Den danske platform, der gør lobbyisme mere tilgængelig, har haft vokseværk siden de lancerede sidste år.  På baggrund af det har Ulobby netop lukket en fundingrunde, som skal bruges til at videreudvikle en EU-version af deres lobby platform, der blandt andet skal aftabuisere lobbyismen.

I fiktionen lever lobbyister indeni smalle korridorer og og af en diæt bestående af sort kaffe og cigaretter. Men i virkeligheden er den politiske proces mindre fordækt ifølge Anders Kopp Jensen, der med sin lobby-platform, Ulobby, maler et nyt billede af lobbyisme en linje kode af gangen. Startuppets platform gør lobby-processen mere transparent og tilgængelig for virksomheder, der er interesserede i at påvirke politiske beslutninger.

“Ulobby er gået fra at være et weekendprojekt for to politiske nørder. Jeg som tidligere lobbyist, og min medstifter, Bertel, der er programmør. Mange beslutninger i lobby-processen bliver truffet på baggrund af mavefornemmelser og med oldgammelt software. Derfor udviklede vi Ulobby for at kvalificere de mavefornemmelser med bedre værktøjer,” siger Anders Kopp Jensen.

Komplekst aktørbillede kræver opdatering

Weekendprojektet blev til en beta-version, og i november sidste år lancerede Ulobby deres løsning på det danske marked. I den tid er startuppet gået fra to til otte ansatte, og har ganget deres månedlige omsætning med syv. Og nu har de lukket en investering, som de ikke kan afsløre størrelsen på, men den er i millionklassen.

Siden lanceringen har de oplevet en stor efterspørgsel på en europæisk version af deres platform fra nuværende kunder, og igennem interviews med mere end 100 lobbyister er det blevet bekræftiget at der er et stort behov i et marked, der er innovationsmodent, hvor lobbyprocessen er mere kompliceret end i Danmark.

“Aktørbilledet er meget mere komplekst i Bruxelles, der er mere end 700  medlemmer af europaparlamentet og informationsstrømmen er både større og langt mere kompleks, der kan vores værktøj hjælpe,” siger Anders Kopp Jensen.

“Vi vil aftabuisere lobbyisme-processen”

Ifølge Anders Kopp Jensen, så kommer 60-70 procent af den lovgivning, der gennemføres i medlemslandene fra Bruxelles. Derfor skal den nye investering bruges til at viderudvikle den europæiske version af Ulobbys webapp.

Den nye EU-udgave bliver udviklet i samarbejde med en større international virksomhed, når det står færdigt henvender platformen sig til større virksomheder, men også mindre iværksættere og NGOer.

“Vi vil gerne aftabuisere lobby-processen og styrke dialogen mellem borger og politikere. I fremtiden overvejer vi at gøre det, ved at stille dele af vores platform til rådighed gratis,” siger Anders Kopp Jensen.