Tech-startupet Techvolver har med stor succes opfundet et kabinet af robotarme og sensorer, der automatiserer processen for pipettekalibrering på laboratorier og fabrikker. Alligevel skal teknologien først videreudvikles, når brugerne er med, siger folkene bag.

Nogle arbejder for forandringer i det brede og abstrakte. Andre brænder for at løse én særlig problemstilling.

Folkene bag tech-virksomheden Techvolver tilhører uden tvivl sidstnævnte kategori. For siden 2017 har de stået bag kalibreringsløsningen Calvolver, der ved hjælp af blandt andet avancerede sensorer og robotarme automatiserer processen bag pipettekalibrering for laboratorier og fabrikker.

En af stifterne af Techvolver, investor og bestyrelsesmedlem Christian Carlsen, er klar over, at “det er et niche-produkt til en niche-proces rettet mod life science-industrien.”

Men ikke desto mindre har det enorm betydning for medicinalvirksomhederne, at pipetterne afgiver nøjagtige mængder. Hvis ikke, går værdikæden ikke op.

“Hvis en pipette viser sig at være upræcis, kan det have store konsekvenser for frigivelsen af produkter, for medicinalvirksomheden ved reelt ikke, om det, der er blevet produceret, er godt nok.”

Calvolver, som kalibreringskabinettet hedder, er derfor et nybrud, forklarer Christian Carlsen. Han har selv været leder i en servicevirksomhed for netop pipettekalibrering og eksponent for den “gamle” kalibreringsmetode.

“Når man kalibrerede håndholdte pipetter, sad der et menneske med en pipette i hånden, som vedkommende flyttede frem og tilbage mellem en beholder med væske og en vægt, som man dispenserer ned på, for at verificere mængden af væske. Det gør man mellem 20-50 gange, og rigtig mange medarbejdere får mikroskader i skulderne, i hænderne og i albuerne.”

Et snedkerværksted på Christianshavn

Jakob Skjærlund, medstifter og CEO, havde længe interesseret sig for samspillet mellem teknologi og mennesker, og det var ofte et emne, han bragte op til de netværksgruppemøder, hvor de to grundlæggere af Techvolver mødte hinanden.

“Til et møde en dag havde Jakob en universal robot, en kollaborativ robot, med under armen. Og den ville han gerne sætte i spil på en eller anden måde, så vi kunne eliminere overflødigt arbejde for mennesker. Og så fik vi idéen,” fortæller Christian Carlsen begejstret.

De to iværksættere lånte hurtigt pipetter, robotarme, vægte og sensorer og fandt et snedkerværksted på Christianshavn, hvor de kunne lave et mockup af, hvordan løsningen skulle se ud.

Derfra gik der ikke lang tid, inden produktet havde fået væsentlig interesse fra store medicinalvirksomheder.

“Det der var overraskende var, at vi kunne hive pharma-folk ned til savsmuldet og vise dem noget teknologi, vi havde sat sammen” fortæller Jakob Skjærlund med et smil om den spæde opstartstid.

Tingene skal følges ad

I 2017 var det første kalibreringskabinet afsat til en kunde, allerede inden selskabet officielt var oprettet. Og siden er det gået stærkt.

I dag har de lokaler i DTU Science Park. Men det har ikke ændret på filosofien i Techvolver. Forbindelsen mellem mennesker og teknologi, understreger CEO Jakob Skjærlund, er der, værdien skabes. Teknologi i sig selv er ikke målet.

“Vi går efter at skabe ligeværdige relationer. Kunderne skal gerne møde en hammer og ikke en rumraket. Vi kunne sende mere avanceret teknologi ud laboratorierne i morgen, men hvis medarbejderne ikke kan anvende den, er vi jo lige vidt. Teknologien i sig selv skaber ikke noget. Det gør mennesker i samspil med teknologi til gengæld.”

Lige fra begyndelsen af har forretningsmodellen været lidt anderledes i Techvolver end hos andre producenter af fysiske produkter.

“Vores forretningsmodel tager udgangspunkt i ”product as a service,” hvilket minder om den forretningsmodel, softwareindustrien anvender. Vi kombinerer en lang række standardkomponenter fra forskellige leverandører med vores egenprogrammerede software, dataplatform og integration samt et service koncept, samler det i en bundle og lejer det ud til life science industrien for et fast månedligt beløb.” forklarer Christian Carlsen.

Den model flugter med hele filosofien bag Techvolver, mener Jakob Skjærlund. Senest har virksomheden indgået et større partnerskab med Novo Nordisk, som han håber bliver skelsættende for kalibreringstandarden i alle dele af medicinalgiganten.

“Vi har haft overskud fra dag ét. Vi kan sælge tingene før vi har lavet dem. Og det bunder i den filosofi vi har og det koncept vi bruger. Det er helt sikkert det, der sætter os til side.“