Reshape Biotech - Carl-Emil Grøn

Ugens Startup: Janteloven skulle tæskes ud af Reshape Biotech, da de blev optaget i prestigefuld accelerator i USA

Ugens Startup: Janteloven skulle tæskes ud af Reshape Biotech, da de blev optaget i prestigefuld accelerator i USA

Carl-Emil Grøn, adm. direktør i Reshape Biotech

Reshape Biotech har netop været igennem amerikanske Y Combinators acceleratorprogram. Under forløbet gik det hurtigt op for holdet bag, at de skulle droppe janteloven og tænke langt større. 

Reshape Biotech har netop været igennem amerikanske Y Combinators acceleratorprogram. Under forløbet gik det hurtigt op for holdet bag, at de skulle droppe janteloven og tænke langt større. 

Det er nytårsaftensdag i 2020. Carl-Emil Grøn, direktør i Reshape Biotech, har ikke lukket et øje siden 30. november, hvor han og resten af Reshape-holdet var til optagelsesinterview hos det amerikanske acceleratorprogram Y Combinator

Carl-Emil Grøn har siden interviewet sovet med sin telefon på lyd, så han ikke risikerer at misse det vigtige telefonopkald fra den anden side af Atlanterhavet. Til interviewet havde Reshape Biotech fået at vide, at de ville få svar om optagelse allerede få dage efter samtalen. Men der når at gå en måned, inden telefonen endelig ringer 31. december.

Reshape Biotechs såkaldte pladefylder er virksomhedens første maskine.

“Dagen inden det hele går i gang, får vi endelig at vide, at vi er kommet med. Så jeg fejrer nytårsaften og 1. januar starter vi på forløbet,” siger Carl-Emil Grøn.

Den første dag i 2021, som for manges vedkommende bliver brugt på at spise takeaway og ligge på sofaen, bruger Carl-Emil Grøn på at udfylde blanketter og møde de andre startups, som også er blevet optaget i programmet. På grund af pandemien foregår alt online og derfor også i to tidszoner.

De næste tre måneder bliver brugt på at sparre med de andre startups, få vejledning af mentorerne, nå de korte deadlines og tillære en spritny mentalitet. 


FAKTABOKS: Reshape Biotech

Biotech-virksomheden har specialiseret sig i at lave simple robotter til laboratorier, som automatiserer en række af forskernes opgaver. Reshape Biotechs første maskine er på markedet nu og er en såkaldt pladefylder, der putter medie i petriskåle. Reshape Biotech er desuden i gang med at finpudse deres anden maskine, en kamerarobot som holder øje med bakterier, celler og svampe, mens de vokser. 


Farvel til janteloven

Der går ikke lang tid, før Carl-Emil Grøn og resten af Reshape-holdet indser, at de ikke kommer langt med deres beskedne, danske mentalitet i det prestigefulde, amerikanske  acceleratorprogram. 

“Noget af det første, der gik op for os, var, at den danske jantelovsmentalitet skulle tæskes ud af os. Da vi spurgte, hvornår vi skulle begynde at sælge robotter uden for Danmarks grænser, så kiggede de mærkeligt på os og sagde ‘Nu! Hvordan kan I overhovedet spørge om det her?’ Ambitionerne skal sættes meget højere, end hvad vi har været vant til fra Danmark,” siger Carl-Emil Grøn. 

En anden ting, der var markant anderledes, end hvad Reshape Biotech er vant til, er det benhårde fokus på kun to ting: At tale med kunder og udvikle produktet. Alt andet er distraktioner og spild af tid. 

“Den tilgang til at opbygge en forretning passede egentlig meget godt til os. Vi har prøvet at holde os til kun at fokusere på de to aspekter, men der er alligevel en del ting, som kommer og forstyrrer, og som vi har skulle lære at ignorere,” siger Carl-Emil Grøn. 

Reshape Biotech havde dog heller ikke tid til at tænke over ting som slidte kontormøbler eller designet på deres næste t-shirts. Når arbejdsdagen fra 9-17 var overstået, skulle Carl-Emil Grøn skynde sig hjem, for Y Combinator-forløbet begyndte klokken 18 og varede til midnat. 

Derudover satte mentorerne korte deadlines for de mål, Reshape Biotech skulle nå at opfylde i løbet af programmet. 

“Hvis ikke du når målet, og du kommer med en undskyldning, så får du at vide, at det er en dårlig undskyldning, og at du skal fokusere,” siger Carl-Emil Grøn og fortsætter: 

“Man får masser af råd, når man starter en virksomhed op – lidt ligesom når man får børn, og alle begynder at give råd om børneopdragelse. Men når der kommer en ekspert i børnepsykologi med 40 års erfaring, så lytter man lidt mere opmærksomt. Vores mentor havde rådgivet tonsvis af startups før os og har selv stiftet virksomhed, som efterfølgende er blevet solgt for mange millioner dollars, så der var enormt mange gode argumenter for, hvorfor vi skulle gå i en bestemt retning.” 

Ingen tid skal spildes

Da TechSavvy snakker med Carl-Emil Grøn, er det kun en enkelt dag siden, at Y Combinator-forløbet er slut. Den nye mentalitet om at glemme beskedenheden og tænke stort, har Carl-Emil Grøn dog taget med sig. 

Derfor er planen for 2021 også at sælge flere maskiner, færdigudvikle kamerarobotten og lancere virksomhedens softwareplatform, hvor maskinernes data samles og analyseres. 

“Ambitionen er en verden, hvor forskeres værdifulde tid aldrig spildes med praktiske opgaver i laboratoriet. Hvis det skal lykkedes skal vi være en stor virksomhed med internationalt fokus” siger Carl-Emil Grøn. 

Reshape founders
Grundlæggerne af Reshape Biotech: Carl-Emil Grøn, Daniel Storgaard og Magnus Madsen.
FLERE FRA COMMUNITY
Mest læste