Ugens Startup: ”Ingen af vores Excel-ark forudså den eksplosive vækst”

Simon Kaczmarek, stifter og CEO af Talntcast.

For startuppet Talntcast blev jagten på diversitet i ansættelser til en helt ny måde at ansætte på. Efter bare tre måneder i markedet er flere globale virksomheder blevet kunder.

For startuppet Talntcast blev jagten på diversitet i ansættelser til en helt ny måde at ansætte på. Efter bare tre måneder i markedet er flere globale virksomheder blevet kunder.

Du logger ind med din LinkedIn-profil. Svarer på en række korte spørgsmål om dine færdigheder og personlighed. Får testet dine kompetencer digitalt. Og så er jobbet søgt. Uden at ansøgning og CV nogensinde kommer i spil.

Metoden er opfundet af startuppet Talntcast, som er stiftet af Simon Kaczmarek. For efter 13 år med ansvar for rekruttering – blandt andet som HR direktør i hurtigtvoksende startups som Inpay og Labster – synes han, det var på tide med en bedre måde at rekruttere på.

”Rekruttering er i dag vildt ineffektivt. Særligt når man sammenholder ’time-to-hire’ og ’quality-of-fit’ med prisen. Herudover skal man som virksomhed kunne håndtere diversitet og fairness i rekruttering. Men business-casen for diversitet i rekruttering hang ikke sammen, og det tænkte jeg, vi måtte gøre noget ved. Derfor skulle det være en løsning, som gjorde, at diversitet ikke længere var en operationel ulejlighed og som samtidig effektiviserede rekrutteringsprocessen målt på tid og omkostning,” forklarer Simon Kaczmarek.

Produktet skulle kunne alt det, som man i dag bruger ansøgningssoftware, jobportaler og personlighedstests til. Samtidig skulle det kunne hjælpe med diversitet i processen. Alt sammen i én samlet løsning, så rekrutteringsfolkene kunne slippe for at skulle kæde 5-6 forskellige software-systemer sammen.

I marts lancerede startuppet sin løsning, og noget tyder på, at Talntcast er lykkedes med den ambitiøse opgave. I hvert fald er store kunder som Vestas og Demant landet siden starten for bare få måneder siden – hvilket ifølge stifteren selv er over al forventning.

Fra diversitet til komplet gentænkning

Det startede egentlig med, at Simon Kaczmarek ville finde en løsning på, hvordan man kunne være mere inkluderende i ansættelser uden at gå på kompromis med effektivitet og pris.

”At håndtere diversitet i rekruttering er operationelt besværligt. De løsning der findes på diversitet i dag er helt vildt dyre og passer ikke naturligt ind i en rekrutteringsproces. Man ender med at skulle igennem alt for mange Alt-Tabs og login skærme,” siger Simon Kaczmarek.

I arbejdet med at løse problemet fandt han ud af, at årsagen til de store omkostninger er selve måden, man rekrutterer på i dag. Man smider et jobopslag op og får et datadump tilbage i form af ansøgninger og CV’er, som man så ansætter folk til at screene. Først derefter kan samtalerne gå i gang.

Talntcast har derfor helt droppet CV og ansøgning. I stedet tager screening af kandidaterne udgangspunkt i adfærd og konkrete færdigheder – fx Microsoft Azure, Business Intelligence eller Kommunikation. Kriterierne defineres af virksomheden, der søger talenter, og med det afsæt bliver ansøgeren stillet en række spørgsmål og løser en opgave for virksomheden. Alt sammen i et samlet, digitalt flow.

”Du får trafikken, du får screening, du får adfærdsmatch, og du får case-baseret assessment i én jobannonce – og uden bias. Vi har taget første, anden og tredje samtale og samlet resultaterne i ét datasæt og gjort det tilgængeligt, inden man tager stilling til, om man vil se ansøgeren eller ej. Og vi har gjort det, uden at det er til ulejlighed for recruiteren eller for ansøgeren. Ud fra vores proces får man præsenteret kandidaten baseret på testede færdigheder og adfærd, uden påvirkning eller adgang til køn, etnicitet og alder,” siger Simon Kaczmarek.

Screenshot af platformen fra Talntcast.

Bedre data fra simple spørgsmål

Selvom flowet med nogle få spørgsmål kan virke simpelt, giver Talntcast ifølge stifteren et bedre datasæt end den klassiske kombination af CV og ansøgning.

”Et CV er et datasæt, som er relativt lille, vildt svært at håndtere, og fortæller om erfaring i stedet for nuværende færdigheder eller adfærd. Vores digitaliserede ansøgningsproces kan screene 38.000 færdigheder og 69 sekstillioner kombinationer, spå om match mellem kandidatens adfærd og rollen, og case-teste kandidater i ét flow,” siger Simon Kaczmarek.

Hvor CV’et har en forklaringsgrad på 42 procent, kan Talntcasts metode ifølge stifteren levere en forklaringsgrad på 63 procent. Og det gør, at recruiteren kun skal forholde sig til de kandidater i ansøgerfeltet, som har det højeste match til idealprofilen, hvilket skærer op til halvdelen af tidsforbruget på screening og assessment væk.

Men faktisk er metoden ikke raketvidenskab. Godtnok har Talntcast bygget en algoritme til at tage sig af selve screeningen, men den er baseret på forskning som er 30 år gammel.

”Vi har taget en handelsvare, som en jobannonce i virkeligheden er, og smidt en masse teknologi i ryggen på den – men beholdt prisniveauet så den bliver gjort tilgængelig for alle. Vi håber, at det får flere virksomheder til at turde at arbejde med diversitet i rekruttering,” siger Simon Kaczmarek.

Vil være markedsleder

Siden lanceringen 17. marts har det unge startups fået de første 13 kunder på løsningen. Det har betydet en vækst på 200 procent om måneden, og selvom det er med udgangspunkt i små tal, betyder det at virksomheden allerede er profitabel.

”De første kunder kom indenfor seks dage af vores launch, og kunderne vi har fået ombord er ikke ukendte revisorforretninger – det er markedsledere. Der er ingen af vores excel-ark, der har kunne forudse den start, vi har fået. Vi havde en forventning om, at vi skulle ud og søge funding lige om lidt, men vi er vokset så hurtigt, at vi ikke ved, om behovet er der,” siger Simon Kaczmarek.

Senest har Talntcast fået Vestas med som kunde, og lige nu er missionen først og fremmest at kopiere de tidligere succeser, så væksten kan fortsætte.

Med et ambitiøst mål om internationalisering og en position som leder i markedet for D&I Tech målrettet rekruttering regner stifteren dog stadig med at skulle have vækstkapital indenfor en overskuelig fremtid.

”Som det ser ud i Danmark på nuværende tidspunkt, har vi været i stand til at gå fra MVP til ‘proof of product’ på tre måneder. Vel og mærke på en måde, hvor økonomien ikke har været anstrengt. Men når vi skal til udlandet – og det skal vi indenfor 12 måneder – så er det med udgangspunkt i vores traction i Danmark. Og der er det relevant at få investorer med,” siger Simon Kaczmarek.

Billedtekst: Forretningsmodel
Talntcast tager en fast pris for hele jobopslag, trafik og digital screening af kandidater. På sigt vil dedog ikke udelukke, at virksomheden skal tilføje nogle HR-værktøjer omkring kerneydelsen, som kunderne kan tilkøbe på abonnement.

Billedtekst: Er det alle slags job?
Talntcast er målrettet jobopslag til “white collars”-jobs i kontorlandskabet – fra receptionist over sælger til udvikler.

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY