Ugens Startup: Podup vil gøre podcasts til en god forretning for både producenter og annoncører

De tre stiftere af Podup (fra venstre): Bo Petersen (COO), Casper Skoubo (CTO) og Bjørn Barfoed Vestergaard (CEO). Foto: Jes Roger Petersen.

Podcasts er populært som aldrig før. Alligevel er det kun de færreste, der kan leve af at producere det unge format. Men startuppet Podup mener, at annoncørerne er modne til mere og vil gøre podcast-markedet bæredygtigt og mere professionelt.

Podcasts er populært som aldrig før. Alligevel er det kun de færreste, der kan leve af at producere det unge format. Men startuppet Podup mener, at annoncørerne er modne til mere og vil gøre podcast-markedet bæredygtigt og mere professionelt.

”Rollemodellerne er et kartotek af mennesker, som har turde gå mod strømmen, gå efter drømmen.”

Sådan starter Bjørn Barfoed Vestergaard sin podcast ’Rollemodellerne’, hvor han over 56 afsnit har budt gæster som Claus Meyer, Christian Arnstedt og Martin Thorborg indenfor til en snak om deres erfaring med iværksætteri og livet generelt.

Men nu er det værtens egen tur til at gå efter drømmen, og den handler også om podcasts. Sammen med to mediværksættere har han nemlig stiftet virksomheden Podup. En platformen som skal gøre det nemmere og hurtigere for podcastere at tjene penge, og samtidig gøre det mere attraktivt for annoncørerne at satse på det unge medie.

”Et af de spørgsmål, jeg oftest bliver stillet i forhold til Podup er, hvorfor det ikke er blevet lavet før. Og det har noget med timing at gøre. For timingen var der ikke for to år siden, men det er den nu,” siger Bjørn Barfoed Vestergaard, der er CEO og medstifter af Podup.

En profitplatform for podcastere

Udbuddet af podcasts er eksploderet de seneste år. Store mediehuse såvel som selvproducerende annoncører har kastet sig over formatet, men særligt ildsjæle som Bjørn Barfoed Vestergaard og hans podcast ’Rollemodellerne’ har fået fat i en masse lyttere. Problemet er bare, at kun de færreste kan omsætte populariteten til en bæredygtig forretning.

”Der er exceptionelt mange podcastere, men selv nogle af landets mest lyttede podcasts har svært ved at få økonomi i det. Og det er en potentiel trussel mod hele podcast-landskabet,” siger Bjørn Barfoed Vestergaard og forsætter:

“Podcast-mediet er fedt og uafhængigt, men der mangler et økosystem for alle aktører, så podcastere også får en mulighed for at leve af deres podcast. Det er den ambition, der gjorde, at vi startede Podup.”

Podup udvikler og samler en række værktøjer i en såkaldt ’profitplatform’, som skal gøre det nemmere for podcastere at tjene penge. Her får udgiverne blandt andet mulighed for at samle donationer direkte fra lytterne, men også for at finde annoncører gennem Podups markedsplads.

”Infrastrukturen skal gøre det nemt for podcastere at tjene penge på forskellige måder – uanset om man har 500 eller 50.000 lyttere om måneden. Ved at samle alle mulighederne ét sted, giver vi podcasteren en værktøjskasse, de kan tappe ned i, så de kan tjene penge, hvis de gerne vil,” siger Bjørn Barfoed Vestergaard.

Hos Podup får podcastene et ’Podboard’, som er et udstillingsvindue, hvor de kan dele deres podcast på tværs af kanaler. Afsnittene kan stadig høres på lytternes foretrukne platform, og det er ikke noget krav, at podcasterne kører donationsfunktionen gennem Podups website. For startuppet er det nemlig vigtigt, at podcasterne bevarer deres uafhængighed.

Annoncørerne er modne

Mens den manglende indtjening er en udfordring for mange podcastere, har annoncørerne lige nu den omvendte udfordring. Selv dem der gerne vil annoncere i podcasts har svært ved at finde ud af, hvordan man skal starte, fordi markedet er så fragmenteret.

”Der er noget timing, hvor podcast-markedet har rykket sig rigtig meget. Men fra annoncører har det været svært at komme i gang. Først og fremmest fordi de ikke har noget overblik over de tilgængelige podcasts og antal lyttere. Det er svært at finde de podcasts, som reelt er relevante for ens målgruppe,” siger Bjørn Barfoed Vestergaard.

Derfor er missionen med den annoncørvendte del af platformen at skabe mere transparens, så annoncørerne lettere kan gennemskue, hvad markedsføringskronerne faktisk går til. Hvor mange lyttere de når, hvordan de rammer dem, og ikke mindst hvad en fair pris for annonceringen er.

”Vi ser meget podcast-markedet som værende på det stadie, hvor influencere var for fem-seks år siden. Man kunne godt se, at der var nogle konturer til noget, som faktisk var en decideret ændring af folks vaner, men der var bare ikke infrastrukturen til at understøtte en professionalisering,” siger Bjørn Barfoed Vestergaard.

Vil understøtte hele rejsen

Podup er stadig i den tidligere beta-fase, men har allerede fået en håndfuld annoncører med, som er interesseret i modellen – blandt andet Sinful og Moonboon. Lige nu er samarbejdene på platformen håndholdte, men på sigt er målet at automatisere flowet mellem podcastere og annoncører, hvor Podup tager et gebyr for at faciliterer samarbejdet.

”Vi vil fjerne de store barrierer for at alle aktører – både lyttere, sponsorer og podcastere – kan understøtte hinanden. For mange lyttere vil gerne understøtte deres favoritpodcast, men de gider ikke være bundet op på et dyrt abonnement, hvor de støtter en masse podcasts, som de aldrig lytter til,” siger Bjørn Barfoed Vestergaard.

Lykkes startuppet med for alvor at få hul på annoncørerne, er stifteren ikke i tvivl om, at podcasterne nok skal komme. For behovet er der, og de første har da også allerede skrevet sig på ventelisten selvom startuppet endnu ikke har gjort meget væsen af sig.

”I al beskedenhed ønsker vi jo at revolutionere podcast-landskabet, og vi har allerede fået traction uden egentlig at være offentlige omkring det. Det ser jeg som et klart tegn på, at det er noget, folk gerne vil have, og vi har et stort potentiale til at hjælpe dem,” siger Bjørn Barfoed Vestergaard.

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY