Ugens Startup: Wohns 3D-printede huse skal rette op på den sociale ulighed

Wohn skaber hjem, som er lavet af restmaterialer og bygget af en 3D-printer, hvilket ikke kun gør husene billigere, men også mere bæredygtige end bygninger i stål og beton. Men de 3D-printede hjem skal også bidrage til en verden med mindre social ulighed.

Det hele startede med en ambition om at reducere social ulighed. Men hvordan gør man lige det, når man som Morten Bove, CEO og stifter af Wohn, er uddannet inden for kemi og primært har beskæftiget sig med salg, marketing og it?

Morten Bove

For Morten Bove blev svaret, at man starter et co-working space op i Sorø kaldet Stationen.Co, hvor kreative hjerner mødes, arbejder og diskuterer idéer. Idéen til Wohn blev derfor født ud af en samtale om menneskets mest basale behov: mad, drikke, søvn og husly. Hvis ikke man har adgang til de fornødenheder, er man truet på sin eksistens og ryger af vognen, mener Morten Bove.

“Hvis du ikke har et sted at bo, er det svært at tage sig af sig selv og sine børn, samt passe sit arbejde eller uddannelse. Med andre ord er boligens rolle i udligningen af social ulighed essentiel. Derfor var det interessant at gå ind og kigge på, hvordan vi kan opfylde det behov for flest mulige mennesker,” siger Morten Bove. 

Wohn laver huse skabt af restmaterialer såsom affaldsplast og savsmuld, og som bygges ved hjælp af en kæmpe 3D-printer. Det gør husene billigere, men fordi Wohn samtidig kan undgå at bruge CO2-tunge materialer som stål og beton, er virksomhedens løsning også mere klimavenlig. 

“Jeg vidste ikke en skrue om byggebranchen. Og det er måske også derfor, vi er endt med et helt nyt koncept. Hvis jeg skal lave affordable homes (billige boliger, red.), hvilke ressourcestrømme findes der så, som jeg kan tappe ind i? Det var i denne sammenhæng, affald kom op,” siger Morten Bove. 

Ifølge Morten Bove, er Wohns CO2-aftryk 90 procent lavere end bygninger lavet af konventionelle byggematerialer. 

Homes as a service

I 2022 begynder Wohn at levere de første hjem, som skal bruges som studie- og ferieboliger. På sigt er det dog planen, at Wohns huse skal fungere som Homes as a service. Og nej, det er ikke blot et andet udtryk for at leje, forklarer Morten Bove. 

“Jeg tror, at fremtidens bolig ikke er noget du ejer, men noget du køber adgang til. Det betyder også, at du kan vokse med din bolig, så den altid passer til dine aktuelle behov,” siger Morten Bove. 

Stifter Morten Bove og medstifter Matúš Uríček

Han uddyber, at Wohn bygger i modulære konstruktioner – hvert boligmodul på 20 kvadratmeter kan kombineres med flere moduler, så boligen kan gøres større eller mindre. Men servicen ligger også i, at modulerne kan flyttes rundt i modsætning tilkonventionelle bygninger, hvor fundamentet er støbt af beton. 

“Lige nu bygger vi i ét plan, men på et tidspunkt skal vi også ind i byerne og arbejde i flere plan – måske allerede i 2024. Der ville man kunne gøre det samme i forhold til at udvide sin bolig med flere moduler – det kræver dog, at nabomodulet er ledigt, når behovet opstår,” siger Morten Bove. 

Også her kommer tanken om affordable homes ind. For en del af Wohns mission er også at demokratisere adgangen til gode boliger. 

“I mange store byer er der en tendens til, at mennesker med den samme kultur flytter ind i de samme nabolag. Der opstår monokulturer, og det er både kedeligt og usundt. Vi skal mixe forskellige indkomstgrupper og kulturer, for det er det, der gør en by spændende,” siger Morten Bove.

Fundet sin niche

Wohn drives i øjeblikket af stifter Morten Bove og medstifter Matúš Uríček. Mens Bove i høj grad tager sig af det kommercielle og forretningsudviklingen, er Uríček uddannet ingeniør med speciale i 3D-print, og bidrager med den dybe, tekniske viden. 

De to er på papiret et lidt umage par. Mens Morten Bove er i midten af 50’erne, er Matúš Uríček i slutningen af 20’erne og fra Slovakiet. Men deres forskellige steder i livet er lige præcis det, der gør dem til et stærkt match, når det kommer til at skabe impact-produkter til masserne, mener Morten Bove. 

3D printeren in action

Derfor er makkerparret således helt på bølgelængde i forhold til deres ambition om at ændre verden i en mere klimavenlig retning.

“Jeg har fundet min niche i forhold til, at jeg ikke bare kan stå og kigge på, at resten af verden løser den største udfordring, vi har lige nu: klimakrisen. Vi har ét skud tilbage i bøssen i forhold til at løse klimakrisen. Og jeg vil gøre mit for, at vi når i mål, inden det er for sent,” siger Morten Bove.

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY