Ugens Startup: NBoard vil ændre bestyrelseskulturen i Danmark: ”Det skal ikke være en kaffeklub”

Kompetencerne til en dygtig bestyrelse, skal ikke kun findes hos gråhårede mænd i jakkesæt. Derfor skal en bredere skare ind i virksomhedernes bestyrelser og rotationen skal være større, mener det nye startup nBoard, som har bygget platformen, der skal gøre det muligt.

Kompetencerne til en dygtig bestyrelse, skal ikke kun findes hos gråhårede mænd i jakkesæt. Derfor skal en bredere skare ind i virksomhedernes bestyrelser og rotationen skal være større, mener det nye startup nBoard, som har bygget platformen, der skal gøre det muligt.

”Ugens Startup” er et portræt af et ungt og lovende startups fra Danmark. Udvælgelsen sker sammen med vores community på Patreon. Har du lyst til at være med, kan du oprette dig her.

Bestyrelsesarbejde begrænser sig for de fleste til den lokale sportsklub eller boligforeningen. Når det gælder bestyrelsesarbejde i virksomheder, bliver det hurtigt et langt mere lukket netværk af gråhårede erhvervsveteraner i jakkesæt, som sammen sidder i de forskellige bestyrelser på kryds og tværs. Og det er en skam.

Det mener den unge virksomhed nBoard. Der er en masse dygtige mennesker med potentialet til at skabe bedre virksomheder gennem bestyrelsesarbejde, som ikke bliver brugt. Derfor skal deres nye platform – en slags Linkedin for bestyrelsesarbejde – være med til at ændre bestyrelseskulturen i Danmark.

”Vi vil gøre rekrutteringen til bestyrelser mere kompetencebaseret frem for netværksbaseret. Virksomhedernes bestyrelser skal ikke være en kaffeklub for erhvervsfolk, der kender hinanden. Bestyrelser skal være allemandseje, og vi skal væk fra den mystiske tåge og loge-stemning, der er omkring bestyrelser i dag,” siger Oscar Vingtoft Andersen, CTO i nBoard.

Med platformen vil de hjælpe virksomheder af alle størrelse og kvalificerede mennesker, der ønsker at prøve kræfter med bestyrelsesarbejdet, med at finde hinanden. Løsningen skal være med til at skabe en større udskiftning i bestyrelsesmedlemmer, så det er ikke er de samme 500 mennesker, der sidder i bestyrelsen på tværs af de store virksomheder i lange perioder.

Udviklere manglede et projekt

Faktisk er fødslen af platformen sket lidt baglæns. Det startede nemlig for halvandet år siden. Her satte Oscar Vingtoft Andersen satte sig sammen med fire andre softwareudviklere, der bare manglede det rigtige projekt, de kunne gå i gang med at bygge.

“Vi troede, man kunne fordre svin med gode projekter, mens udviklerne var flaskehalsen. Og vi var gode til at bygge, men manglede et godt projekt. Men det viste sig, at der ikke var så mange gode projekter derude, som vi troede – det tog næsten et år at finde det rigtige projekt – og vi brændte både tid og penge af på at komme dertil,” siger han.

Gruppen tog kontakt til serieiværksættere som Jesper Buch, Lars Tvede og Martin Thorborg. Sidstnævnte tog de et kaffemøde med og begyndte her at udvikle ideer sammen. De drøftede både muligheder for POS-systemer, en P2P-platform for vasketøj og en lang række andre ideer, som blev undersøgt og skudt til hjørne igen. Men så kom forslaget til en bestyrelsesportal.

”Vi nåede frem til, at det er et dysfunktionelt marked med lukkede netværk. Fra store netværk til tusindvis af små, lukkede Linkedin-grupper. Her var der et problem, som vi kunne løse og med stor sandsynlighed også skabe en forretningsmodel på, ” siger Oscar Vingtoft Andersen.

Det lange tilløb betød, at de andre udviklere var sprunget fra undervejs. Men Oscar Vingtoft Andersen fandt han en ny partner i Joakim Bruchman, som flyttede fra London og en stilling hos Goldman Sachs, for at blive CEO i nBoard. Og samtidig blev Martin Thorborg – måske meget naturligt – mentor og bestyrelsesformand for den nystiftede virksomhed.

Fra test til 1000 kandidater på rekordtid

De to stifterede gik i gang med at bygge platformen i februar i år. Målet var at åbne op for platformen hurtigt, så de relativt kunne se, om den kunne tiltrække brugere.

”Vi lavede ret hurtigt en tynd forside, hvor man kunne signe sig op som kandidat og indtaste sit CV. Allerede i løbet af få uger efter den første linje kode var skrevet, begyndte de første brugere at komme. Den feedback vi fik fra start, gav nogle vigtige korrektioner. Fx at gøre det så nemt som muligt for kandidater at skrive sig op,” fortæller Oscar Vingtoft Andersen.

nBoard er gået fra 0 til 1000 kandidater på få måneder, og har også allerede fundet de første medlemmer til virksomhedsbestyrelser rundt omkring i Danmark. Selvom de endnu ikke tjener penge på platformen, er de ikke i tvivl om potentialet efter bare få måneder i markedet.

”Vi kommer ikke til at omsætte for særlig meget i år, da platformen kommer til at være 90 procent åben i hvert fald året ud. Vi skal tjene penge på, at virksomhederne betaler et fee, hvis de finder kandidater gennem vores platform, og at kandidater opretter en premium-profil. Samtidig er der muligheder for at lave salgsaftaler for bestyrelsesforsikringer og bestyrelsesuddannelser, så vi kan opbygge et univers omkring bestyrelsesarbejdet,” siger Joakim Bruchman.

nBoard tager sig betalt for at lade virksomheder søge medlemmer til bestyrelse eller advisory board på platform og lover til gengæld en shortliste på 5 navne indenfor 3 dage

Spæd platform vil ændre kulturen

Indtil nu er platformen udvilket af stifter-teamet selv, og med det fodfæste, de allerede har fået i markedet, har bestyrelsesformanden Martin Thorborg garanteret en investering, hvis de bliver ved med at nå deres målsætninger.

”Vi prøver at være den frække dreng i klassen. Det har allerede affødt nogle kommentarer fra de konservative netværk. Men i dag er det en kaffeklub, hvor du trygt kan blive siddende, når først du er inde. Vi vil gerne skabe en ny kultur, hvor det ikke skal være tunge CEO-profiler, men også en ung fyr der ved noget om blockchain, eller hvad der er behov for, der kan sidde i bestyrelsen i en periode og være med til at løse de udfordringer, de har lige nu,” siger Joakim Bruchman.

I stedet for at have de samme tunge profiler siddende i mange år, er det vigtigere at eksempelvis en SEO-ekspert får plads omkring bestyrelsesbordet i et halve år, hvor der skal styr på SEO, og så lade vejene skilles igen, når en anden opgave bliver vigtigere.

”Vi håber, vi kan ruske op i bestyrelseskulturen. I første omgang i Danmark, men fra næste år også i Skandinavien. Man skal have bestyrelsen – og det behøver ikke være dyrt.”

[patreon]

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY