Med Motes-appen kan turister få en alternativ rute med alternative attraktioner, når de besøger danske storbyer. Men at gøre geobaseret indhold til en god forretning er svært, så det danske startup har forsøgt at vende modellen på hovedet.

‘Ugens Startup’ udvælges og finansieres af vores community på Patreon.

Overturisme er et problem i de fleste storbyer, og digitale services som TripAdvisor hjælper ikke stort; de gør bare, at vi i endnu højere grad klumper os sammen om den ”hemmelige” restaurant, der er strøget til tops på appens hitliste.

Mens der findes et hav af digitale løsninger som guider turister frem mod ”det bedste”, forsøger det danske startup Motes at gøre det lidt anderledes, så turisterne kan lokkes til at søge mod nye dele af byen.

”Med appen opfordrer vi turister til fysisk at udforske byen på en gamificeret måde. Pointen er, at der er nogle specifikke historier bundet til en rute på et kort, og for at låse de historier op, skal turisten være på stedet, hvor historien er,” forklarer Mathias Mølgaard, medstifter og CEO i Motes.

Turistorganisationer sikrer oplevelserne

For at sikre, at turisterne får en god tur med indholdet hos Motes, er det ikke alle og enhver, der kan få lov at uploade ruter til platformen. Det er forbeholdt kunderne, som på nuværende tidspunkt er turistorganisationerne i de store danske byer, der på den måde kan bruge appen til at promovere alternative ruter og attraktioner.

”Vi har vores eget form for CMS kaldet Motes Pro, hvor turistorganisationer kan lægge historier op og binde dem sammen, så turisterne kan få en særlig oplevelse omkring et område eller kvarter,” siger Mathias Mølgaard.

Fordi de enkelte punkter på ruten – kaldet ’Motes’ – er låste, kan turisterne ikke bare sidde på deres hotelværelse og bestemme sig for, om de vil afsted eller ej. De kan kun forholde sig til det overordnede emne – fx ’Nørrebro’ i København – og må altså forpligte sig til faktisk at tage turen, hvis de vil opleve indholdet.

Kunderne kan oprette ruter til turisterne med CMS-systemet “Motes Pro”. Ruterne har typisk nabolag, historiske perioder eller temaer som omdrejningspunkt.

Geolocation er en svær forretning

Siden vi med smartphonen alle sammen fik en GPS i lommen, er det myldret frem med startups, der har forsøgt at bruge geolocation som en unik feature i deres produkt.

Geocaching er blevet en hobby med millioner af brugere, Pokemon Go fik kæmpe succes ved at binde spillet op på spillernes koordinater, og check-in tjenesten Foursquare har samlet imponerende 60 millioner brugere.

Læs også: Ugens Startup: “Bestyrelseskulturen skal ikke være en kaffeklub”

Flertallet af forsøgene er dog endt mindre succesfuldt. For selvom det på papiret virker som en god ide at binde lokation sammen med indhold af forskellig art, har mange haft svært ved at tjene penge på det.

Det gælder også Motes, der faktisk startede ud som ’CityStories’ efter et Hackathon i Aarhus for 4-5 år siden. Men selvom første version floppede og aldrig tjente penge, mente Mathias Mølgaard, at ideen kunne noget. Og efter at have fået Louis Amhild som medstifter, prøvede han igen.

”I slutningen af 2017 startede vi faktisk helt forfra. Den grundlæggende ide var det samme, men vi rebrandede den og udviklede en ny web-app fra bunden,” fortæller Mathias Mølgaard.

Teamet bag Motes (fra venstre): Louis Amhild, Mathias Mølgaard og Yassin Achiban.

En forretningsmodel på hovedet

Ideen med at fokusere løsningen mod overturisme i stedet for historier til den brede befolkning kom først efter genlanceringen. Og det åbnede også op for et nyt kundesegment: Turistorganisationerne, der kan bruge løsningen til turisterne.

”Turister er et mere modtageligt publikum, og har et andet mindset end de lokale, der går i byen til hverdag. Og med nudging gennem appen, kan vi lokke dem hen i specifikke steder af byen,” siger Mathias Mølgaard.

På den måde har Motes altså vendt forretningsmodellen om, så turisterne hverken skal eksponeres for reklamer eller have penge op af lommen. I stedet er det turistorganisationerne der betaler gildet.

Ambitionerne er internationale

Startuppet har siden lanceringen i januar sidste år bootstrappet sig gennem udviklingen – til dels fordi det har været svært at rejse penge til en ide, som investorerne før har brændt fingrene på.

”Jeg vil jo mene, at vi har fundet en måde at tjene penge på modellen. Men jeg vil også sige: Det tager tid. Vi er ikke længere kun et produkt til brugerne, men har også en B2B-forretningsmodel. Brugerne skal synes det er fedt, for ellers har vi ikke noget at sælge til kunderne. Så vi skal satse på to heste hele tiden, og er nødt til at skalere begge dele samtidig,” siger Mathias Mølgaard.

Læs også: München over Silicon Valley?: 10 startups jagter vækst i det sydtyske

Motes møder altså lige nu den klassiske ”hønen eller ægget”-udfordring, som alle platforme er nødt til at knække for at få succes. Startuppet har aftaler med turistorganisationer i de fire største byer i Danmark, men har de også dialoger i gang med organisationer i udlandet for at få den volumen, der er nødvendig.

”Ambitionen er at komme ud i flere byer, også internationalt, og kommer vi ud og får mere volumen på indhold og brugere, kan der begynde at opstå nogle netværkseffekter, som vi kan kapitalisere på. Der er nogle andre muligheder for indtægtskilder, som måske er en endnu bedre forretning på sigt,” siger Mathias Mølgaard.

Mathias Mølgaard pitcher Motes til startupmessen “Bits & Pretzels” i München.

Nu kan du støtte danske startups ved at støtte Techsavvy

Techsavvy er et selvstændig niche-medie, som hverken får mediestøtte, fondsmidler eller har tunge investorer i ryggen. Men modsat mange andre medier ønsker vi ikke at gemme vores historier væk bag en betalingsmur. Vores historier skal være tilgængelige for dig. Uagtet om du er studerende, startupsstifter i en kælder, seniorudvikler eller CEO i en af Danmarks største virksomheder.

Der er flere, der læser Techsavvy end nogensinde før. Derfor føler vi også, at tiden er inde til at prøve noget nyt: Vi vil skabe et community omkring sitet. Både fordi vi har brug for din støtte og fordi iværksættermiljøet har brug for at flere skriver om de helt spæde startups, der vil spire og forme fremtiden.

Du kan støtte finansielt og deltage i community omkring vores Ugens Startup historier. Det er i første omgang et forsøg, men også et forsøg vi håber kan blive bæredygtigt, så serien kan drives og finansieres af communitiet frem for én sponsor.

Støt Techsavvy