Ugens Startup: I Asien lider 540 millioner af den samme sygdom. Nu har fire danskere muligvis fundet en løsning

Ugens Startup: I Asien lider 540 millioner af den samme sygdom. Nu har fire danskere muligvis fundet en løsning

Mikkel Precht, Jeppe Malthe Mikkelsen, Mads Emil Mikkelsen og Ib Christensen, stifterne bag det danske biotekstartup Alcolase, håber på at have udviklet et kosttilskud, der kan hjælpe de mange millioner af mennesker, der i dag lider af alkoholintolerance.
Med ny teknologi vil det danske Alcolase hjælpe de mange millioner af mennesker, der lider af alkoholintolerance. Nu kigger biotekstartuppet mod en ny investeringsrunde og en lancering inden 2026.

Over 540 millioner mennesker kan ikke tåle alkohol på verdensplan. Særligt slemt står det til i de Østasiatiske lande (Japan, Hong Kong, Kina, Nord- og Sydkorea mfl.), hvor over 40 procent lider af en genetisk mutation, der hæmmer nedbrydningen af toksinerne fra alkohol. Det betyder, at bare én enkelt øl kan give rødmen, hovedpine og kvalme –og på sigt en risiko for cancer, alzheimer og diabetes.

Det håber det danske biotekstartup Alcolase at løse. De fire stiftere bag foretagendet, Mikkel Precht, Jeppe Malthe Mikkelsen, Mads Emil Mikkelsen og Ib Christensen, er nemlig i gang med at udvikle en opløsning, der vha. af enzymer kan nedbryde giftstofferne forbundet med alkohol, før de rammer blodstrømmen.

”Da vi startede på det her projekt for tre år siden, havde vi et mål om at gøre en forskel. Og på det her område kan vi gøre en stor forskel for mange, mange millioner mennesker, der lider af alkoholintolerance – den mest ubehandlede enzymsygdom i verden,” indleder Mikkel Precht, medstifter og CEO i Alcolase.

Forskellige virksomheder har allerede prøvet at knække koden. Også med enzymer som danske Alcolase. Men det har enten udmundet sig i en formulelering, der skal sprøjtes ind i blodet eller med tabletter, der ikke fungerer hurtigt nok, fordi de ikke kan tåle mavesækkens syremiljø. Men sidstnævnte mener de danske iværksættere at have fundet en løsning på.

”Vi har opfundet et enzymsystem, der er i stand til at nedbryde alkohol og sideløbende har vi opfundet en stabiliserende teknologi, der kan få enzymerne til at forblive aktive i et mavelignende miljø. Det er der ingen, der har formået indtil nu, og vi er i fuld gang med at søge patent på begge ting,” forklarer Precht.

Startuppet bærer præg af, at både Mads (bioteknologi, DTU), Jeppe (bioinformatik- og systemer, DTU) og Mikkel (molekylær biomedicin, KU) alle har en teknisk tung baggrund.

Kosttilskud – ikke medicin

Alcolases patentmission har dog ikke retning mod at blive reel medicin, der skal testes og godkendes af mange instanser og gennem flere år, før det kan sættes på markedet. I stedet er målet at blive klassificeret som et kosttilskud, forklarer Mikkel Precht.

”Det vil gøre det nemmere for slutbrugeren og forretningsmæssigt bedre at arbejde med. Vores første produkt bliver en opløsning, der indtages som flydende eller som gel. Målet er, at man derefter kan indtage moderate mængder af alkohol henover nogle timer.”

Fordi problemet er så massivt i Østasien, er det også der, iværksætteren planlægger at lancere løsningen. Og de har et helt særligt land i tankerne.

”I Sydkorea er der stor tradition for kosttilskud mod tømmermænd. Samtidig er det et lidt mindre marked og dermed nemmere end fx Japan og Kina. Sydkoreanerne er trendsættere på det her område og vi håber på at skabe noget hype, der vil gøre det lettere at udbrede på sigt,” spår iværksætteren.

Først skal tilskudet dog i gennem en række test og forsøg, der skal kortlægge præcis hvor meget af en øl, det kan nedbryde. Håbet er, at det bliver omkring 80 procent.

 

Fik idéen over en øl

Alcolase er ikke opstået ud af ingenting. Startuppet bærer præg af, at både Mads (bioteknologi, DTU), Jeppe (bioinformatik- og systemer, DTU) og Mikkel (molekylær biomedicin, KU) alle har en teknisk tung baggrund. Men også, at de – ironisk nok – sprang på samme idé over en øl.

”Mads, Jeppe og jeg mødtes til en fest og talte om, hvordan vi godt gad at bruge vores uddannelser til andet end eksaminer. Det gav genklang hos os alle og derfor begyndte vi at mødes en gang om ugen for at brainstorme løsninger på store udfordringer,” fortæller Mikkel Precht.

Da iværksætterne in spe havde fundet den helt rigtige idé at give sig i kast med i november 2020, blev Alcolase en del af startupmentorforløbet DTU X-Tech. Her mødte de deres mentor og i dag fjerde medstifter og COO, Ib Christensen, der har erfaring fra både Novo Nordisk, Xellia og Unibio.

”Selvom det bare var et mentorforløb, var kemien så god, at han blev medstifter allerede nogle måneder efter, vi havde mødt ham første gang,” beskriver Mikkel Precht.

Alcolase har både været i gennem DTU X-Tech-forløbet og rejst cirka en million kroner i soft funding.

Kigger mod investeringsrunde

Det er lykkedes de fire stiftere at rejse cirka 1,3 millioner kroner fra bl.a. Innovationsfonden, BII, Alexander Foss’ Industrifon og Fonden for Entreprenørskab. Men med en lancering i Sydkorea et par år ude i fremtiden og en række testforløb af løsningen forude skal der mere til.

”Vi kigger ind i at skulle rejse en investering i løbet af 2023. Vi skal have skala på produktionen, når vi begynder at nærme os kommercialisering,” forklarer Alcolase-stifteren.

Hos folkene bag er der stor tro på, at projektet lykkes. Derfor er fremtiden også lys i Alcolase, håber Mikkel Precht.

”Om fem år vil vi gerne være kendt markedsførende og kendt af alle i Sydkorea, Japan og Kina,” fortæller han og fortsætter:

“Vi vil gerne gøre det muligt at gå ud med kolleger, familie eller venner uden at bekymre sig om, hvorvidt der bliver serveret alkohol. Det kan være en barriere, der holder folk hjemme og ved at fjerne den, får de muligheden for at leve et mere frit og normalt liv.”

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig vores "Ugens Startup"-nyhedsbrev, hvor du ud over det ugentlige portræt også får ekstra baggrundsviden så som startuppets nuværende investor-status, pitchdeck og yderligere datapunkter.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY
Mest læste