Ugens Startup: Reel går til kamp mod grønne elcertifikater

Ugens Startup: Reel går til kamp mod grønne elcertifikater

Jon Sigvert, Anders Engtoft Meldgaard og Christian Randløv står bag det danske startup Reel, der vil demokratisere energiaftaler og investeringer i vedvarende energikilder, der normalt kun er forbeholdt de største danske virksomheder med et stort energiforbrug.
Startuppet Reel vil levere et alternativ til grønne certifikater, der ikke er garanti for CO2-reduktion og give alle danske virksomheder adgang til grøn strøm ved at sikre opførslen af nye vedvarende energikilder.

Hvis Danmark skal realisere ambitionen om at reducere drivhusgasserne med 70 procent, forudsætter det en gennemgribende elektrificering af samfundet. Og alene en omlægning fra gas til elektricitet frem mod 2030 betyder, at strømforbruget bliver fordoblet.

Derfor er det afgørende, at danske virksomheder har indkøb af grøn strøm øverst på dagsordenen. Selvom det aldrig vil aldrig være muligt at opnå et 100 procent grønt strømforbrug, kan man komme tæt på med et fleksibelt strømforbrug leveret af teknologier, der producerer vedvarende energi. Ved at indkøbe grønne energikilder kan danske virksomheder bidrage til omstillingen, men de eksisterende løsninger gør ikke nogen forskel.

“De grønne certifikater er i dag ét stort nulsumsspil”

”Der er stor interesse for at købe grøn strøm blandt danske virksomheder, men de tilgængelige systemer gør ikke nogen reel forskel. De grønne certifikater er i dag ét stort nulsumsspil, hvor man gør krav på at bruge grøn strøm, der allerede er produceret, og som ville være produceret, om man havde købt det eller ej. Det er vigtigt, at man som forbruger sikrer, at man er med til at opføre grønne energikilder, når man ønsker at anvende grøn strøm,” mener Jon Sigvert, der er CEO og medstifter af virksomheden Reel.

Jon Sigvert, CEO og medstifter af Reel

Inspireret af Realkredit-tankegangen

Reel demokratiserer energiaftaler og investeringer i vedvarende energikilder, der normalt kun er forbeholdt de største danske virksomheder med et stort energiforbrug. Den type aftaler hedder power purchase agreements (PPA’er) og indgås mellem virksomheder og energiproducenter. Med en PPA-aftale kan virksomheder prissikre deres energiforbrug med vedvarende energikilder i op til 10 år. Energiproducenterne bruger PPA-aftalen til at sikre finansiering til opførslen af en ny solcelle- eller vindmøllepark.

Anders Engtoft Meldgaard og Christian Randløv, medstiftere af Reel.

Siden Jon Sigvert startede Reel med sine co-founders Anders Engtoft Meldgaard og Christian Randløv Schmidt i 2020, har de arbejdet på at standardisere de juridiske rammer for PPA’er og på at opbygge en teknologi, der kan samle små og mellemstore virksomheder i klynger, så de har kapacitet, kreditværdighed og forhandlingsposition for at indgå PPA-aftaler på lige fod med danske C20 virksomheder.

“Vi er meget inspirerede af realkredit-tankegangen. Vi puljer et antal af virksomheder, der kan opnå en tilfredsstillende kreditværdighed til at agere modpart i en forhandlingssituation overfor udviklerne. Vi tager os af den juridiske ekspertise og afrapportering af energiforbruget. Det er vores mål at fjerne kompleksiteten for kunderne og gøre processen frem mod grøn forsyning så let som muligt,” siger Jon Sigvert.

PPA’er åbner nye muligheder for at alle virksomheder kan tage aktiv del i den grønne omstilling. Udviklingen inden for solcelleenergi er accelereret over de seneste år og der skal opføres mange parker landet over.

”Energiudviklerne har brug for en part, der kan forpligte sig til at købe strømmen over en længere periode, og derfor er de også villige til at give en god pris. I retur får virksomhederne budgetsikkerhed og grøn forsyningssikkerhed,” siger Jon Sigvert.
Jon Sigvert forklarer, at de sigter efter at pulje 5-15 virksomheder i den første klynge, som de forventer at kunne lukke i nær fremtid. Herefter skal klyngerne bestå af mere end 20 virksomheder – afhængigt af deres energiforbrug.


Om Reel

  • Stiftet i 2020 af Sigvert startede Reel, Anders Engtoft Meldgaard og Christian Randløv Schmidt
  • 12 ansatte (9 fuldtid og 3 deltid)
  • Rejst pre seed-runde på 2.3 millioner euro fra blandt andre UVC Partners og The Footprint Firm

Elnettet er flaskehals

Den danske energibranche oplever høj efterspørgsel på nye energiparker, men flere projekter står stille, da elnettet ikke er klar til det stigende efterspørgsel og det stigende strømforbrug. Ifølge Green Power Danmark og direktør Kristian Jensen så er man nødsaget til at udvide kapaciteten i energinettet med mere end en fordobling. Dertil kommer at et international forsyningskrise forsinker det projekt.

Den store efterspørgsel understreger behovet for grøn energi og Reels løsning skal gøre det endnu nemmere for virksomheder at koble sig på og bidrage til investeringen i nye energikilder.

“Der er en naturlig flaskehals på elnettet, hvor der ikke er plads til mange nye projekter.”

“Der er en naturlig flaskehals på elnettet, hvor der ikke er plads til mange nye projekter. Men vi vil gerne kunne byde ind i takt med, at den kapacitet bliver større. Når det hele bliver automatiseret igennem vores software, så er der ikke noget grænser for, hvor mange vi kan have med i en pulje,” siger Jon Sigvert.

Som andre elselskaber kommer Reel til at tage et gebyr per megawatt time og teamet forhandler kontrakter på et niveau, som danske C20 virksomheder vil være tilfredse med. Det efterlader en margin, som virksomheden tjener på, og man ser frem til at være 100 procent transparente overfor kunderne i et marked, der er kendt for at være intransparent.