Efter Ruslands invadering af Ukraine har landet rakt ud efter hjælp på Twitter. Og det er ikke kun militærudstyr og nødhjælp, de efterspørger – krypto-millionerne strømmer ind fra hele verdenen. 

Den ukrainske regering spurgte verden om hjælp på Twitter sidste weekend. I et tweet fra 26. februar opfordrer regeringen til, at man bakker op om landets kamp mod den russiske invasion ved donere kryptovaluta til landet.

Og verden har lyttet. Indtil videre er der blevet lavet 102.000 donationer til regeringen og NGO’er, som tilsammen har en værdi på mere end 360 mio. kroner. Det skriver Elliptic, som løbende opdaterer beløbet.

Ukraine tager imod Bitcoins, Ethereum, Tether og Polkadot skriver landets regering i en række af tweets.

Tweets fra den ukrainske regering. Kilde: Twitter. 

Krypto-donationerne startede dog allerede med at tikke ind 24. februar – to dage før den ukrainske regering skrev bønnen på Twitter.

De første donationer stammer fra den ukrainske NGO Come Back Alive, som støtter det ukrainske militær. NGO’en havde tidligere benyttet sig af abonnementssiden Patreon, men blev udelukket fra platformen fordi formålet med pengene var at støtte køb af våben og militærudstyr, hvilket går imod Patreons retningslinjer.

Krypto-donationer er dog ikke omfattet af nogen som helst retningslinjer, og da valutaen kan sendes øjeblikkeligt og uden brug af tunge, centraliserede institutioner, var dette formentlig en oplagt mulighed for at tage imod donationer for Ukraine.

Ifølge kapitalforvalteren GL21 Capital, der er specialiseret inden for investeringer i kryptovaluta, er det første gang nogensinde at et land officielt tager imod donationer i kryptovaluta.

Graf over de sidste dages krypto-donationer fra Ukraine. Kilde: Elliptic.