Ugens Startup: Rodinia Generation vil rydde op i modebranchens overproduktion

Ugens Startup: Rodinia Generation vil rydde op i modebranchens overproduktion

Trine Young, stifter og CEO i Rodinia Generation.

Den globale overproduktion af tøj er en kæmpe belastning for miljøet og klimaet. Rodinia Generations mikrofabrikker og intelligente software skal derfor gøre tøjproduktionen mere bæredygtig ved at rykke produktionen tættere på forbrugeren og kun producere det, der er efterspørgsel på.

Den globale overproduktion af tøj er en kæmpe belastning for miljøet og klimaet. Rodinia Generations mikrofabrikker og intelligente software skal derfor gøre tøjproduktionen mere bæredygtig ved at rykke produktionen tættere på forbrugeren og kun producere det, der er efterspørgsel på.

Hvis man sammenligner den globale tøjproduktion med et beskidt gulv, så er Trine Young gået i gang med at rydde op, hvor der er mest rodet: Hvert år produceres der mere end 100 mia. stykker tøj globalt, men en tredjedel bliver aldrig solgt og ender eksempelvis på lossepladser. 

“Når man går i gang med at støvsuge, hvor der er allermest beskidt, så kan man også hurtigt se, hvor man har været. Det er i overproduktionen, der er mest at rette op på, for der er mange led i processen, som kan skæres væk eller gøres mere bæredygtige,” siger Trine Young, stifter og CEO i Rodinia Generation. 

Rodinia Generation vil komme overproduktionen til livs ved kun at producere det, der er behov for. Det skal gøres gennem såkaldte micro factories, som er koblet op på intelligent software. Mikrofabrikkerne fylder ikke mere end en shippingcontainer og består af fem maskiner, som tilsammen kan farve og putte print på hvidt stof samt lave tøjets mønstre. 

“Softwaren fortæller mikrofabrikken, hvor mange bluser der eksempelvis skal produceres, hvilke farver og print bluserne skal have, og hvordan mønstrene skal placeres på stoffet, så der går mindst muligt til spilde,” siger Trine Young, og uddyber, at mikrofabrikkerne kan producere op til 90 procent af de forskellige styles i en given kollektion. 

Det hvide stof loades på maskinen, hvorefter det får farver og print.

Derefter går maskinen i gang med at producere bluserne. Det helt hvide stof puttes ind i mikrofabrikken, hvorefter farverne og printene placeres lige nøjagtigt der, hvor mønstrene skæres ud. Helt uden brug af vand og kemikalier. Når de udskårne dele er produceret, syr en syerske dem sammen til den færdige bluse.

Baggrund i design

Trine Young er uddannet beklædningsdesigner fra Danmarks Designskole, og har efterfølgende taget en Master i Design and Technology fra London College of Fashion. 

“Jeg har fra barnsben tænkt i systemer og processer, og design har for mig altid været at tænke flere komponenter sammen. Processen er lige så vigtig som selve produktet,” siger Trine Young.

Vejen mod en mere tech-orienteret karriere begyndte på Danmarks Designskole, hvor Trine Young i høj grad brugte sin opfindermentalitet og evne til at tænke systematisk.

“Lidt atypisk designede jeg et system til genbrug af polyester i stedet for at designe en flot forårskollektion. Det var ikke så populært på det tidspunkt,” siger Trine Young. 

Mikrofabrikker i hele verden

Rodinia Generations vision er, at der skal stå mikrofabrikker i hele verden. Når en kunde derfor placerer en ordre hos en tøjproducent, sender softwaren den til mikrofabrikken, som er tættest på kunden. 

“Rodinia Generation vil producerer tøjet der, hvor efterspørgslen er. Lige nu foregår en stor del af tøjproduktionen på den anden side af jorden – som oftest i Asien – hvorefter man bruger op til ni måneder på at transportere det hen til forbrugerne. Vores metode kan gøre det mere effektivt,” siger Trine Young. 

Placeres systuen i direkte forlængelse af mikrofabrikkerne, kan produktionstiden komme ned på 48 timer. For modevirksomhederne betyder det, at de får en langt mere effektiv produktion, som i høj grad kan tilpasses kundernes stigende eller faldende efterspørgsel på specifikke produkter. 

Mønstrene er blevet printet på det hvide stof.

Samtidig skal der ikke produceres nær så meget tøj, før en virksomheds produktion er omkostningseffektiv. Mikrofabrikkerne er omkostningseffektive ned til det enkelte stykke tøj, og derfor skal en modevirksomhed ikke lægge en stor bestilling på flere tusinde enheder, som de i virkeligheden ikke ved, om de får solgt. 

Samarbejder med pilotkunder

På nuværende tidspunkt er Rodinia Generation godt to tredjedele igennem processen med at færdiggøre en skalerbar mikrofabrik. Ambitionen er, at de første fabrikker skal lanceres uden for Danmarks grænser inden for to år. 

Startuppet samarbejder dog allerede nu med seks pilotkunder, som får produceret deres tøj i startuppets mikrofabrik i København NV. Produktionstiden er dog endnu ikke nede på de 48 timer, da systuen befinder sig i Litauen. 

“Vi har lært rigtig meget af at samarbejde med vores pilotkunder. Den data vi får, er med til at forbedre systemet – både softwaren og den fysiske proces,” siger Trine Young. 

Derfor er Rodinia Generations næste skridt at samarbejde tættere med maskinproducenten, så de i fællesskab kan få mikrofabrikkerne ud i verden. 

“Vi skal udrulle mikrofabrikkerne globalt og gøre det til en demokratiseret teknologi, forstået på den måde, at så mange som muligt skal have glæde af at kunne producere tøj på en hurtig og bæredygtig måde,” siger Trine Young.

Rodinia Generation har modtaget funding fra Innovationsfonden, EU’s Innovationspulje samt private investorer fra både Danmark og udlandet.