SFO eller dagsinstitution, ved man, hvor kaotisk det somme tider kan synes. Løbende og larmende børn iført flyverdragter og strømpesokker, blå bøtter med jordbærsyltetøj placeret foruroligende tæt på samtlige bordkanter og et overlæsset personale, der både tager i mod stressede forældre og samtidig holder styr på, at perlepladerne ikke brænder på ovre i hjørnet.
Men sådan behøver det måske ikke at være.
I hvert fald ikke, hvis det står til det danske startup Famly. Siden 2013 har virksomheden stået bag en administrationsplatform; en app, hvor dagsinstitutioner kan administrere og koordinere den daglige drift, ligeså vel som forældre kan følge deres barn i hverdagen gennem billeder, beskeder og nyheder om aktiviteter.
Det handler nemlig om at effektivisere institutionernes administrative arbejde; for eksempel fakturaer, betalinger, koordination og vagtplanlægning, så pædagoger og personale har mest mulig tid sammen med børnene, fortæller en af stifterne bag.
“Der er rigtig meget administrativt forbundet med at køre en institution. Derfor har vi gjort alle de krævende aspekter nemmere, så institutionen kan administrere alt drift gennem én platform. Det betyder, at vi faktisk har en ambition om, at pædagoger og personale med vores løsning kan bruge mest mulig tid sammen med børnene og så lidt tid på Famly som overhovedet muligt,” fortæller Anders Laustsen med et glimt i øjet.
Derudover forbedrer appen også forbindelsen mellem hjemmet og institutionen.
“Det kan som forælder være svært følge med i både udflugter, arrangementer og aktiviteter gennem en papirlap eller en opslagstavle, men på Famly-appen kan de kommunikere og koordinere fødselsdage med hinanden, mens pædagoger kan dele gode billeder, opdateringer og generelt vise, hvad dagen har budt på for børnene. Det handler lige så meget om at skabe en respekt og forståelse for personalets arbejde,” forklarer iværksætteren.
Appen fungerer for forældrene som et slags socialt medie med et feed af billeder, opdateringer og informationer. Samtidig kan man også aftale legeaftaler og koordinere fødselsdage gennem platformen.
Altid drømt om at blive iværksætter
Famly var ikke det første projekt, de to stiftere, Anders Laustsen og Henrik Møller Rasmussen, arbejdede sammen om. De gik nemlig længe og havde en idé om at starte noget op sammen.
“Vi kender hinanden helt tilbage fra folkeskolen. Jeg har altid selv tænkt, at jeg skulle være iværksætter, og da jeg så i en anden virksomhed begyndte at arbejde sammen med Henrik, opstod idéen om at om en app, der samlede familielivet.”
“Men idéen kom faktisk først efter Henriks (Møller Rasmussen, red.) datter startede i børnehave. Da han oplevede, hvordan kommunikation foregik gennem opslagstavler og krøllede papirsedler frem og tilbage, tænkte vi, at det må kunne gøres smartere,” beskriver Anders Laustsen opstartstiden.
I 2013 udmundede det i Famly-virksomheden, som de to iværksættere drev, udviklede og boostrappede sammen i de første år. Det var vigtigt at validere konceptet og vise markedet, at brugerne var villige til at betale for produktet, før der kom investorer med ombord.
”Henrik og jeg har begge erfaring med at kode og bygge produkter, så den del var ligetil. Men vi ville have bekræftet med tilfredse kunder og institutioner, at konceptet rent faktisk var noget værd – og ikke blot et sjovt lille hobbyprojekt. Det var en måde at sikre os, at vi skulle gå med den her idé,” fortæller Laustsen.
Globale ambitioner
Efter de første to år med Famly havde iværksætterne samlet rigeligt med både kunder og tilfredse institutioner. Nu handlede det om at rejse penge til næste skridt på rejsen.
Det viste sig, at Famlys mission og løsning vakte genklang. Det betød, at en række engelinvestorer købte sig ind i startuppet, herunder en række prominente navne som Morten Primdahl og Alexander Aghassipour, begge medstiftere af Zendesk, Klaus Nyengaard, tidligere CEOCEO betyder Chief Executive Officer og er den øverste leder i en virksomhed, ansvarlig for den overordnede strategi og ledelse. CEO’en rapporterer normalt ti... More i Just-Eat og Christian Birk, medstifter af Endomondo.
Siden er det gået stærkt. I dag har virksomheden 107 ansatte og kontorer i både København, Berlin og et nyetableret i Washington DC. Over 3.500 institutioner på tværs af primært Europa og over 450.000 forældre bruger appen. Og medstifteren er ikke i tvivl om, hvilken rejse virksomheden ud på.
”Vi skal overtage verden,” siger Anders Laustsen bombastisk med et grin.
Men på trods af danske stiftere og et dansk virksomheds-DNA er Danmark ikke et fokusområde for udvikling. Der er for få private institutioner, og da det offentlige har lavet en 10-årig aftale med konkurrentplatformen Aula, er fokus på blandt andet Tyskland og Storbritannien, hvor Famly nyder stor succes.
Startuppet har netop rejst en investering på næsten 120 millioner kroner fra den amerikanske venturekapitalfond Susquehanna Growth Equity med henblik på at erobre det amerikanske marked. For mens der herhjemme blot er få hundrede private institutioner, findes der over 100.000 i USA.
”Vi har godt fat i Europa, men USA er der, vi har de største konkurrenter. Så for rigtigt at kunne tage kampen op, skal vi med den her nye investering se, om vi kan få etableret os over Atlanten. Vi går benhårdt efter at blive den globale vinder inden for det her område,” fortæller Famly-stifteren om ambitionerne.