Det danske neuro-startup Curvex har udviklet en bærbar hjernescanner, der bl.a. kan hjælpe i tilfælde af stress og ADHD. Men det er blot en lille flig af det kæmpemæssige potentiale, teknologien repræsenterer, varsler folkene bag virksomheden.

Man har kaldt det mange ting. En epidemi. En folkesygdom. En trussel mod det moderne menneske. Hver dag oplever 430.000 danskere symptomer på alvorlig stress og hvert år koster stress 1,5 millioner ekstra fraværsdage i samfundet.

Derfor har startuppet Curvex udviklet et neuro-headset, der ved hjælp af EEG-teknologi (elektroencefalografi) giver et direkte indblik i hjernens elektriske impulser. Devicet kan bruges til mange forskellige ting. Herunder at måle medarbejderes hjernefrekevenser i løbet af dagen, der giver indsigt i, hvordan arbejdsbyrder, processer og generelt arbejdsflow påvirker den enkelte.

”Din fysiologi sladrer, før du selv er bevidst om det. Med vores løsning kan vi overvåge og måle hjerneaktiviteten. På den måde får vi en idé om, hvornår den enkelte medarbejder er stresset eller afslappet i løbet af en dag. Og derfra kan man så kombinere det med de aktiviteter, der forårsager udsvingene,” fortæller Armin Kavousi, stifter af Curvex.

Efter flere års test konceptualisering og markedsmodning stiftede Armin Kavousi i 2021 Curvex der i dag har base på Christianshavn i København

Der findes fem grundlæggende typer hjernebølger: gamma, beta, alfa, theta og delta, der varierer fra meget langsomme til meget hurtige. Særligt beta- og alfabølger er vigtige for Curvex’ løsning, fordi de indikerer, hvornår den enkelte hhv. oplever pres og stress og hvornår vedkommende slapper af.

Idéen til devicet opstod, da Kavousi i 2015 studerede neurovidenskab på Aston University i Birmingham og et stigende antal virksomheder prøvede kræfter med EEG-teknologien, der ellers tidligere havde været forbeholdt de tunge, stationære maskiner på hospitaler.

”Da jeg studerede, var mange amerikanske og britiske virksomheder begyndt at lancere de her hjernescannere. Derfor blev jeg hurtigt interesseret i at tage den her type løsning med til Danmark og forsøge at få den sat i en dansk kontekst,” forklarer han og fortsætter:

”Derfor er det ikke som sådan en ny teknologi. Innovationen består i, at vi anvender den på en helt ny måde med den neurovidenskabelige evidens, der allerede eksisterer i forvejen, i hånden.”

Et hav af muligheder

Efter et par år med udvikling, modning og markedstest af teknologien, blev Curvex etableret i 2021. Der gik dog ikke lang tid, inden det viste sig, at stressbehandling ikke var det eneste, headsettet var anvendeligt over for.

For Curvex hjernescanner har vist sig også at kunne bruges til analyse og vurdering af børn med ADHD eller mulig ADHD. Med devicet kan forældre, skole og institutioner nemlig følge med i, hvor fokuseret, rolig eller opmærksom et barn eller en ung er i bestemte situationer og på den måde få indblik i, hvilke situationer der særligt passer vedkommendes velvære og hvilke ting, der er behov for at træne.

”Tanken fra start var ikke, at vi skulle ind i ADHD. Men sådan er det jo med startups, hvor man pivoterer. Det understreger også, at det her ikke er et ADHD-device, men et wearable der kan trække værdifuld data ud, som vi kan bruge til et hav af forskellige ting.”

Elektroder på headsettet er passive hvilket betyder at de kun aflæser hjernens signaler uden at sende impulser den anden vej

I Danmark har 4,5 procent af børn og unge mellem 10 og 24 år en ADHD-diagnose. Dog peger flere studier på, at særligt piger er underdiagnosticeret, og at den reelle forekomst er højere. Derfor spår iværksætteren også området en stor fremtid. For i en tid med smartphones, Tik Tok og en dalende opmærksomhedsevne bliver det kun vigtigere med værktøjer, der kan hjælpe os med at fokusere.

”I Kina måler de allerede på børns fokus ved hjælp af blandt andet wearables. Gennem dem kan læreren på et instrumentbræt hele tiden se grønne eller røde tal for, om eleverne er fokuserede eller eller fraværende i undervisningen. Og med det initiativ kan de arbejde aktivt med at forbedre koncentrationsevnen,”

Ifølge egne beregninger kan Curvex med hjernescanner, en egenudviklet app og et skræddersyet forløb med 72-76% nøjagtighed påvise, hvorvidt børn udviser indikationer forenelige med diagnosen ADHD. Og derfra kan startuppet hjælpe børnene med at træne alt fra fokus og impulskontrol til hyperaktive tendenser.

Rejser mod en børsnotering

Siden etableringen af Curvex i 2021, har startuppet været finansieret af moderselskabet MeeW. Men drømmen er, at det i fremtiden ser anderledes ud.

”Vi har finansieret Curvex gennem vores moderselskab, Meew. Men på sigt er vi på en selvstændig IPO-rejse og det ligger i kortene, at vi skal have kapital ind i 2023 og 2024. Dels fordi vi har store ambitioner, men også fordi det er dyrt at uddanne et marked, som først nu er begyndt at vænne sig til, at man rent faktisk selv kan tage affære inden for psykiatrien,”

Ambitionen er blandt andet båret af det massive potentiale, folkene bag Curvex ser i teknologien og i den store tech-bølge omkring mental sundhed, der er undervejs i hele verden.

“På mange måder virker psykiatrien ikke, som den skal. Så hjælp til selvhjælp er er en voksende tendens, og med teknologier som vores får folk muligheden for at handle på deres udfordringer selv. Derfor tror jeg kun, vi har set toppen af isbjerget – det her bliver et kæmpe område og marked.”

Curvex håber på at åbne en investeringsrunde i det nye år for at indfri ambitionerne.

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig vores "Ugens Startup"-nyhedsbrev, hvor du ud over det ugentlige portræt også får ekstra baggrundsviden så som startuppets nuværende investor-status, pitchdeck og yderligere datapunkter.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.