You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Ugens startup startede som et skoleprojekt. Men det viste sig hurtigt, at produktet holder vand, og nu skal den have fuld skrue

Da to hold studerende fra Aarhus og Svendborg blev sat sammen, tog det pludselig fart. Det seneste år har Oculare Systems således vundet flere konkurrencer, skabt netværk og fået valideret produktet. Nu er de klar til at springe ud i næste fase.

Da to hold studerende fra Aarhus og Svendborg blev sat sammen, tog det pludselig fart. Det seneste år har Oculare Systems således vundet flere konkurrencer, skabt netværk og fået valideret produktet. Nu er de klar til at springe ud i næste fase.

Det er højsæson for julefrokoster. Og det betyder desværre også højsæson for drukneulykker. Men det kan startuppet Oculare Systems måske være med til at ændre på i fremtiden. De har har nemlig en klar mission: at redde menneskeliv gennem et avanceret akustisk detektionssystem, der overvåger havnebassiner og alarmerer ved drukneulykker. 

Idéen opstod i forbindelse med et studieprojekt, hvor en gruppe maskinmesterstuderende fra Svendborg observerede en autonom drone, der kunne opsamle affald i havnen. Dermed opstod tanken at konceptet kunne udvikles til også at redde menneskeliv, da mange drukneulykker sker på tidspunkter, hvor der ofte ikke er andre til stede, som kan hjælpe.

Projektet fik for alvor liv, da gruppen af kommende maskinmestre fra Svendborg af deres underviser blev sat sammen med nogle studerende fra Aarhus, der læser innovation og entrepreneurship. Det skabte den perfekte kombination af teknisk og kommerciel viden. Startuppet har siden været gennem en hurtig og målrettet udvikling.

“Vi kom med i februar, hvor vi skrev en eksamen om projektet. Vores undervisere syntes efterfølgende, at vi skulle deltage i en entreprenørkonkurrence. Vi endte med at vinde regionsmesterskaberne, Danmarksmesterskaberne og repræsenterede Danmark ved Europamesterskaberne på Sicilien – hvor vi så også vandt førstepladsen,” fortæller medstifter Therese Malthe Ludvigsen.

Hun studerer på Erhvervsakademi Aarhus sammen med en anden af medstifterne Emil Bech, og de to har i efteråret været i praktik i deres egen virksomhed og har dermed kunne dedikere deres tid til videreudviklingen af Oculare Systems. 

Praktik i eget startup

For de to unge iværksættere har processen været en lærerig rejse. At gå fra en skoleopgave til en fuldgyldig virksomhed kræver både disciplin og omstilling. Det har derfor været en stor hjælp, at Therese og Emil kunne tage praktik i deres eget startup, mens de øvrige medstiftere kunne fokusere på deres uddannelser.

“Det har været utroligt givende og har gjort det muligt for os at udvikle os markant. Vi har indgået mange værdifulde samarbejdsaftaler og opbygget et ekstremt stærkt netværk. Meget af vores energi er blevet brugt på at validere, at vores business case faktisk er bæredygtig. Det er en proces, der kunne have taget dobbelt så lang tid, hvis vi skulle håndtere det sideløbende med studiet – eller måske endda have tvunget os til at droppe ud for at fokusere på det, vi fandt vigtigst,” siger medstifter Emil Bech.

Iværksætterlivet er fyldt med uforudsete opgaver og udfordringer, men det stærke samarbejde og en klar rollefordeling har været med til at skabe fremdrift. Derudover har Oculare Systems prioriteret at deltage i pitch-konkurrencer og innovationsforløb – ikke blot skabt finansiering, men også en platform for at præsentere deres vision og produkt for potentielle partnere og kunder.

“De seneste måneder har vi fokuseret meget på at validere, om der eksisterer et marked for vores produkt. Vi har været i dialog med forskellige beredskaber for at undersøge, hvordan deres budgetter fordeles, og hvordan vores løsning potentielt kan komplementere de systemer, de allerede anvender. Det har været afgørende for os at validere både markedet og brugernes behov. Samtidig har vi fokuseret på dem, der skal købe produktet – primært kommunerne – for at sikre, at der er et solidt grundlag, inden vi går videre til produktionen. Produktionen af en løsning som vores er en ressourcekrævende proces, både økonomisk og praktisk, så det har været essentielt at have denne validering på plads, før vi påbegynder den næste fase i udviklingen,” fortæller Therese Malthe Ludvigsen.

Skal accelerere produktudviklingen

Oculare Systems skal i 2025 til at udvikle kerneproduktet, der er et akustisk detektionssystem, der er baseret på triangulering og lydsensorer – såkaldte hydrofoner. Disse sensorer placeres strategisk i et havnebassin og opfanger lydbølger i vandet. Systemet kan identificere præcis, hvor en person er faldet i vandet, ved at analysere tidspunkterne for, hvornår lydbølgerne rammer de forskellige hydrofoner. Herefter sendes en alarm med den præcise lokation til det lokale beredskab, så redningsaktionen kan sættes i gang hurtigt.

“Målet er at udvikle vores første MVP og påbegynde testning sammen med vores første testpartner. Dette giver os mulighed for at indsamle store mængder data om drukneulykker. En vigtig fremtidig funktion i vores system, for at det kan nå det ønskede niveau, er evnen til at adskille og identificere forskellige frekvenser. Systemet skal kunne selektere og genkende, når det eksempelvis er en person, der er faldet i vandet – og ikke en genstand som en cykel,” forklarer Emil Bech.

Denne teknologi er en banebrydende løsning på en velkendt udfordring: hurtig og præcis respons ved drukneulykker. Hvor eksisterende løsninger ofte kræver menneskelig observation eller selvredning ved hjælp af redningsstiger, fjerner Oculare Systems afhængigheden af tilfældigheder og sikrer en mere struktureret indsats. Løsningen er ikke blot innovativ, men også praktisk i forhold til de eksisterende redningsberedskaber, der kan integrere systemet uden store ændringer.

Nu skal den have fuld skrue

Som mange andre startups har Oculare Systems været afhængig af både egne ressourcer og ekstern støtte. Indtil videre har de skaffet finansiering gennem præmiepenge fra konkurrencer og softfunding-midler. På længere sigt er de dog bevidste om, at der kan være behov for yderligere kapital for at skalere virksomheden og produktet til internationale markeder.

Teamet ser nemlig et stort potentiale i at udvide løsningen til andre områder, såsom kanaler, floder og større kystområder, hvor drukneulykker også er et problem. Derudover er der planer om at videreudvikle systemet, så det kan integreres i en bredere kontekst af bysikkerhed og vandovervågning. Når både Therese og Emil har færdiggjort deres uddannelse i januar, planlægger de at fortsætte arbejdet med Oculare Systems på fuld tid. 

“Så man kan sige, sådan meget, meget kort opsummeret, så er vi et sted, hvor vi har udarbejdet det teknologiske forarbejde for løsningen, og vi har fået valideret af vores, det godt kan lade sig gøre. Vi er godt på vej med en patent på systemet, og skal i gang med at udvikle i det nye år for fuld skrue,” siger Emil Bech.

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

UGENS STARTUP: