This post is also available in: English

Hvis du har skabt en maskine, der spytter 5 kroner ud, hver gang du sætter 1 krone ind i den, vil du naturligvis gerne fodre maskinen med så mange mønter som muligt.

Det er i bund og grund det, som succesfulde, hurtigtvoksende virksomheder er. Det tager dog normalt tid for deres succesfulde produkter og markedsføringstragt at forvandle 1 krone til 5. Det betyder, at de har brug for investorer med store tegnebøger for at fortsætte med at vokse i et højt tempo – selv efter at have etableret omsætning og opnået enhjørningestatus.

Store investeringer i etablerede, hurtigtvoksende virksomheder som denne kaldes ofte for late-stage-kapital. Virksomheden har allerede opnået en betydelig vækst og har etableret sig som førende i sin branche.

Late-stage-kapital bruges til at finansiere virksomhedens næste vækstfase, som ofte indebærer ekspansion på nye markeder, opkøb af andre virksomheder eller forberedelse af en børsnotering (IPO). Finansieringsbeløbet, der stilles til rådighed i forbindelse med kapital i den sene fase, er betydeligt og ligger ofte på mellem tocifrede millionbeløb og flere hundrede millioner.

Flere muligheder end nogensinde før

Late stage-kapital giver virksomheder mulighed for at fortsætte med at vokse og ekspandere ud over deres nuværende indtægter, selv efter at de har opbrugt deres early stage-finansiering. Dette kan være særlig vigtigt for virksomheder, der opererer på stærkt konkurrenceprægede markeder, som står over for betydelige lovgivningsmæssige eller teknologiske udfordringer eller som blot ønsker at kapre markedet, før deres konkurrenter gør det.

Fordi virksomheder i den sene fase allerede har etableret en track record for succes og ofte genererer betydelige indtægter, er risikoen forbundet med at investere i disse virksomheder lavere end ved investeringer i den tidlige fase. Ofte er det ikke et spørgsmål om fiasko eller succes, men snarere om hvor stor succesen bliver.

Større og mere etablerede virksomheder med mere forudsigelige indtjeningsstrømme gør virksomheder i den sene fase attraktive for investorer, da de er mere tilbøjelige til at give et stabilt afkast af investeringen.

Kapital i den sene fase kan struktureres som ejerandele eller lån og leveres typisk af institutionelle investorer som f.eks. private equity-selskaber, hedgefonde eller store venturekapitalfirmaer. Desuden stiller investorerne typisk kompetencer og netværk til rådighed for de virksomheder, de investerer i. Nogle investorer fokuserer derfor på specifikke brancher og investerer typisk for at hjælpe med vækstaktiviteter, internationalisering, generationsskifte, management buyout, turn-around osv.

Mens mængden af traditionel kapital i den sene fase er vokset i takt med startup-økosystemet, er der også nye muligheder på vej frem. Muligheder som f.eks. en børsnotering på vækst- eller venturebørser eller sekundære investorer som Nordic Secondary Fund.


Artiklen er en del af magasinet “The Guide – A comprehensive overview of the Danish startup ecosystem”, som er udgivet af Heyfunding og TechSavvy.media.

Læs hele magasinet her: