Ugens Startup vil revolutionere livet som døv: »Det her er en løsning, der skal ud i hele verden«

Mads Lorentzen, kandidat i robotteknologi fra Syddansk Universitet og stifter af HumAId, som vil udligne forskellen mellem døve og hørende.
SDU-startuppet HumAId vil med en ny oversættelsesapp udligne forskellen mellem livet som døv og hørende. Og hvis alt går, som det skal, ligger løsningen inden længe i lommen på folk overalt i verden.

Typisk er startupruten ret skematisk: En iværksætter oplever på egen krop et problem eller en proces, der er så himmelråbende ineffektiv eller uhensigtsmæssig, at vedkommende beslutter sig for at gøre noget ved det.

Men sådan var det ikke helt for Mads Lorentzen, nyudklækket kandidat i robotteknologi fra Syddansk Universitet. For i december 2021 læste han en artikel om en kvinde, som var afhængig af en tegnsprogstolk for at kunne passe sit job i Bilka. Og mere skulle der ikke til, før han var i gang med et ny startupeventyr.

”Jeg tænkte, at det må være muligt at udvikle en app, der kan hjælpe de døve – og ikke mindst alle de personer omkring de døve, så det bliver nemmere at kommunikere,” fortæller Mads Lorentzen.

Ikke længe efter havde iværksætteren sammen med medstuderende Mikkel Bytoft søsat oversættelsesappen HumAId, der skal gøre hverdagens udfordringer lettere for de i alt 4.000 døve danskere.

”Visionen er at oversætte talesprog i dagligdagen, så døve også kan være med i snakken omkring kaffemaskinen. Vi håber, at vi kan være med til at udligne forskellen mellem at være hørende og ikke-hørende,” siger Mads Lorentzen.

Ved brug af kunstig intelligens oversætter app’en i realtid direkte i browseren en markeret tekst eller tale til tegnsprog. Tegnsproget kommunikeres derefter tilbage til den ikke-hørende bruger gennem en lille avatar.

“På tegnsprog bruger man visuelle tegn. Vi tager tekst eller tale og så viser vi det som tegnsprog gennem avataren i real time,” forklarer iværksætteren om appen.

Tegnsprog er et modersmål

Al tegnsprogstolkning i Danmark er støttet af staten, og der er stor mangel på tolke. På den måde kan HumAId være et billigere alternativ til de dyre tolketimer. Samtidig er det for mange ikke bare et alternativ at kunne mundaflæse.

”Mange vil gerne kommunikere på tegnsprog, fordi de både identificerer sig med det og føler sig mere trygge i det. Som hørende skal man forstå stoltheden omkring tegnsprog – akkurat som med andre modersmål. Men det er et sårbart sprog, og det er svært at udbrede viden omkring et nyt tegn. Det vil app’en forhåbentlig være med til at styrke,” siger Lorentzen.

HumAId har arbejdet sammen med Danske Døves Ungdomsforbund for at finde frem til de konkrete problemstillinger, der gør sig gældende for ikke-hørende.

”Meget handler om fleksibilitet. At gøre livet som ikke-hørende lettere – ikke mindst på internettet. Prøv at tænk på, hvordan det er at blive stoppet kl. 03 om natten, og havde svært ved at føre en samtale. Det kan virke enormt frustrerende – og det arbejder vi henimod, at appen skal kunne udbedre,” forklarer stifteren.

Vil være den næste store milliardforretning

Der findes over 70 millioner døve på verdensplan. Derfor er HumAId ikke kun tænkt som en dansk, men en global løsning.

”Ambitionen er at dække alle de forskellige tegnsprog ude i verden. Vi vil gerne sørge for, at døve i hele verden får et lettere liv. Så der i sidste ende er meget lille forskel på, om du er døv eller hørende,” beskriver Mads Lorentzen.

I 2022 vandt HumAId Innovationsprisen og VentureCup

I 2022 vandt HumAId Innovationsprisen og VentureCup. Derefter lykkedes det at rejse et par mikrolegater og en Innofounder-støtte. Det går hurtigt for startuppet for tiden. Men der er intet tegn på, at folkene bag sætter farten ned lige foreløbig.

”Det her er en løsning, der skal ud i hele verden. Vi kan faktisk nå at levere selve produktet, inden vi får en reel investor. Det betyder, at går vi ned ad den vej, skal vi have en med ombord, der kan internationalisere. For målet er at lave den næste store, globale milliardforretning,” siger Mads Lorentzen.

HumAId regner med at gå i luften med appen senere i år.

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY