WineJump mener selv, at de har unicorn-potentiale. Ved at automatisere toldafregningen har det danske startup gjort det muligt for vingårde at sælge direkte til forbrugere i Danmark såvel som andre EU-lande – og det er ingen andre lykkes med før.

Thomas Winther opdagede for alvor, hvor god vin man få kan få Sydafrika, da han flyttede derned i 2012. Så efter fire år i landet startede han en forretning, som importerede den sydafrikanske vin til Danmark.

“Jeg kunne godt lave en god forretning på at importere god, sydafrikansk vin til Danmark, men jeg måtte selvfølgelig lægge relativt meget oveni prisen – typisk 75 kroner på en flaske til 150 kroner. Konsekvensen af det er, at vinbønderne bliver pressede på prisen af importørerne, og kunderne betaler uforholdsvismæssigt meget for vinen,” siger Thomas Winther.

Selvom det kan lyde som en stor andel til importøren mener han, det er meget normalt i branchen. Og han blev da også stadig i kontaktet af vingårde, som gerne ville sælge til det danske marked med ham som mellemmand.

“Du kan godt sælge en t-shirt direkte til en dansker, men man kan ikke som vingård sælge direkte til danske forbrugere uden at have en dansk importør – på grund af afgifterne.”

“Jeg blev bombarderet af vingårde, som gerne ville have en relation til mig for at sælge vin i Danmark. Du kan godt sælge en t-shirt direkte til en dansker, men man kan ikke som vingård sælge direkte til danske forbrugere uden at have en dansk importør – på grund af afgifterne,” siger Thomas Winther.

Den udfordring satte han sig for at løse, og som stifter og CEO i WineJump har han nu lanceret en platform, som automatiserer tolden og fragten fra vingård til slutbruger.

Automatisk told udenom mellemmænd

Uanset om man har en vingård i Sydafrika, Argentina eller Italien, skal man registreres som importør i Danmark, så man kan lave en aftale med toldkontoret, hvis man vil sælge vin direkte til danskerne. Der gælder nemlig særlige toldregler for alkohol, og sådan er det over hele verden.

“Det er simpelthen for kompliceret, så derfor går bønderne via en importør. Derfor har vi altid haft de mellemænd. Det medfører bare, at meget god vin ikke kommer på bordene i Danmark, fordi volumen er for lille og prisen bliver samtidig højere,” siger Thomas Winther.

Med startuppet WineJump har han udviklet et digitalt system, som vinbønderne kan bruge til at klare told og forsendelse til Danmark, så de selv kan sælge udenom importører og direkte til forbrugerne gennem platformen.

”Vi har et system, hvor vi er registreret i alle de markeder, hvor vi sælger vin. Det vil sige at vi på vegne af vingårde kan stå for alt det administrative bøvl, der er på hvert enkelt marked. Fordi vi kan påtage os den opgave, kan vi som de første tilbyde, at vingårde kan sælge direkte til forbrugerne uden brug af mellemændene. Og det giver værdi for vingårdene, fordi de kan lægge lidt ovenpå den pris, de normalt får hos importørerne, samtidig med at forbrugerne sparer i den sidste ende,” siger han.

Selvom vinbønderne tager et par euro mere og WineJump tager sig betalt for at de bruger platformen, er det stadig væsentlige besparelser på kvalitetsvin for forbrugerne, fordi importøren skæres ud af ligningen.

“På WineJump kan man købe en håndlavet kvalitetschampagne med en god historie til under 200 kroner inklusiv forsendelse. Det er der ingen andre steder i Danmark man kan,” siger Thomas Winther og forsætter:

”Automatisering af det regulatoriske er nøglen. Kan vi sende det direkte til forbrugerne uden at have menneskehænder involveret og uden alle de omkostninger til mellemtransport og lager, kan vi levere en bedre service til en bedre pris, som kommer både vinbønder og forbrugere til gode.”

Et community for kendere

Platformen blev lanceret for 3 uger siden med 150 vingårde, og det er siden vokset til over 200 gårde på platformen, som sælger 600 forskellige slags vin direkte til Danmark. Indtil videre har de to stiftere selv finansieret eventyret, men indenfor det næste år planlægger de at rejse en investeringsrunde – både for at vokse markedet og udvikle ny teknologi.

”Vi vil meget hurtigt vokse til mange tusinde flasker vin, som kan gøre det svært for forbrugerne at navigere. Så næste store tech-step bliver at få bygget en maskine med brug af machine learning, der kan hjælpe med anbefalinger ligesom den lokale vinhandel, hvor du har handlet 20 gange, som ved hvad du gerne vil have,” siger Thomas Winther.

Der findes allerede markedspladser, hvor importører kan sælge til kunderne. Men WineJump vil være en markedsplads, hvor kunderne kan mødes direkte med vingårdene. Derfor er markedspladsen også inspireret af Airbnb: Vingårdene har også mulighed for at præsentere sig selv og fortælle deres historie på platformen.

”Vi har bygget en maskine som virker. Selvfølgelig vil Amazon kunne komme ud og re-enginere vores maskine, men vi leverer et anden type produkt. Amazon er et supermarked. Vi skaber en markedsplads for vingårde og vinelskere, hvor man også mødes, og der opstår et community omkring det. Der er en hel gårdoplevelse,” siger Thomas Winther.

Ud over at få styr på told og fragt med et tryk på en knap, får gårdene altså også kontrol over deres markedsføring og direkte interaktion med vinelskerne.

”Vi kommer helt sikker til at presse nogle af de eksisterende spillere i markedet – hos os er der én euro mellem dig og vingården. Så man kan stadig kalde os mellemmænd, men vi er væsentlig mere effektive. Derfor tror jeg, vi har en unik chance for at tage en bid af markedet og skubbe til industrien,” siger Thomas Winther.

“Det er det, der giver os unicorn-potentialet”

Danmark har allerede produceret succesfulde vin-startups i Vivino og WineFamly, men Thomas Winther mener sagtens, der kan være plads til endnu en stor succes indenfor vin.

”Det er et blodrødt marked, og derfor gør vi også meget ud af at være no-nonsense uden abonnement for vingårde, procent af salg og en masse papirarbejde. Men vi ser ikke os selv så meget som konkurrent, til de andre på markedet nu, for vi gør tingene fundamental forskelligt,” siger han.

Markedet for vin er enormt. Alene i Europa bliver der drukket 17. mia. flasker europæiskproduceret vin om året. Af dem bliver 5 mia. allerede flytter over grænserne af mellemmænd, og derudover satser WineJump på at kunne få flere små producenter til at satse på eksport ved at gøre det nemmere.

”Kan vi vinde bare fem procent af markedet for kvalitetsvin – altså fem procent af den øverste tredjedel af markedet – har vi en årlig omsætning på 200 mio. euro. Det er det, der giver os unicorn-potentialet,” siger Thomas Winther.