Med data og en specialudviklet algoritme skræddersyr startupet Vuffeli foderplaner til den enkelte hund. Og med en firedoblet omsætning i 2021 og en forventning om 60.000 abonnenter inden for to år er kursen sat. “Vi vil gøre hundefoder sexet. Eller i hvert fald mere lækkert,” siger folkene bag.
En ny undersøgelse fra Københavns Universitet viser, at mange danskere både anser deres hund som en del af familien, er parat til at betale dyre dyrlægeregninger for deres ”familiemedlem,” og generelt synger lystigt med på Shu Bi Dua-omkvædet:
Du ka’ få kvinder og kager og jordbær for sjov/
Men der er intet så skønt som en vuffeli-vov
Kærligheden til kæledyret mærker makkerparret Mads Smith og Christian Yding utvivlsomt også. Sammen startede de i 2018 virksomheden Vuffeli, som ved hjælp af data leverer skræddersyede foderplaner med kvalitetshundefoder samt rådgivning til over 8.000 månedligt betalende abonnenter. I dag omsætter de for et mindre tocifret millionbeløb og kalder selv deres service for ”et friskt pust i foderbranchen.”
”Det kan være svært som hundeejer at finde ud af, hvad hundens reelle ernæringsmæssige behov er. Derfor forsøger vi med teknologi og data at tage alt gætværket ud af det at vælge foder til din hund,” indleder Christian Yding vores samtale.
Algoritmen, som iværksætterne har udviklet i samarbejde med en række forskere og eksperter i hundeernæring, bruger data fra brugerne til hele tiden at blive klogere på hundene livsforløb. Og det kredsløb bliver kun forstærket i takt med, at virksomheden vokser.
”Jo flere brugere vi får, desto bedre bliver vores algoritme til at tilpasse foderet til den enkelte hund,” fortæller Christian Yding om algoritmen.
Som bruger taster man hundens race, køn, vægt, alder, aktivitetsniveau, helbredsmæssige udfordringer som allergier, overvægt eller nedarvede problemer ind og i løbet af få øjeblikke identificerer Vuffelis system den ernæringsprofil, din hund har.
Men hvor stort er problemet egentlig? Hunde har i mange årtier levet af middagsresterne til logrende begejstring. Svaret er ifølge stifterne tobenet. Det handler både om den rette ernæring, men også om viden om, hvordan du skal fodre lige præcis din hund.
”Studier viser, at over 50% af alle hunde i Danmark lider af en let til svær grad af overvægt, hvilket er et stort problem ift. dyrevelfærd. I de fleste tilfælde handler det om energidensitet, men også om, hvor meget foder du rent faktisk giver din hund. Det er lige så vigtigt, at vi tager hundeejerne i hånden – for det er dem, der er bedst til at sikre det gode hundeliv” siger Mads Smith.
En støvet branche
I 1960’erne gik man fra at fodre hunde med madrester eller overskudsudskæringer fra slagteren til det, vi i dag kender som kommercielt hundefoder (tørfoder i pilleform). Men siden da, er der ikke sket meget, mener stifterne bag Vuffeli, som kalder foderbranchen for ”støvet.”
”Mange af de store foderproducenter, der har eksisteret i 20, 30 eller 40 år, sælger alle deres produkter gennem forhandlere. De ved ikke, hvem deres kunder er, for de har ingen information på hverken hundeejer eller hund. Det betyder, at mange af de ernæringsmæssige fodfejl, man længe har vidst, hundeejere begår, aldrig er blevet korrigeret,” siger Smith.
For eksempel kan skellet mellem vægten på den mindste og den største hvalp i et nyfødt labradorkuld være helt op til 50 procent. Derfor er det uhensigtsmæssigt at bruge de generelle fodervejledninger på bagsiden af foderposerne i supermarkedet. I stedet skal ernæringsbehovet vurderes individuelt.
”Vi har ikke startet Vuffeli, fordi vi synes, at alle hyldeprodukter er helt vildt slemme og alt er helt forkert. Det der er udfordringen er, at ejere har svært ved at navigere i hvilke mikro- og makronæringsværdier, deres hund skal have. Så det handler i større grad om vejledning kombineret med produktet end om produktet alene,” fortæller Mads Smith.
Alligevel går de to stiftere ikke kun op i vidensuniverset bag Vuffeli. De har også en klar holdning til det æstetiske.
”Hvorfor skal alle poserne være fyldt med sådan nogle glansbilleder af hunde og designet være enormt kitsch? Der har vi en anden tilgang. Vi vil gøre hundefoder sexet. Eller i hvert fald mere lækkert,” siger Christian Yding med et glimt i øjet.
Et kælderrum i Glostrup
De to iværksættere mødte hinanden gennem fælles venner. Og selvom de havde vidt forskellig uddannelsesbaggrund, fandt de hurtigt fælles fodfæste gennem Vuffeli-eventyret.
”Både personligt og kompetencemæssigt klikkede vi. Mads har en baggrund fra DTU og jeg har selv en fra CBS. Og Vi fandt hurtigt ud af, der var et rigtig godt match mellem det kommercielle og det mere tekniske,” fortæller Christian Yding om tiden.
”Da vi mødte hinanden første gang, vidste jeg ikke engang, hvad moms var,” siger Mads Smidt med et grin.
Kammeraterne fandt gennem adskillige forskningsresultater nogle paralleller mellem menneske- og hundeovervægt. Efter lang tid med undersøgelser af markedet fandt de frem til, at den skræddersyede foderløsning til hunde ikke fandtes. Der var fri bane.
”Det var den klassiske startuphistorie: Et lille kælderlokale ude i Glostrup, hvor vi både kunne have foderet på lager og så sad vi samtidig på kontoret to etager oppe. Det betød, at vi pendulerede mellem kælderen for at pakke ordrer og op for at tage kundetelefonen, hvor der var forbindelse.”
Fortæller Christian Yding om begyndelsen i Vuffeli, der i dag er vokset markant med 26 ansatte og har til huse på – sjovt nok – Kattesundet i København K. Og selvom startuplivet havde sin charme, var der også en pris at betale.
”Den eneste måde, man kunne komme ned kælderen var med en elevator, og der var ingen mobildækning, så engang lykkedes det os at sidde fast i den i seks timer, før nogen tænkte over, at vi var væk,” griner Yding.
”Med hånden på hjertet kunne vi nok ikke klare rejsen én gang til” erkender Mads Smith.
Til udlandet med livrem og seler
Da Vuffeli skulle løbes i gang i kælderen i Glostrup, havde Smidt og Yding hverken en kæmpe fond eller investor i ryggen. I stedet fik de hjælp af venner og families private investeringer til at komme i gang. Men siden er det gået hurtigt.
Selvom startupet i 2020 stadig havde underskud, firedoblede de omsætning i 2021. I dag regner de med, at de kan runde 60.000 medlemmer i Danmark inden for to år. Men tingene skal følges ad.
”Christian og jeg har begge en livrem og seler-tilgang. Vi skalerer ikke, med mindre vi er sikre på, at vi kan levere det samme kvalitetsprodukt til andre lande også,” fortæller Mads Smidt.
”Vi vil ikke drukne i vores egen succes!” tilføjer Christian Yding med et smil.
Seneste organisatoriske knopskud er iværksætteren Henrik Lottrup, som er trådt ind i en bestyrelsespost efter at have stået bag megasuccesen LanguageWire, der netop er blevet solgt til kapitalfonden Bridgepoint for et milliardbeløb. Og det er kun første skridt for Vuffeli, som også har blikket rettet mod udlandet. Men først, når tiden er moden.
”Vi vil gerne blive bundsolide i vores vidensunivers og kunne levere alt, hvad ejere har brug for gennem hele hundens levetid. Der er næsten 800.000 hunde i Danmark, så der er stadig helt vildt mange hunde og hundejere, vi kan hjælpe. Men vi kigger bestemt også udover landegrænserne,” fortæller Christian Yding.