You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Ugens Startup: ”Jeg tror begge, vi tænkte: Er det det bedste, vi kan præstere i Danmark?”

Det danske watertech-startup LifeBoard har udviklet en ny generation af redningsudstyr til at erstatte redningskransen og redde flere fra at drukne. Nu håber stifterne på at udbrede løsningen til hele verden.

Det danske watertech-startup LifeBoard har udviklet en ny generation af redningsudstyr til at erstatte redningskransen og redde flere fra at drukne. Nu håber stifterne på at udbrede løsningen til hele verden.

Mens trafikuheld kostede 154 mennesker livet i 2022 – det næstlaveste siden 1930’erne – druknede mindst 112 danskere samme år. En stigning på 19 procent ift. sidste år – og resultatet af en generelt ildevarslende kurve det seneste årti, ifølge Rådet for Større Bade- og Vandsikkerhed.

”Vi snakker slet ikke nok om vand på samme måde, som vi snakker om trafik”

Alligevel er det oftest trafikken, der løber med opmærksomheden, når offentlige kampagner, medier og politikere igen og igen sætter fokus på menneskeliv, der kunne have været reddet.

Og det er en fejl, mener det danske startup LifeBoard, der står bag en ny type redningsudstyr. Missionen bag er at erstatte den tegneserieikoniske, men forældede redningskrans, der hidtil har prydet størstedelen af danske strande. Dermed kan man forhåbentlig undgå langt flere dødsulykker i fremtiden.

”Vi snakker slet ikke nok om vand på samme måde, som vi snakker om trafik. Når tallene nærmer sig så meget hinanden, er det vildt at tænke på, hvor mange penge der bliver smidt i trafiksikkerhed ift. vandsikkerhed. Det gør, at der er en masse ting, vi aldrig snakker om ved de her drukneulykker,” fortæller Mikkel Thomassen, der er medstifter og ansvarlig for salg og partnerskaber i LifeBoard.

LifeBoardet i aktion på en dansk strand

En ny generation

Sammen med medstifter Sofus Amby har han udviklet en ny generation af redningsudstyr – LifeBoard’et – der både er udstyret med sikkerhedsstropper, GPS-tracker og mere opdrift. Det betyder, at livredderen er dobbelt så hurtigt ude ved et uheld sammenlignet med brug af den konventionelle redningskrans, ifølge startuppets egne beregninger.

“Det tragiske er, at det ofte er familien der ser, at du er ved at drukne.”

Alt i alt håber stifterne, at opfindelsen kan være med til at nedbringe de i alt 16.000 nærdrukneulykker, der sker i Danmark hvert år.

”Det tragiske er, at det ofte er familien der ser, at du er ved at drukne. Og hvad gør man så? De fleste kaster sig instinktivt i vandet for at hjælpe og her kan vi se fra undersøgelser, at den person desværre også ofte ender med at afgå ved døden,” siger Mikkel Thomassen.

En redningskrans fra Titanic-tiden

Stifterne Sofus og Mikkel studerede Industrial Design sammen på Aalborg Universitet og gennem et semesterprojekt fik de første gang idéen om at lave den konventionelle redningskrans om.

“Man kunne få dagpenge samtidig med, at man arbejdede på sin idé. Det var den måde, vi startede virksomheden op”

”Som produktdesignere er man jo sat i verden for at løse problemer med produkter. Så da vi en efterårskold dag tog ud på Blokhus Strand Efterårskold, så vi den her nedslidte redningskrans designet tilbage i Titanic-tiden, der hang og blafrede i vinden,” forklarer Mikkel Thomassen og fortsætter:

Jeg tror begge, vi tænkte: Er det det bedste, vi kan præstere i Danmark? Og så begyndte vi ellers at lægge hjernerne i blød for at finde en ny løsning.”

Da de efterfølgende stod med deres eksamensbevis, besluttede iværksætterne in spe sig for at teste projektets potentiale.

Og det viste sig hurtigt, at løsningen holdt vand.

”Vi kom direkte fra SU og studie og så var der heldigvis et initiativ i kommunen, Innovativ Vækst, hvor man kunne få dagpenge samtidig med, at man arbejdede på sin idé. Det var den måde, vi startede virksomheden op,” beskriver Mikkel Thomassen.

Kunder, kunder, kunder

Men selvom virksomheden nu var formaliseret og tiden var til det, manglede iværksætterne stadig måske det vigtigste overhovedet: Kunder.

”Vi havde en håndlavet prototype lavet af skum og glasfiber. Men vi manglede nogen til rent faktisk at teste den under de forudsætninger, LifeBoardet var designet til. Derfor lagde vi ud med at forsøge at etablere pilotprojekter med kommunerne – særligt i de danske kystbyer,” fortæller iværksætteren.

I dag har LifeBoard i skrivende stund etableret aftaler med en femtedel af landets kommuner, siden produktlanceringen i 2020.

En del af aftalerne med kommunerne indebærer, at LifeBoardet er udstyret med GPS. Det har både en afskrækkende effekt ifht. tyveri, men betyder også, at man kan monitorere udstyret og finde det igen, hvis det skulle blive væk.

LifeBoard’et målt mod en konventionel redningskrans.

Alle skal kunne redde andre

I dag har Mikkel og Sofus solgt mere end 300 LifeBoards til både Danmark, Sverige, Finland og Tyskland. Derudover er forretningsgrundlaget blevet udvidet med flere forebyggende projekter og undervisning omkring generel vandsikkerhed.

“Vi skal ud i hele verden.”

”LifeBoardet er kun starten. Men vandsikkerhed handler om langt mere end redningsudstyr. LifeBoard kan redde nogen, når ulykken er sket. Hvad nu, hvis vi kan standse ulykken, inden personen er gået i vandet?”

Rejsen er indtil videre finansieret af støtte fra Verner Overgaard Designpris, Innobooster, DanBan syndikat, Vækstfonden og egen omsætning.

Og forhåbentlig kan de økonomiske rammer rumme ambitionerne.

”Om fem år vil vi gerne være det foretrukne redningsudstyr i Europa og have ændret vandkompetencer generelt hos befolkningen. Alle skal kunne flyde. Alle skal kunne redde andre,” fortæller iværksætteren og fortsætter:

”Vi skal ud i hele verden. Jeg tror, det ligger lige for med den vej, vi er gået.”

Gratis magasin:
Få "The Danish Startup Bible 2024" i indbakken!

Samt de seneste nyheder og største historier om tech og startups direkte i indbakken hver torsdag!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY