Virksomheder bruger digitale løsninger som aldrig før, og det sætter nye krav til deres infrastruktur og sikkerhed. En udvikling der har ført til hæsblæsende vækst hos det danske scaleup Uniqkey, som har specialiseret sig i netop virksomheders cyber- og adgangssikkerhed siden 2017.
Artiklen er udarbejdet i samarbejde med Uniqkey.
Hvis ikke digitaliseringen i forvejen havde godt fat i virksomhederne, så har den i hvert fald fået det efter to år med nedlukninger, som har gjort videomøder, digitale samarbejdsværktøjer og fjernadgang til en del af hverdagen på arbejdspladsen.

Omstillingen til digitale løsninger som modsvar på de fysiske begrænsninger er gået imponerende hurtigt. Men på bagkant af de mange nye løsninger følger også en udfordring: Sikkerheden. For nye tal viser, at den gennemsnitlige virksomhed i Europa i dag bruger 185 forskellige applikationer på tværs af organisationen, hvilket udfordrer virksomhedernes infrastruktur og adgangsikkerhed.
“Stigningen i antallet af services har skabt en digital skyggeside hos virksomhederne i form af manglende overblik, kontrol og sikkerhed over services, medarbejderadgang og loginoplysninger. Udviklingen har samtidig påvirket medarbejderne, som anvender adgangskoder som aldrig før. De bliver tvunget til at bruge svage og genbrugte koder, fordi de naturligt ikke kan huske så mange unikke koder,” siger Hakan Yagci, CEO og stifter af Uniqkey
7 ud af 10 virksomheder har allerede været udsat for et cyberangreb, og alle undersøgelser viser, at netop manglende styrring er en del af årsagen.
“80 procent af alle databrud skyldes manglende adgangsikkerhed, hvilket blandt andet vil sige svage adgangskoder. Derfor er hele vores indgangsvinkel til løsningen at gøre virksomhedernes hverdag passwordless. Vi vil fjerne brugen af adgangskoder og samtidig hæve sikkerheden hos både virksomheden og medarbejderne,” siger Hakan Yagci.
Mere end bare adgangskoder
Det danske scaleup erstatter det traditionelle login-flow og automatisere det for medarbejdere. Med Uniqkey bliver medarbejderen aldrig bedt om at indtaste sin kode på computeren. I stedet husker og udfylder løsningen selv både brugernavn, adgangskode og to-faktor godkendelse, når det er nødvendigt. Det eneste medarbejdere skal gøre, er at godkende loginet med et fingeraftryk på sin smartphone, som er forbundet med kontoen – præcis som man kender det fra NemID.
”Vi har automatiseret processen, for hele vores fokus er at få passwords væk fra brugerens hverdag, så man ikke skal bekymre sig om systemer, logins og komplekse koder, men alligevel let får adgang til de systemer, man skal have adgang til,” forklarer Hakan Yagci.
Løsningen handler dog ikke kun om at gøre det nemmere for medarbejdere. Den giver også kontrollen tilbage til virksomheden, som får et komplet overblik over, hvilke systemer der bliver brugt i virksomheden – og hvem der har adgang til hvad.
”Har du stadig adgang til systemerne på din gamle arbejdsplads? Det tror jeg alle har prøvet, så selv medarbejderne kender problemet. Og vi løser det ved at give virksomheden et komplet og helt automatisk overblik, hvor de også kan tilføje og fjerne adgang for personer eller grupper med et enkelt klik,” siger Hakan Yagci.
Fakta: Uniqkey
- Uniqkey tilbyder en komplet sikkerhedsløsning for virksomheder, som gør det nemt for medarbejderne at logge ind – og nemt for it-afdelingen at bevare overblikket over de mange systemer.
- Selskabet blev stiftet i 2017, og har siden start tiltrukket investeringer på over 20 mio. kroner til produktudvikling. I dag beskæftiger Uniqkey 30 medarbejdere på tværs af sine tre kontorer.
- Uniqkey er i øjeblikket ved at forberede sin kommende finansieringsrunde, og forventer at kunne præsentere sin hidtil største runde i første kvartal af 2022.
Firstmover klar til at indtage verden
Selvom Uniqkey stadig er en ung virksomhed, har de særligt det seneste halvandet år oplevet massiv vækst. Efter at have investeret 20 mio. i udviklingen af den markedsledende teknologi, er de gået fra at servicere virksomheder med 50 medarbejdere til at håndtere meget store virksomheder med flere tusinde medarbejdere. Tilmed virksomheder i følsomme sektorer som forsikring, bank og energiforsyning.
”Problemet har været der hele tiden – corona-nedlukningen har bare fået flere til at anerkende, at de har brug for et system til at håndtere det. Og fordi vi har udviklet os med markedet, står vi i dag med en løsning, som selv store og anerkendte virksomheder, køber ind på,” siger Simon Melander, CMO i Uniqkey.
Uniqkey beskæftiger i dag 30 medarbejdere på tværs af sine tre kontorer. Og med nylig ansættelse af flere erfarne seniorprofiler er startuppet klar til for alvor at sætte fart på væksten.