Efter valget af Trump er techindustrien blevet tvunget til at tænke mere mangfoldigt. Og flere har også ændret adfærd. Det viser en ny undersøgelse.
Det er ikke Trumps politik, der i sig selv ansporer mere mangfoldighed. Ikke som sådan. Men på de små fem måneder, der er gået siden valget, har meget ændret sig i techindustrien, viser en ny undersøgelse.
Valget har nemlig ført til en øget bevidsthed om mangfoldighed og en større følelse af, at det er nødvendigt at skride til handling. Men samtidig er mange bekymrede for, at deres arbejdsplads’ indsats for at sikre diversitet bliver kvalt.
Halvdelen går mere op i mangfoldighed nu end for fem måneder siden
Næsten halvdelen af de techansatte i USA svarede i undersøgelsen, at de efter Trump indtog det Hvide Hus, er begyndt at gå mere op i mangfoldighed. Og en ud af fire svarede, at valget af Trump har ansporet dem til at gøre noget ved inklusion og diversitet.
Undersøgelsen er lavet af den australske softwarevirksomhed Atlassian blandt 1400 techansatte i USA og er ifølge virksomheden den første undersøgelse til at se på, hvordan folk i techindustrien forholder sig til fremskridt inden for diversitet i deres branche i lyset af det nye sociopolitiske klima.
Silicon Valley ville ikke eksistere uden immigranter
Men selvom 48 procent altså er begyndt at gå mere op i mangfoldighed, og 23 procent siger, de er skredet til handling for at fremme diversitet siden valget, mener 37 procent at USA har taget et skridt tilbage, og 35 procent forudser at valget vil skade deres virksomheds eksisterende indsatser for at fremme diversitet.
Tidligere har topchefer i Silicon Valley da også været ude og tage afstand fra blandt andet Trump indrejserestriktioner, som har direkte effekt på livet i virksomhederne her. Silicon Valley ville nemlig slet ikke eksistere, hvis det ikke var for immigrerende talenter fra store dele af verden.
Forandringen skal komme nede fra
Et interessant punkt i Atalassians undersøgelse er, at langt størstedelen tror på, at forandringer vil skabes af individer og virksomheder frem for regeringen. Altså at der er brug for en bottom-up-fremgangsmåde for at sikre diversitet og inklusion fremadrettet. Og hele 83 procent mener, at diversitet og inklusion er meget vigtigt at tage højde for; 84 procent svarer, at deres kollegaer støtter mangfoldighed.
Dog er det et mismatch mellem, hvad folk mener og forestiller sig, og hvordan virkeligheden ser ud. For selvom 83 procent mener, at deres virksomhed allerede er mangfoldig, og 79 procent siger, at det gennemsnitlige team i virksomheden indeholder stor diversitet, så er virkeligheden den, at kun to procent af arbejdskraften inden for tech er sorte, tre procent er latinoer og 24 procent identificerer sig som kvinder.
Diversitet er lig med innovation og vækst
Det er ellers påvist af flere undersøgelser, at diversitet ikke bare er godt for bundlinjen, men godt over hele linjen i virksomheder. Sidste år fremlagde blandt andet Living Institue sammen med ISS ny dansk forskning, som pegede på, at diversitet i virksomheder giver mere innovation og større vækst.
Læs også: Tech-kvindernes kampdag: Et potentiale, der ikke bliver udnyttet
Også i en rapport fra McKinsey i 2015 slog konsulentgiganten fast, at virksomheder med etnisk diversitet havde 35 procent større sandsynlighed for opnå afkast over den nationale branchemedian, mens virksomheder med flere køn havde 15 procent større sandsynlighed for finansielle afkast over de nationale branchemedianer.
McKinsey slog dog også fast, at det stadig ikke er nemt at opnå stor spredning i både baggrunde, farver, køn og etnicitet i ens virksomhed. Men det betyder kun, der endnu er arbejde at tage fat på. Samme konklusion kommer Atalassian med – virksomheder bør stræbe efter at give deres medarbejdere værktøjer til at skabe et mere inkluderende arbejdsmiljø, lave strategier til at tiltrække forskellige talenter og skabe fremgangsmåder for at få mere mangfoldige temas og firmakulturer.