Efter flere år med over 100% vækst, et nyt kontor i London og et ambitiøst mål om at vokse med over 50 medarbejdere i 2019, deler startupvirksomheden UserTribe ud af sine erfaringer.

Artiklen er skrevet af Mette Nyeland, Culture & Employee Lifestyle Manager i UserTribe.

Siden UserTribe blev grundlagt i 2013, har vi positioneret os som markedsleder inden for
kundeindvolvering i Danmark, og har i den forbindelse nydt godt af over 100% vækst de seneste par år. Det har både været udfordrende, men også en utroligt spændende rejse for os, der har overbevist os om det kæmpe behov, der er på markedet.

Derfor er det nu vigtigt at vi kommer hurtigt fra start og etablerer os internationalt, så vi kan udnytte vores nuværende momentum:

“Det er vigtigt for UserTribe at udnytte det nuværende momentum og vinde den globale position, som den foretrukne platform for kundeinvolvering,” siger Casper Henningsen, vores CEO. “London er den perfekte gateway til resten af Europa og USA, hvor vi alene i første kvartal har fået adgang til kunder såsom Mastercard, Barclays, Santander, Booking.com og Deloitte. Med så stærke resultater og kunder ønsker vi fortsat at investere i vores internationalisering, og vi planlægger derfor at ansætte 50 nye medarbejdere i 2019.”

Det er et ambitiøst mål, og en sådan vækst kan være svær at håndtere for et startup. Hvordan sikrer man, i en ung og hurtigtvoksende virksomhed, at nye medarbejdere i et andet land ikke skaber deres egen lille organisme? Hvordan sikrer man sammenhængskraften, så de føler sig som en del af den større organisation?

Vi mener at svaret er kultur. Kulturen skal aligne med “DNA’et” og visionen i virksomheden, og være en aktiv del af strategien, der bruges til at pejle medarbejderne i samme retning – mod samme mål.

Specielt i en hurtigtvoksende virksomhed som vores, skal kulturen sikre at medarbejderne er drevet af den fælles ambition og nyder at gå på arbejde trods udfordringer og bump på vejen.

Kulturen er altafgørende

Holder man ikke fokus på kulturen, i takt med at man vokser hurtigt, kan det få utilsigtede konsekvenser. Uden en klar sammenhængskraft forsvinder organisationens næring. Øjnene bliver matte, og arbejdet føles meningsløst for medarbejderne. Det kan skabe et disconnect, ikke bare på tværs af kontorer og afdelinger, men mellem hvert enkelt individ.

Det vigtigste fremover, i takt med at vi bliver større og større, og breder os til flere lande, er, at vi holder fast i forståelsen af at være en “Tribe”. At vi er energimæssigt og fagligt forankret i det, der binder os sammen, nemlig ”customer centricity”.

Vi har allerede nu mennesker i hele verden der arbejder med os, i form af freelancere og specialister. Det er uhyre vigtigt, at vi formår at bevare så stærk en kerne, at kulturen breder sig helt naturligt som ringe i vandet til alle, der har berøring med UserTribe.

Det er ikke en simpel øvelse, og vi har også både rekrutteret forkert og til tider været for dårlige til at give næring til det, der samler organisationen. Men vi har lært, at når man skal ansætte mange mennesker på kort tid, er det vigtigste ikke nødvendigvis hvilken skole, de har gået på, eller hvor meget erfaring de har. Mennesket bag evnerne og uddannelsen, det er det vigtige.

København og London skal udveksle

I stedet for en test på et stykke papir, er det medarbejderne, der møder kandidaterne og mærker ind i mennesket, så vi kan se om personen passer ind i vores kultur. Attitude, selvforståelse og energi er det, der skaber det rigtige fit i virksomheden. Og også det der skal værnes om, når de første frustrationer dukker op.

Netop derfor har det også fra starten været vigtigt for mig, at det nye hold i Storbritannien startede deres tid i UserTribe på kontoret i København. Det lader dem mærke vores virksomhed, giver dem en forståelse for, hvem vi er, hvordan vi kommunikerer og håndterer ting.

I fremtiden bliver det vigtigt at sørge for rotationer, hvor medarbejdere fra det danske kontor får lov at arbejde lidt i London – og omvendt. På den måde er der en konstant udveksling af læring og ideér, vi skubber til vores egen udvikling og sammenhængskraften bliver stærkere. Det vil give den plads til at gro og vokse som virksomhed – sammen – der er nødvendig for at nå vores ambitiøse mål.