You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Ugens Startup: THE UPCYCL forvandler virksomhedernes restaffald til guld og grønne skove

@Erik

På få år er det lykkedes det aarhusianske startup at skabe en bæredygtig markedsbørs og ‘datingservice’ for produktionsindustriens restmaterialer. Nu sætter folkene bag jagten ind på at skalere forretningen og finde nye investorer.

På få år er det lykkedes det aarhusianske startup at skabe en bæredygtig markedsbørs og ‘datingservice’ for produktionsindustriens restmaterialer. Nu sætter folkene bag jagten ind på at skalere forretningen og finde nye investorer.

One man’s trash is another man’s treasure, lyder en populær vending med aner helt tilbage til 1700-tallets Storbritannien. Men den er lige så relevant i dag, som den var dengang. Måske endda mere. For opgøret med smid væk-kulturen tager i disse dage til og tanken om cirkulær økonomi er for alvor ved at bide sig fast hos forbrugere såvel som erhvervsliv.

Det mærker særligt aarhusianske THE UPCYCL. Med en digital markedsbørs og materialebank for rest- og affaldsmaterialer har startuppet siden stiftelsen i marts 2020 været en matchmaker mellem forskellige industrier for at sikre, at gode ressourcer altid ender i hænderne på en aftager – og ikke bare i en container.

“Rikke (Ullersted, red.), som er vores stifter, har arbejdet i designverdenen i mere end 20 år, og hver gang hun forsøgte at finde restmaterialer til design, var det besværligt. Der fandtes ikke et samlet overblik og slet ikke i et format, der henvendte sig til aftagerne. Sproget omkring materialeegenskaberne er for eksempel enormt vigtigt. For pakningsindustrien vil gerne vide noget om syreindhold, mens designere spørger til, om det kan tåle vind og vejr,” fortæller Katja Meyer, COO (Chief Operating Officer) i THE UPCYCL.

Overskudsmaterialerne kommer fra mange forskellige industrier. Fjern som nær. Gennem virksomheden relativt korte levetid har THE UPCYCL fundet aftagere til overskudsmateriale fra senge, ventilationssystemer, bordplader, solafskærmning til lastbiler. For “hver gang du laver noget, er der sandsynligvis et restprodukt,” som COO’en siger.

“Gennem vores service faciliterer vi alle de skridt, der er forbundet med at upcycle restmaterialer. Det vil sige, at vi står for alt transport, finder aftagere til restmaterialer og agerer ’materialedetektiver’, når for eksempel designere og interiørspecialister efterspørger et stof eller noget andet med særlige egenskaber,” forklarer Meyer om konceptet.

Teknologien skal sætte strøm til udviklingen

Startuppet, der er stiftet af Rikke Ullersted, tidligere parter i designbureauet Made by Makers, og Marianna Lubanski, direktør i Science City Lyngby, opererer indtil videre ud fra flere forretningsben. Det indebærer i dag 86 betalende medlemsvirksomheder, der hhv. aftager eller sælger restmaterialer, foruden partnerskabsaftaler med forskellige uddannelsessteder og organisationer, der anvender THE UPCYCLs showrooms i Holstebro og Aarhus som materialebanker for studerende og medlemmer.

Og selvom koordinering, materialebank, transport, køb og salg i dag foregår gennem startuppets eget IT-system, skal der alligevel mere teknologi til, når det aarhusianske startup på sigt skal vokse.

“I mange kommuner har man travlt med at fortælle om ’industrielle symbioser’, men i realiteten er det helt vildt svært. Vi bistår med alt det ’nitty gritty’, fordi der er så meget logistisk forbundet med at få forskellige produktionsapparater til at tale sammen og finde effektive, cirkulære løsninger,” beskriver Katja Meyer.

Lige nu agerer THE UPCYCL ofte ’materialedetektiv’ og opsøger efterspurgte ressourcer via det lokale miljø, LinkedIn og netværk. Men i fremtiden skal den funktion gerne blive mere teknologisk drevet.

“Når medlemmer efterspørger et materiale, så går vi jo i gennem vores materialebørs med dem. På den måde er vi også inspiratorer, fordi vi finder alternativer, der har de samme egenskaber, kunden søger. Så lige nu er vi den kunstige intelligens. Men ambitionen er klart, at vores platform i fremtiden selv skal kunne foreslå, vejlede og hjælpe medlemmerne,” fortæller Katja Meyer.

Hvornår er noget cirkulært?

Når materialerne transporteres mellem medlemsvirksomhederne, sker det med startuppets eldrevne varevogn – eller Pistacenødden, som den bliver kaldt på kontoret. Holdet bag forsøger konstant at sammenlægge kørerute, vurdere tidssensitivitet og generelt økonomisere med CO2-aftrykket.

El varevognen Pistacianødden

THE UPCYCL gør sit for at få det meste ud af ressourcerne. Men det er svært, når der ikke er klare retningslinjer og mere regulering fra Christiansborg på området.

“Når det kommer til lovgivning og forståelse af, hvilke behov der er og hvordan man cirkulerer ressourcer, mangler vi stadig meget fra politisk side. Hvad er præcedens for afskrivning og tilskrivning af CO2-udledning for eksempel? Hvad er den fælles standard for beregning af det her cirkulære element? Sådan nogle ting mangler stadig at blive fastlagt,” forklarer COO’en.

Den uklarhed er blandt andet en af forhindringerne, der spænder ben for, at de større virksomheder kan omlægge deres produktion og indgå i et cirkulært kredsløb. Det er ganske enkelt for komplekst, for tidskrævende og for bøvlet.

“Industrivirksomheder er i årevis blevet trænet i at holde sig til det, de er gode til, kerneforretningen, og derfor skal vi finde en måde at gøre det let for dem at blive en del af en cirkulær økonomi – uden at de skal omlægge hele produktionen,” fortæller Katja Meyer.

Et koncept med globalt potentiale

Indtil videre har det ikke været nødvendigt med store venturekapitalfonde og engelinvestorer, for at få forretningen til at løbe rundt i THE UPCYCL.

“Vi har indtil nu kørt vores virksomhed gennem egeninvestering, vækstlån – altså bootstrapped. Det har vi gjort med henblik på at få valideret vores forretningsmodel og bygge en skalerbar virksomhed med et godt product-market-fit,.” forklarer Meyer.

Siden opstarten i 2020 er virksomheden vokset til at være ti ansatte i dag. Men ikke alle arbejder fuldtid og det kan heller ikke afvises, at der bliver brug for investorer, når startuppet skal tage næste skridt på en større vækstrejse.

“Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi lige nu er på udkig efter gode investorer og finansieringsløsninger. Vi ville godt kunne drive foretagendet, som det er nu, men det går ikke hurtigt nok ift. vores ambitioner. Vi har virkelige en unik position med en efterspørgsel og et koncept, som vi tror på, vi kan udbrede til hele verden,” siger Katja Meyer om THE UPCYCLs ambitioner.

Gratis magasin:
Få "The Danish Startup Bible 2024" før alle andre!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY