Sportsproteser skal være mere tilgængelige for aktive mennesker med amputeringer. Det mener startuppet Levitate, der i samarbejde med eksperter fra DTU har udviklet en løsning, som potentielt kan revolutionere sportstechmarkedet for folk med fysisk handicap.

Selvom nogle blot kender til den bizarre krimihistorie om paraatleten Oscar Pistorius, er benamputationer og den efterfølgende fysiske begrænsning hverdag for mange.

Hvert år bliver omkring 150.000 benamputeret i USA – alene herhjemme er tallet på 1.700. De hyppigste årsager er diabetes, karsygdomme, kræft og ikke mindst ulykker og færdselsuheld. Og selvom mange fører helt almindelige liv, er det stadig svært at få lov at dyrke sport og være fysisk aktiv. Med mindre man er professionel paraatlet.

For sportsproteser kan nemt koste mellem 60-180.000 og man skal gennem et virvar af fordyrende bandagister, specialister, læger og leverandører for at få fingrene i en. Det har det DTU-baserede startup Levitate sat sig for at lave om på; sportstechvirksomheden står bag en one size fits all-sportsprotese, som de med en omkostningseffektiv og patenterbar produktionsmetode gør både billigere og lettere tilgængelige for aktive mennesker med amputeringer.

Levitates sportsblade i aktion

”Forestil dig, at du inden enhver løbetur skal forbi din læge eller at hver gang, du skal skifte sko, skal en anden gøre det for dig. Det er helt vildt frustrerende,” fortæller Lasse Werner Madsen, der er stifter af og CEO i Levitate.

”Adgangen til sportsproteser bliver ikke set som noget livsessentielt for benamputerede mennesker. Derfor er det både dyrt, omstændigt og bøvlet at få fat i. Og som ansøger oplever man gang på gang følelsen af, at andre sætter begrænsningerne for, hvad man kan og ikke kan,” fortsætter han.

Iværksætteren har oplevet det på egen krop. Som 14-årig resulterede et færdselsuheld i, at han mistede sit højre ben. Men det var egentlig først som voksen, at frustrationen meldte sig.

”Det var irriterende ikke at kunne spille fodbold med vennerne eller løbe en tur, når jeg havde lyst, så jeg begyndte at undersøge markedet. Jeg tog en dialog med folk med samme udfordring gennem et internationalt forum, og overalt i verden var historien den samme: Mange havde ikke råd og de fleste var nødsaget til at forsøge sig gennem NGO’er, elitesponsoratorer eller et lån i banken,” fortæller Lasse Werner Masen processen.

Produktet blev udviklet sammen med DTU

Levitates løsning er designet direkte til slutbrugeren. Sportsprotesen koster en tiendedel af markedsprisen (12.000 kroner) og sælges som et komplet plug’n’play-sæt, man selv kan indstille og montere på den eksisterende proteseløsning, som er universel for alle benamputationer.

”Vi giver folk friheden til selv at vælge. Friheden til at være uafhængige af et system af bevillinger, donationer, forsikringer og lægens venteværelse,” fortæller Lasse Werner Madsen.

Levitates sportsbæade i aktion

Efter at have fået idéen, sagde iværksætteren i januar 2020 sin stilling i den maritime industri op og kontaktede sit alma mater, DTU, for at få et samarbejde om en prototype op at stå.

De ville gerne være med. Som uddannet civilingeniør fik han sammen med DTU Vind etableret produktionsfaciliteter, certificering, test og eksperthjælp til at gøre proteserne billigere og lettere tilgængelige.

”Idéen var at begynde at anskue sportsproteser som almindelig tilgængeligt sportsudstyr. At gøre det ligesom en cykel, hvor du justerer højden, så den passer,” siger Levitate-direktøren.

Traditionelt set er de fleste sportsproteser lavet af carbon. Men Levitates løsning er lavet af glasfiber, som er 2,5 gange mere fleksibelt. Det betyder, at slutbrugeren hurtigere kan komme i gang med at bruge protesen, da den ikke i lige så høj grad er forbundet med smerter og en lang tilvænningsperiode.

”Vi har lavet løsningen af glasfiber, fordi det har en større bevægelighed og er bedre til et helt almindeligt aktivt liv med badminton, fodbold eller løb på hverdagsplan – ikke til guldmedaljeateltik,” forklarer Werner Madsen.

Vil være et globalt brand

I dag er de seks ansatte i Levitate og har ad flere investeringsrunder rejst cirka seks millioner kroner fra blandt andre Vækstfonden, Innovationsfonden og private investorer. Og spørger man hovedpersonen selv, har sportstechvirksomheden potentialet til at blive et globalt varemærke.

”Vi vil gerne derhen, hvor, hvis man dyrker sport med et fysisk handicap, bruger man Levitate-udstyr. Det kræver, at vi udvider vores produktsortiment, for samme udfordringer med myndigheder og sundhedssystem findes også for andre fysiske handicap. Derudover skal vi også ud gennem flere kanaler og i flere lande, end vi gør og er i dag,” fortæller Levitate-manden.

Og Lasse Werner Madsen er ikke i tvivl om, hvilken effekt en demokratisering af sportsproteser vil have for folk med fysisk handicap.

”Alle skal have muligheden for et aktivt liv. En sportsprotese gør, at man pludselig føler sig en del af sociale sammenhænge. At man fra den ene dag til den anden kan deltage på lige vilkår med alle andre,” fortæller stifteren.

En af de essentielle aspekter af produktet er derfor at producere udstyr, brugeren selv er herre over.

”Vores brugere elsker, at de kan gøre det hele selv. De får selvtillid af at kunne skrue det sammen selv og en helt ny kropsforståelse. Det er en følelse af at genvinde kontrollen over sin krop, som mange med fysisk handicap, bliver lykkelige over at føle igen,” afslutter Lasse Werner Madsen med et smil.

Levitate bliver i dag solgt på fire kontinenter og har udover investeringsrunder modtaget HeyFunding-legatet for deres produkt.