En ny bastard mellem startup og studenterorganisation kaldet UniFounder har udviklet en digital platform, der skal forbinde unge iværksætter-spirer på tværs af de danske universiteter.

Det er efterhånden ingen hemmelighed, at noget af det vigtigste for et nystiftet startup er teamet. Men som grøn iværksætter kan det være svært at finde de helt rigtige kompetencer til stifter-holdet.

Det oplevede Simon Bøttkjær på egen krop, da han ville i gang med sit startup. Som CBS-studerende var der styr på forretningsdelen, så for at finde en teknisk medstifter til forretningen tog han ud til DTU. Men her kom han hurtigt på andre tanker.

”Jeg så, at der hang et A4-ark på en opslagstavle med en, der også søgte en teknisk co-founder, så det gik hurtigt op for mig, at problemet var mere udbredt end først antaget. Jeg vidste også, at to af mine medstuderende – Magnus Reckert og Mikkel Strandkjaer – selv havde klaget over besværligheden ved at finde en co-founder med tekniske kompetencer, så vi blev hurtigt enige om, at vi skulle finde en måde at digitalisere processen med at finde medstiftere med andre kompetencer på,” siger Simon Bøttkjær.

Det blev til den digitale platform UniFounder, som de tre studerende stiftede sammen og lancerede i april i år. En platform der fungerer som en slags digital datingsite, hvor unge iværksættere kan møde hinanden for at samarbejde om den gode ide.

Vennerne er sjældent de bedste

Siden lanceringen i april har godt 500 brugere fundet vej til UniFounders platform, hvor 25 projekter er blevet oprettet.

Platformen fungerer ligesom et datingsite, hvor brugerne dels kan oprette en profil med en beskrivelse af deres personlighed og kompetencer; dels kan oprette et startups-projekt som mangler medstiftere. På den måde kan iværksætterne finde hinanden og interagere gennem platformens chat-funktion.

”Ideen er, at man så sætter et stævnemøde op gennem platformen, mødes, og så kan man snakke yderligere om, om man skal starte projekt sammen,” forklarer Simon Bøttkjær.

Mange gange bliver startups startet med venner, bekendte eller kolleger fra det umiddelbare netværk. Men fordi teamet er så afgørende mener UniFounder, at nye iværksættere allerede fra start bør søge bredere.

”Vi ser hellere, at man bliver venner over forretningen, end at man starter forretning med venner. Typisk er det ikke din bedste ven, der har de rigtige kompetencer, som du lige står og mangler. Og det er tit først senere i forløbet man forstår, hvor vigtigt den rigtige co-founder er,” siger han.

Halvt startup – halvt studenterorganisationen

Alligevel er UniFounder som udgangspunkt startet af tre CBS-studerende, som kendte hinanden i forvejen.

”Jeg startede med to medstuderende – så vi er lidt skrækeksemplet. Heldigvis har vi lidt forskellige kompetencer, men det var på ingen måde det bedste,” indrømmer Simon Bøttkjær.

Derfor søgte de også tidligt sparring fra prominente iværksættere som Jannick Lawaetz (Luggage Hero), Hjalte Wieth (Soundboks) og Toke Kruse (Billy m.fl.). Samtidig gjorde de projektet til en organisation, der i dag har fået 18 medlemmer. Medlemmer fra forskellige universiteter, som skal sørge for at platformen bliver forankret i de forskellige uddannelsers indsatser for iværksætteri.

”Vi har et samarbejde med ITU Innovators, som er organisation på ITU som favner iværksætteri, og vi har også dialog med DTU. Tanken er, at vi laver organisationer på tværs af uddannelserne, for at lave en rød tråd igennem,” siger Simon Bøttkjær.

Selvom der sider studerende med iværksætterdrømme geografisk tæt på hinanden, mødes de nemlige ikke så tit, fordi de går på forskellige uddannelser. Øvelsen er at samle studerende på tværs af universiteter, og det håber UniFounder, at platformen kan lykkes med.

”Der er forskellige events alle steder, men det er alligevel bare typisk, at man ser, at det er tre studerende fra CBS eller fra DTU, som banker noget op sammen. Man mangler typisk kompetencer på tværs,” siger han.

Nu kan du støtte danske startups ved at støtte Techsavvy

Techsavvy er et selvstændig niche-medie, som hverken får mediestøtte, fondsmidler eller har tunge investorer i ryggen. Men modsat mange andre medier ønsker vi ikke at gemme vores historier væk bag en betalingsmur. Vores historier skal være tilgængelige for dig. Uagtet om du er studerende, startupsstifter i en kælder, seniorudvikler eller CEO i en af Danmarks største virksomheder.

Der er flere, der læser Techsavvy end nogensinde før. Derfor føler vi også, at tiden er inde til at prøve noget nyt: Vi vil skabe et community omkring sitet. Både fordi vi har brug for din støtte og fordi iværksættermiljøet har brug for at flere skriver om de helt spæde startups, der vil spire og forme fremtiden.

Du kan støtte finansielt og deltage i community omkring vores Ugens Startup historier. Det er i første omgang et forsøg, men også et forsøg vi håber kan blive bæredygtigt, så serien kan drives og finansieres af communitiet frem for én sponsor.

Støt Techsavvy