Mange har forsøgt og mange har fejlet. Alligevel forsøger et ungt startup at skabe den næste tech-sensation med en alt-i-en-markedsplads for praktiske opgaver – og teamet har allerede en række prominente investorer bag sig.
Uanset om du vil have leveret junkfood, gjort rent eller have tilbud på et nyt tag, er det i dag ikke længere end en app væk. Eller måske rettere tre apps væk. For indtil videre er markedspladserne i høj grad skudt op indenfor hver sin niche. Men det vil det unge startup Shouter lave om på med en alt-i-én-løsning.
”Vi er et halvandet år gammelt startup med en jysk filosofi om at ændre måden, vi får klaret ting i hverdagen. Det er surt, at man i det 21. århundrede skal ringe rundt for at få hængt hylder op eller slået græsset. Hos os kan man “shoute” sin opgave ud i et digitalt univers, vedlægge detaljer og udelukkende blive introduceret til interesserede, kvalificerede og lokale, der kan ordne det og hjælpe dig videre,” forklarer Simon Cederholm, CEOCEO betyder Chief Executive Officer og er den øverste leder i en virksomhed, ansvarlig for den overordnede strategi og ledelse. CEO’en rapporterer normalt ti More og medstifter af Shouter.
Indtil videre kan brugerne få løst opgaver af en blanding af ca. 1.000 leverandører indenfor alt fra fotografi til gør-det-selv-opgaver.
Til dato har Shouter løst opgaver for mere end 1 mio. kroner i Aarhus-området. Missionen er dog langt større: Shouter skal være et brand, som alle husstande i de store, europæiske byer kender som vejen til hurtig hjælp uanset opgaven.
Ny spiller på en gravplads
Mange har prøvet med en alt-i-én markedsplads – og mange har fejlet. Indtil videre har vejen til en bæredygtig markedsplads været at fokusere på afgrænsede nicher. Derfor startede Shouter også med en manuel og meget håndholdt version af platformen for at afsøge, om tiden var moden til en samlet markedsplads for alle slags praktiske opgaver.
”Det første år byggede vi ikke tech. Vi gjorde det bevidst manuelt for at teste potentialet. Så vi havde bare en hjemmeside. Her gik man ind og skrev, hvad man skulle have klaret – og så sad vi internt i backoffice og ringede rundt til forskellige ‘doers’, for at matche brugerens ønsker og behov med kvalificerede folk i vores excel-ark,” fortæller Simon Cederholm.
Ikke desto mindre lykkedes det på den første måned at omsætte for 100.000 kroner i småservices ved udelukkende at fokusere på Aarhus. Og det fik Shouter-stifterne til at tro på timingen. Efter ét års udvikling har de nu også den teknologiske løsning klar til automatisk at matche brugere med leverandører – inklusiv integrationer med blandt andet NemID-validering og forsikring fra Tryg.
Det geografiske fokus er dog stadig begrænset til Aarhus, for det er vigtigt for Shouter at blive stærke her, før de udbreder konceptet.
”Når man bare gerne vil ud over rampen og skalere de gode takter, er det fristende at åbne op for alle porte. Måske er der en i København eller Stockholm, der gerne vil “shoute” og få løst en opgave, men i første omgang må det vente. Vi prioriterer at ofre hurtige indtjeningsmuligheder for i stedet at fokusere på at skalere lokalt, opnå signifikant datagrundlag i Aarhus og på den baggrund skabe duplikerbar vækst i nye byer,” siger Simon Cederholm.
Kommer til at koste mange millioner
På nuværende tidspunkt har Shouter en tese om, at deres løsning er bred nok i en given by, når de har løst 1000 opgaver for deres brugere. Og netop bredden i opgaver er afgørende for at gøre Shouter til en hurtigtvoksende forretning, mener medstifteren:
”De der har forsøgt at gøre det tidligere, har overvejende fokuseret på bestemte nicher og er gået dybt i diverse vertikaler. Det har vist sig at være fragmenteret. Vi vil gerne præsentere vores brugere for lokale fagfolk, der kan hjælpe med x, y og z indenfor kategorier, der supplerer hinanden. Som et Wolt-møder-Airbnb inspireret interface, men hvor Shouter tilbyder en bred vifte af services indenfor det, vi mangler tid, hjælp og overskud til at få klaret,” siger Simon Cederholm.
I det hele taget ser den 22-årige medstifter sammen med sit team volumen som den altoverskyggende succesfaktor. Både i båndbredden af opgaver og geografisk. Så selvom den første rigtige version af platformen kun lige er lanceret i Aarhus, kigger de allerede mod København. Derefter kunne Berlin, Amsterdam, Stockholm og Bruxelles være i kikkerten. En operation der skal eksekveres med hjælp fra udenlandske investeringsfonde, hvorfor virksomheden også planlægger at rejse yderligere 10-15 mio. investeringskroner til vækst i nye byer.
”Det kommer til at tage os år at skabe den traction, som gør det virkelig spændende. Det kræver volumen og tager tid at bygge. Vi har derfor brug for ekstra brændstof til at skyde genvej. Der skal rejses flere penge. Det er dyrt at bygge en kategori-killer og blive kategorivinder på fremtidens arbejdsmarked, men vi er selvsikre og også ydmyge omkring opgaven,” siger Simon Cederholm.
Gig-økonomi for andre end digitale kreatører
Shouter lægger sig i slipstrømmen af en trend for gig-økonomi og en mere selvstændig arbejdsstyrke, men Simon Cederholm mener også, at det unge startup tager trenden skridtet videre. Hos dem kan man ikke bare få leveret en pizza, som man egentlig bare selv kunne hente. Man kan få løst opgaver, man reelt ikke kunne have løst selv – f.eks er en bruger i skrivende stund ved at få bygget en ny skoreol af en lokal snedker.
Derfor håber han også, at platformen kommer til at fordre mere iværksætteri fra nye kanter, fordi platformens ‘do’ers’ kan tjene penge på det, de er dygtige til.
”Digitale kreatører har allerede fantastiske platforme som Worksome, hvor de kan checke sig selv ind i gig-økonomien. Men når vi snakker future of work, glemmer mange håndværkerne – dem, som vi i stigende grad vælger til, fordi vi enten ikke selv kan udføre opgaven, eller fordi vi bevidst vælger at prioritere vores tid anderledes. Og det klientel taler vi til,” siger Simon Cederholm.
Uanset om man er digital kreatør eller håndværker, er man ikke nødvendigvis særlig skarp på markedsføring, bogholderi eller opsøgende arbejde. Og netop her vil Shouter hjælpe deres leverandører, ligesom lignende freelancer-platforme hjælper den digitale arbejdsstyrke – så også håndværkere kan drive deres forretninger igennem appen på gig-basis og fokusere på at tjene mere på det, dé er dygtige til.
”Vi har en ydmyg ambition om at skabe flere selvstændige i Danmark – og jo flere faglærte såvel som ufaglærte, vi kan hjælpe på vej og klæde techsavvy, des bedre,” siger Simon Cederholm.