You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Ugens Startup tager kampen op: “Madspild skal stoppes, ikke bare flyttes”

Stifter Michael Haase ses i midten.

Den populære app Plant Jammer vil nu udvide sine feautures, så man ikke bare får hjælp til at tømme køleskabet – men også supermarkedet. Med kompliceret teknologi og en crowdfunding, vil de giver deres brugere overblik over supermarkedernes dato-tilbud og  med inspirerende opskrifter bekæmpe madspild.

Den populære app Plant Jammer vil nu udvide sine feautures, så man ikke bare får hjælp til at tømme køleskabet – men også supermarkedet. Med kompliceret teknologi og en crowdfunding, vil de giver deres brugere overblik over supermarkedernes dato-tilbud og  med inspirerende opskrifter bekæmpe madspild.

En halv broccoli, frossen spinat, kidneybønner og en dåse flåede tomater bagest i skabet. Ingredienserne lyder måske ikke af meget, men med hjælp fra en teknologisk Masterchef bliver de sørgelige rester fra mit køleskab pludselig til en stir fry. 

Princippet hedder “tøm dit køleskab”, og er udviklet af tech-startuppet Plant Jammer. Konceptet er simpelt: Indtast de ingredienser du har i køleskabet, og så kommer Plant Jammers app frem med forslag til opskrifter.

Tech-startuppet, med tidligere McKinsey-konsulent Michael Haase i spidsen, har i den grad vundet hjerter, og kan nu tælle 45.000 aktive brugere. Nu vil det teknologiske alternativ til Gordon Ramsey, minus psykisk terror, udvide deres app. Deres brugere skal nu ikke blot kunne tømme deres eget køleskab – men også deres lokale supermarked.

Hvis madspild var et land, så ville det klart være …  

Michael Haase har længe været interesseret i madspild, og hvilke konsekvenser det har. Ifølge ham, ville madspild, hvis det var et land, være verdens tredje-største CO2-synder. Det har Plant Jammer besluttet at gøre noget ved.  

“Vi vil gerne have fat i supermarkederne, der virkelig smider meget mad ud, og det skal så kommunikeres ud, så folk kan få billig, men spændende og varieret mad, og samtidig stoppe madspild,” forklarer Michael Haase. 

Kommunikationen skal ske gennem en ny feature i deres app, der gør Plant Jammer til en todelt app. I den nye del skal supermarkederne registrere deres ingredienser, før de bliver for gamle, så de i stedet for at ende som madspild bliver et tilbud i Plant Jammers ’markedsplads app’. Forbrugeren kan på den måde se dato-tilbud fra deres lokale butikker i Plant Jammer-appen, vælge en håndfuld tilbud – på samme måde som når man tømmer køleskabet – og ud fra de valgte tilbud, får de foreslået forskellige opskrifter. 

Teamet bag Plant Jammer nyder sol og bobler.

COOP og crowdfunding skal hive app til næste niveau

Store drømme kan desværre ikke stå alene. Selvom Plant Jammer klarer sig godt, er deres drøm om en markedsplads-app ikke i mål. Det skyldes, at en del teknologi skal bygges fra bunden. Udover det, er der hele brugeroplevelsen. Giver det mening for en kassemedarbejder at lægge butikkens datotilbud ud på markedspladsen, eller er det for tidskrævende?

”Lige nu laver vi en masse håndarbejde. Vi tjekker produkter og sætter dem manuelt ind. Samtidig banker vi på døre for at finde ud af, hvilke behov både kunderne og kassearbejderen har,” siger Michael Haase.

Det koster penge, og derfor har virksomheden besluttet sig for at lave en crowdfunding-kampagne. Fundingen kommer til at foregå på platformen Indiegogo. Drømmen er at tjene nok penge til, at kunne få funktionen implementeret allerede i maj – men for nu er kampagnen udskudt fra marts til april på grund af Coronavirus.

I mellemtiden har startuppet ikke siddet på hænderne. Plant Jammer er blevet udvalgt blandt 200 startups til at deltage i COOP Sverige’s accelerator, ’Bloomer’. Startuppet kan nu begynde, at videreudvikle deres app – i samarbejde med COOP Sverige. 

Foruden acceleratoren, har startuppet haft mulighed for at lave flere pilotprojekter. De har fået en aftale med to Meny-butikker i Danmark og en håndfuld svenske COOP-supermarkeder.

Madspild skal stoppes – ikke bare flyttes

At bekæmpe madspil ved at give brugerne et overblik gennem en digital platform, er ikke nyt. Virksomheden To Good To Go, der så dagens lys i 2016, har været på markedet længe. Her kan man både købe rester fra buffeter, men også poser med massevis af brød fra Emmerys, og nu har de også lanceret en onlineshop. Det bekymrer dog ikke Michael Haase. 

“Det her er et vigtigt marked, og To Good To Go er en super vigtig samarbejdspartner, men der er plads til mere end en spiller på markedet,” siger Michael Haase. 

Han uddyber også, at under brugerinterviews er en gennemgående problematik netop de poser med store mængder mad. De ellers velmenende borgere når simpelthen ikke at få det spist. 

“På nuværende tidspunkt, så går du ned og får en kæmpe pose fra Emmerys, men du når ikke at spise det hele – det gør bare at madspildet bliver flyttet hjem til køberen,” siger stifteren. 

Ifølge ham, spildes 36 procent af mad ikke i butikkerne, men i husholdninger.

[patreon]
UGENS STARTUP: