Ugens startup: Useeum vil have museer med på streamingbølgen

Kreditering: Christiansborg Slot

Det århusianske startup Useeum vil bringe dramaerne til museerne. Med deres streamingplatform, kan brugerne tilgå flere museers audiooplevelser gennem én app.

Det århusianske startup Useeum vil bringe dramaerne til museerne. Med deres streamingplatform, kan brugerne tilgå flere museers audiooplevelser gennem én app.

At hoppe på historisk museum, en søndag efter en våd lørdag, lyder for mange ikke som en særlig våd drøm. Til gengæld lyder bingin af tredje sæson af the Crown som en genial ide. Men hvad hvis dramaet, og historiefortællingen, kunne implementeres i museumsudflugter? Så kunne man både få drama serveret uden den store indsats og tilføje ‘kunstinteresseret’ til sin Tinder-profil. 

Startuppet Useeum, har med sin fortællerapp ambitioner om at gøre det muligt, og med 54.000 downloads er de godt på vej. 

“Vil vil gøre det muligt for museerne at fortælle  historierne på en nye måde, hvor drama og narrativer skal gøre museumsbesøgene mere engagerende,” siger Rasmus Lybæk, direktør og stifter af Useeum.

Rasmus Lybæk CEO og stifter af Useeum

Det er ikke mediet, det er bare din app

Fortællerapps til museer, er ikke en ny opfindelse. Men de eksisterende apps er ikke attraktive. Ifølge Rasmus Lybæk, er de apps for besværlige for brugerne. For det er de færreste museumsgæster, der er vil downloade en ny app for hvert museum, man besøger. 

“Flere museer, har lagt deres app ned, formenligt fordi de ikke kunne få nok brugere til at downloade. Hele den bølge af apps, der kom frem for cirka fem år siden, er for manges vedkommende ikke gået som de havde håbet. Det betyder, at flere museer i dag er skeptiske for at bruge mediet”, siger Rasmus Lybæk

Derfor adskiller Useeums app sig ved ikke at være knyttet til ét museum. Men på samme måde som man på Netflix både kan streame Martin Scorsese’s nye mesterværk, og MarvelFilm, er Useeum en platform, hvor brugeren kan streame oplevelser fra flere museer.

Det er der en stor værdi i for de enkelte museer. Det mener Olene Bergman, der er Formidlings- og aktivitetskoordinator hos Nationalmuseet. 

“Der er større udbytte i en fælles app. Appen (Useeum red.) bliver ikke bare slettet og glemt efter et enkelt besøg. Det er nemt at få folk i gang, fordi de beholder appen”, siger hun.

Derfor har Nationalmuseet også valgt Useeum som deres samarbejdspartner.

“Man ser mange museumsapps, der ikke bliver vedligeholdt og dør langsomt. Så det var fedt at være med i en pakke, hvor vi ikke skulle bekymre os om det tekniske.”

Museer bør generelt tænke i nye løsninger. Og løsningen er ifølge Rasmus Lybæk ikke at droppe at bruge apps, men at gøre platformen smartere, så brugeren forelsker sig i det og tager det til sig. På blandt andet Egeskov museet, blev den nye app godt taget imod. 

“Der var en efterspørgsel på underholdning til børnesegmentet, til vores mange skoleudflugter, så vi lavede en skattejagt på Useeum. Det havde stor succes, og senere fandt vi ud af, at firmaarrangementer også synes det var underholdende”, Siger Cathrine Blaabjerg, Event og Marketing Coordinator hos Egeskov museet. 

Læs også: Hele kunstverdenen i din lomme: Dansk app vil være kunstens svar på Spotify

Kreditering JF Willumsens Museum Museet gør også brug af Useeums app

“Netflix og Spotify er vores forbilleder” 

Det er ikke kun streaminløsningen fra Netflix og Spotify, Useeum vil adoptere. Hvor Netflix giver inspiration til andre film, og Spotify giver dig toppen af 00’er hits, giver Useeum inspiration til nye museer. 

“Vi kan se, at brugerne tager godt imod vores tilbud om  en fælles platform til flere museer, hvor de også kan inspireret til at besøge andre museer,” siger Rasmus Lybæk.

Appen viser at brugerne i gennemsnit ind på to-tre museer, når de bruger appen, og i 2019 besøgte 67.000 brugere appen. Og selvom antal brugere, ikke er helt så mange som Useeums forbilleder, så er appen downloadet knap 54.000 gange siden den har ramt markedet. Useeum har brugere fra 57 forskellige lande. Omsætningen i 2019 lød på 1,4 millioner og i år forventer Rasmus Lybæk at det bootstrappede startup kan lande en omsætning i omegnen af to millioner.

“Vores mål for 2020, er at få omkring 20-25 flere museer med på idéen, også vil vi gerne ramme en omsætning på to millioner i 2020, det ville være fedt,” siger Rasmus Lybæk.

[patreon]

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY