You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Ugens Startup: Fra praktikant til direktør på tre måneder

Gustav Svendsen (i midten) startede som praktikant i Brand New Ventures, men nu er han blevet direktør for det nye selskab “WeRug.dk”, som har opbakning fra hans tidligere praktikplads.

Gustav Svendsens mål med praktikforløbet hos Werner Valeur og Brand New Ventures var en fastansættelse. Men i stedet for et fast job har han nu stiftet virksomheden WeRug med den kendte serieiværksætter som investor.

Gustav Svendsens mål med praktikforløbet hos Werner Valeur og Brand New Ventures var en fastansættelse. Men i stedet for et fast job har han nu stiftet virksomheden WeRug med den kendte serieiværksætter som investor.

Egentlig skulle Gustav Svendsen bare finde en praktikplads for at blive færdig på sit studie i Aarhus. Fordi han var interesseret i iværksættere skrev han til Werner Valeur på LinkedIn. Og det blev – til hans store overraskelse – nærmest uden tøven omsat til et praktikophold hos serieiværksætteren i hans nye startup-fabrik ”Brand New Ventures” – uden fremsendelse af motiveret ansøgning, CV eller nogen egentlig ansættelsessamtale.

Læs også: Valeur og Warnøe lancerer startupfabrik: Første virksomhedssalg skal ske indenfor tre år

”Jeg foreslog at cutte min sommerferie af og starte allerede i juli sidste år. Brand New Ventures var jo lige startet, og jeg tænkte, at jeg gerne ville være med til så meget som muligt af den rejse. Så jeg sagde min lejlighed op i Aarhus og rykkede straks til København,” fortæller Gustav Svendsen.

Han havde et klart mål om at gøre det så godt, at praktikopholdet kunne veksles til en fastansættelse, når bachelorprojektet var afleveret. I stedet kom praktikopholdet til at føre til en stilling som direktør i et helt nyt selskab ved navn WeRug.dk – med Werner Valeur som investor.

”Jeg var jo bare på en praktikkontrakt, men sideløbende startede vi så WeRug op, hvor jeg er ansat som direktør og er medejer. Det er jo et kvantespring på meget kort tid – det sker jo ikke normalt i et praktikforløb,” siger Gustav Svendsen.

Som praktikant for Werner Valeur løste Gustav Svendsen alle mulige slags opgaver. Blandt andet stod han for at male skiltet til “Brand New Ventures,” og Werner jokede med ansættelse, hvis det hang lige. I dag er Gustav direktør i det nye selskab WeRug.dk.

En praktikopgave blev startskuddet

Ideen til WeRug opstod under praktikken, da Gustav Svendsen skulle løse et meget lavpraktisk problem: De nye kontorer i Brand New Ventures skulle have nye tæpper i særlige mål og farver.

”Vi finder ret hurtigt ud af, at det var svært at finde tæpper, som både matchede Werners crazy idé med gul/blåt tema og havde specielle mål til den rigtige pris. Man kunne ikke købe det online. Så vi brainstormer om, om vi skal lave en tæppevirksomhed på nettet,” siger Gustav Svendsen.

Efter lidt yderligere research omkring branchen besluttede de sig at give det et skud. Og med Gustav Svendsen ved roret og startupfabrikken Brand New Ventures i ryggen er det få måneder blevet til tæppebutikken WeRug – som havde sig første salg allerede inden websitet var åbnet.

”I stedet for at bruge tid på at starte virksomheden op med CVR og alting, besluttede jeg mig for at få lavet 300 flyers, som jeg deler ud på Damfærgevej, hvor vi hører til. Jeg skrev, at vi er ved at starte en tæppevirksomhed op, og der solgte jeg faktisk de første tre tæpper og omsatte for 10.000 kroner. Og det var sådan en bekræftelse på, at der er nogle, som gerne vil købe det her af en virksomhed, der kalder sig WeRug – selvom vi ikke fandtes endnu eller havde en hjemmeside,” siger Gustav Svendsen.

Inspireret af software

Ved første øjekast er WeRug ikke den typiske investering i Werner Valeurs portefølje. Han ramte selv sin store succes med regnskabsprogrammet Billy, og porteføljen tæller primært en række lignende softwareselskaber som Salary, Paperflow og en anden spritny virksomhed Successteam.

Men du skal så sælge tæpper nu?

”Det skal jeg sgu! Vi er faktisk allerede godt i gang,” siger Werner Valeur med et grin.

Med god vilje er der da også en flig af software i det ellers meget fysiske koncept: Kunderne undgår det fysiske besøg hos tæppemanden, og WeRug har måttet udvikle en smule software for kunne tage imod de specielle bestillinger og håndtere dem overfor producenten.

Men parallellerne er mere tydelige i selve opbygningen af WeRug, som er inspireret af de erfaringer, som Werner Valeur har gjort sig med software-udvikling.

”Vi gør alt det, man gør i et softwarefirma – bare med et fysisk udgangspunkt. Vi startede med at lave en MVP for at finde ud af, om man kunne sælge tæpper på nettet på en hidtil ukendt måde. Det kunne vi godt. Ligesom med software skal det være gratis første gang, og det gør vi med en gratis tæppeprøve. Alt hvad vi ved fra software, har vi brugt i et fysisk produkt, og det har fungeret ret godt indtil videre, selvom vi har haft en del bump på vejen med fx dyr levering,” siger Werner Valeur.

Werner Valeur og Gustav Svendsen.

Grænserne for onlinehandel flytter sig

Selvom onlinehandel for længst har mistet sin nyhedsværdi, er der de seneste år sket et skred i, hvilke varer vi faktisk køber online. Bøger og tøj fik hurtigt succes, fordi det er rimelig generiske produkter som er til at håndtere.

Men i dag er online-supermarkeder blevet hverdag for mange, og det samme gælder en række andre og mere kompliceret produkter. Blandt andet kan WeRug lægge sig op ad virksomheder som Bedre Nætter, Møbelkompagniet og DecoFarver, som hver især har fået succes med at mere specialiserede og besværlige varer online.

Og det har netop været med til at gøre WeRug til en interessant investeringscase for Werner Valeur.

”Der er jo ingen grænse for, hvad man kan købe og sælge online. Der er nogle ret støvede brancher, som trænger til konkurrence,” siger han.

I bund og grund er WeRug en webshop som mange, mange andre. Men produktet er mere kompleks: Tæpperne bliver ikke bare købt hos en grossist og videresolgt. WeRug har selv en dansk producent, som i samarbejder med WeRug skræddersyr hver enkelt ordre.

”Jeg kan bedst li’ at gå ind i et marked, hvor der en vis barriere for at komme i gang. Så må man kravle op af en skrå klippevæg, indtil man når et stykke op. Men der hjælper det jo også at have nogle risikovillige penge til at komme i gang i en branche, hvor andre ikke har gjort det før,” siger Werner Valeur.

Kompetencer er noget man får

På mange måder har praktikopholdet vendt op og ned på tilværelsen for 25-årige Gustav Svendsen. Godtnok havde han tænkt, at han på et tidspunkt ville være iværksættere, men ikke endnu – og slet ikke indenfor tæppehandel.

”Før mit praktikopholde tror jeg faktisk aldrig, jeg har købt et tæppe i mit liv. Jeg har ikke haft noget forhold til tæpper før. Men nu synes jeg faktisk det er et virkelig lækkert produkt, som skaber stemning og hygge,” siger han.

At den første webbutik blev en tæppehandel har været en øjenåbner for den unge iværksætter. Selvom han ikke kendte til produktet eller branchen på forhånd, har det vist sig sagtens at kunne lade sig gøre, når bare han havde det rigtige team omkring sig. Selvom WeRug kun officielt været i gang i en uges tid, er der inden den officielle lancering allerede solgt tæpper til 81 forskellige postnumre.

“Det er meget kliche, men det er en klar øjenåbner for mig, at det handler om at finde et team. Jeg har altid tænkt, at jeg ville lave et startups indenfor de kompetencer, jeg har. Men det behøver man jo slet ikke, hvis man omgiver sig med erfarne folk inden for en sektor og er villig til at løbe en risiko,” siger han.

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

UGENS STARTUP: