Usynlig udledning: Virksomhedsteknologi udleder lige så meget som Storbritannien

Usynlig udledning: Virksomhedsteknologi udleder lige så meget som Storbritannien

Undersøgelser fra McKinsey & Company viser, at virksomheders teknologiforbrug udleder lige så mange drivhusgasser som hele Storbritannien. Overraskende nok er medarbejdernes smartphones, computere og printere de største syndere.

Når man nævner CO2-udledning, tænker de fleste mennesker på tung industri, oksekød eller flyvemaskiner snarere end på virksomhedsteknologi.

Men selv om virksomhedsteknologier kan virke som uskyldige og nødvendige arbejdsredskaber, viser en ny undersøgelse foretaget af McKinsey, at de er ansvarlige for udledningen af ca. 350-400 megatons, hvilket svarer til ca. 1 procent af de samlede globale drivhusgasemissioner. Det halve af udledningen fra luftfarten eller lige så meget som hele Storbritannien.

Andrea Del Miglio, seniorpartner hos McKinsey
Andrea Del Miglio, seniorpartner hos McKinsey

“Størrelsen var en overraskelse, og ærligt talt er den manglende opmærksomhed fra virksomheder og medier et bevis på problemet: Det er meget større, end vi troede,” siger Andrea Del Miglio, seniorpartner hos McKinsey.

Ifølge Andrea Del Miglio har branchen et uforholdsmæssigt stort fokus på at gøre datacentre grønnere. I virkeligheden generer brugerenheder som smartphones, bærbare computere og printere i virksomheder dobbelt så meget udledning som datacentre globalt set.

Nemme forbedringer til rådighed

Emissioner fra deives stammer hovedsagelig fra fremstillingen – ikke fra brugen. Det betyder, at organisationer, der har implementeret politikker for “bring-your-own-device” i vid udstrækning har en fordel her, da den bedste løsning er at have færre enheder og genbruge dem.

“Medarbejdere med en ekstra firmatelefon har et reduktionspotentiale på 30-40 procent med det samme. Det er et forholdsvis enkelt skridt at tage for at gøre en forskel – og samtidig holde alle tilfredse,” siger Andrea Del Miglio.

Samtidig vil klimabevidste medarbejdere måske gerne sikre sig, at de grundlæggende ting er på plads: Hvad er det mest miljøvenlige valg, de kan træffe, når de bestiller en ny enhed?

Mere teknologi er nødvendig

Svar på spørgsmål som “hvad er den mest udledende del af vores teknologiske økosystem?” og “hvordan kan medarbejderne træffe det klimavenlige valg?” vil blive langt mere overskuelige at svare på, når CO2-regnskab for alvor kommer i gang. Mere teknologi bliver altså en del af løsningen.

“Mange virksomheder mangler en CIO-rolle, som kan hjælpe resten af virksomheden med at afkarbonisere sig. Det allerførste skridt er CO2-sporing: Indførelse af systemer til at kende det genererede fodaftryk. Visse ting er indlysende – transportsektoren bruger algoritmer til at optimere leveringsruterne. Men vi kan gøre meget, meget mere, og vi behøver ikke at bruge mindre teknologi – vi skal bruge mere,” siger Andrea Del Miglio.

GRATIS MAGASIN:
"Tech for the Planet 2022"

…du bliver samtidig skrevet op til vores ugentlige nyhedsbrev med de seneste historier fra det danske startup-økosystem.

Vi spammer ikke, og du kan altid afmelde dig igen!
Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.