”Vi mennesker er generelt dårlige til at tænke i tal, og der hjælper det klassiske lønsystem slet ikke. Folk kigger på deres bankkonto i starten af måneden, håber at regningerne er betalt – og disponerer så over det, der er tilbage.”
Sådan siger Jonatan Marc Rasmussen, der med startuppet All Gravy vil give et bedre finansielt overblik. Startuppet har nemlig udviklet en app, som giver medarbejdere bedre overblik over økonomien – med et ultimativt mål om dét, han kalder finansiel wellness, så ingen skal ligge søvnløs, fordi de ikke kan overskue deres økonomi.
Første skridt var at gøre det nemt at overskue både udgifter og indtægter i en app. Samtidig opdagede stifteren hurtigt, at løsningen understøtte “salary on demand,” så medarbejdere kan få udbetalt deres løn, når det passer dem.
”Vi kunne se, at folk tog mange ekstra vagter mod slutningen af lønperioden, fordi så var de tæt på at få pengene. Det giver jo lige så mange ekstra penge at tage vagten i starten af lønperioden, men der er åbenbart noget psykologisk i, at man snart får pengene,” siger Jonatan Marc Rasmussen.
Ved at gøre lønudbetaling fleksibel – særligt for ekstravagter – hjælper All Gravy både medarbejderne og giver samtidig arbejdsgiveren mulighed for at stille en gulerod i udsigt med det samme, når der tages ekstravagter.
”Medarbejderen kan i realtid se, hvor meget de har tjent i måneden efter skat, når jeg har taget alle de planlagte vagter. Samtidig har de deres regninger, opsparingsmål osv. i appen, så de ved præcis, hvad de har til sig selv efter regningerne er betalt. Og har de kun 500 kroner, så skal de nok tage nogle ekstra vagter,” forklarer Jonatan Marc Rasmussen.
En analytisk skabelse
Nye startups opstår ofte, når en initiativrig stifter oplever et problem i hverdagen, som de tror, de kan løse. Det er til dels også tilfældet for Jonatan Marc Rasmussen. Han kommer nemlig fra en familie i serviceindustrien, og hans mor har både været tjener og haft egen cafe.
”Det var egentlig medarbejdersiden, der inspirerede mig. Min mor gemte de ekstra drikkepenge under madrassen, og når hun så skulle rejse eller fik en regning kiggede hun under madrassen for at se, hvad der var at gøre godt med. Nu har jeg læst økonomi på Oxford, og det er ikke sådan, de anbefaler, at man gør det,” fortæller han.
Mens All Gravy starter i den nære familien, så har skabelsesberetningen også en vigtig komponent mere. Sammen med økonomiuddannelsen kommer stifteren med en analytisk tilgang fra en årrække i forskellige startups og venture buildere. Det var derfor ikke givet, at All Gravy var løsningen, som Jonatan Marc Rasmussen ville kaste sig over – først skulle der er en grundig analyse til.
”Da jeg for tre år siden begyndte at lege med ideen om at lave noget startup-agtigt, gav jeg mig selv et halvt år med løn til at undersøge forskellige ideer. Jeg vidste, at det skulle have social impact, det skulle løse et stort problem og kunne blive stort. Fundamentet er vanvittig vigtigt, så jeg undersøgte forskellige ideer og gik virkelig i dybden,” siger han.
Hans filosofi lyder, at hvis det tager 1 time virkelig at researche problemet, så tager det 10 timer at bygge prototypen og 100 timer at bygge det færdige produkt. Derfor kan det bedst svare sig at lægge en masse arbejde i researchfasen, så de dårlige ideer kan luges ud her.
I praksis betød det en masse interviews med Wolt-bude, tjenere og kassemedarbejdere for at forstå, hvad der frustrerer dem omkring penge. Hvordan håndtere de penge? Hvad motiverer dem til at arbejde? Hvordan planlægger de kort- og langsigtet? Og hvilken rolle spiller arbejdsgiveren?
Oven på researchen formulerede Jonatan Marc Rasmussen den første version af konceptet: En løsning der giver overblik over medarbejderens løn, hvor de kan få udbetalt løn fleksibelt, og som arbejdsgiveren kan bruge til at tiltrække arbejdskraft. Og så gik han i gang med at sælge den – inden der var skyggen af produkt klar.
”Det er nemt at synes ens ide er god. Det er nemt at få nogen til at sige, at de gerne vil have det. Men kan du få dem til at betale for din ide, så er den noget værd. Og det fik jeg så 3 virksomheder til at sige ja til, inden jeg havde et produkt – og så skulle jeg i gang med at bygge i en fart,” siger Jonathan og tilføjer med et grin:
“Hele det første år fik jeg en mail i min indbakke hver gang en bruger trak penge ud inde fra appen – og så gik jeg selv ind i banken og lavede overslen. Så alt var manuelt mens vi udviklede den fede løsning.”
Et spørgsmål om tiltrækningskraft
Med ideen på plads og de første kunder om bord sikrede All Gravy sig efter tre måneder en investering på 8 mio. kroner.
Siden er der gået tre år. De tre første salg er blevet til over 500 kunder – blandt andet 7eleven, DSB og Madklubben – og løsningen er live i både England, Norge og Sverige.
”Vi er heldige at ramme ind i et kæmpe samfundsskift. Den lokale Netto og den lokale café har altid haft en masse ansøgninger, men den bunke findes ikke længere, for nu er der flere jobs end der er medarbejdere. Så arbejdsgiverne skal til at agere som Apple og Google: De skal tiltrække medarbejdere,” siger Jonatan Marc Rasmussen og fortsætter:
”Det store problem vi løser er, at vi gør det mere spændende at arbejde i restaurations- og detailbranchen. Vi skaber den bedste oplevelse fra første dag medarbejderen kommer på arbejder, og forsætter til, de ikke er der mere. Vi spørger os selv: Hvordan gør vi det lige så fedt at arbejde i Netto som at starte hos Google?”
All Gravy giver overblik for medarbejderen og et større incitament for at tage ekstra-vagter: Den fleksible lønudbetaling betyder, at medarbejderne i gennemsnit tager 20 procent flere vagter, når de bruger All Gravy. Men selvom startuppet derved allerede løser et konkret problem i markedet, er slutmålet meget bredere.
”Vi hjælper med at skalere kultur, og vi har allerede oplevet en kunde der ringede, fordi fire af deres medarbejdere var skiftet til en konkurrent, der brugte All Gravy. Så nu skulle de også have løsningen,” siger Jonatan Marc Rasmussen.
Derfor er han heller ikke i tvivl om, at virksomhedens potentiale er stort:
”Jeg kan ikke se noget marked, hvor der ikke er behov for det her. Hvis du har en restaurant eller butik, så skal du også have All Gravy. Sådan skal det være i hele verden. USA er jo et sinssygt oplagt marked at gå ind i for os, når først vi er inde i Europe. Planen er at bygge en stor, global virksomhed. Markedet er enormt stort. Det er sindsygt underserviceret. Og vi har et super stærkt team og produkt, så jeg kan ikke se, hvorfor vi ikke skulle gå hele vejen,” siger han.