I et blodrødt take away-marked vil Tribe Takeaway differentiere sig ved at koble et velgørende element på deres forretningsmodel. Og det er de ikke ene om. Neobanken Lunar tilbyder sine kunder at rydde op i havet, når de svinger kreditkortet, mens Goodwings fjerner CO2-udledningen fra rejser. 

Takeaway-platformen Tribe Takeaway vil i mere end én forstand efterlade sine kunder med en god smag i munden. For hver gang en kunde bestiller et måltid over platformen, giver Tribe Takeaway et måltid til et sultent barn.

“Vi er de eneste, der driver ‘purpose-driven’ forretning på den her måde, hvilket er vores største differentiator fra de traditionelle takeaway-platforme. Fordi vi har den her vinkel på takeaway-markedet, har vi også formået at lave aftaler med nogle af de bedste takeaway restauranter,” siger Mikkel Mads, CEO og medstifter af Tribe Takeaway. 

Det velgørende element skal ikke kun være med til at differentiere Tribe Takeaway over for kunderne, men også over for restauranterne. En af platformens vigtigste såkaldte value propositions er nemlig, at Tribe Takeaway hjælper restauranterne med at brande sig som en social bæredygtig restaurant. 

“Vi tror ikke på donationer, hvor man aktivt skal smide nogle penge i en organisation, hvor man ikke ved, hvad der efterfølgende sker med donationen. Vi tror dog på automatisk at gøre en forskel ved at tappe ind forbrugernes vanekøb som eksempelvis takeaway-mad. På den måde gør forbrugeren noget godt, de deler et måltid, hver gang de køber mad til dem selv, og samtidig skal de ikke tage et aktivt valg om at donere penge,” siger Mikkel Mads. 

I Tribe Takeaways nyligt lancerede app, kan forbrugeren hele tiden se, hvor mange måltider der i alt er bliver delt. I starten af april 2021 var det tal oppe på 2536. Det tal vil formentlig stige, som flere restauranter bliver koblet på platformen. For det er netop dét, Tribe Takeaway er i fuld gang med lige nu. 

Lunar vil fjerne plastik fra havet

Tribe Takeaway er ikke den eneste virksomhed, som søger at adskille sig fra konkurrenterne via velgørenhed eller bæredygtighed. 

Neobanken Lunar har indgået et samarbejde med den australske cleantech-virksomhed Seabin Project, som har udviklet en skraldespand til havet, som indsamler plastik og andet affald. 

En ‘havskraldespand’ produceret af Seabin Project. Skraldespanden suger plastik fra hav og floder.

Lunar-kunderne kan tilvælge at donere 1-5 kroner til projektet, hver gang de har købt for 1.000 kroner på deres kreditkort. Lunar donerer herefter selv to procent ekstra af det samlede beløb, bankkunderne har doneret. 

Allerede efter de første 50 timer, hvor funktionen havde været tilgængelig i Lunar-appen, havde 1.000 kunder tilmeldt sig. 

“Vores brugere har udtrykt meget specifikke ønsker om at kunne gøre forskel, når de bruger penge, og det har vi lyttet til. De har også peget på, at det er plastik i havene, der er den vigtigste sag. Så vi har udviklet teknologi, der gør det muligt at se, hvilken forskel man gør både som individ og gruppe, så vi kan skabe større resultater sammen,” siger Kasper Mathias Svendsen, chef for produktdesign i Lunar.

Idéen om at rense havet kom fra et såkaldt Design Sprint, hvor seks af Lunars kunder skulle teste et kreditkort med nye fordele. Kunderne kunne blandt andet vælge at hjælpe miljøet, hvilket alle seks kunder valgte. 

En senere undersøgelse foretaget blandt 60 testpersoner viste, at 80 procent foretrak at rense havet for plastik. Andre muligheder som at plante træer eller få beregnet sit CO2-aftryk var ikke lige så populære. 

Goodwings gør din rejse CO2-neutral

På bookingplatformen Goodwings er det klimaet, der er i fokus. 

Hver gang en kunde booker sit hotelværelse gennem Goodwings, spørger platformen ind til, hvordan kunden transporterer sig til og fra hotellet. Er der tale om tog, bus, bil eller fly? Og hvor langt har kunden transporteret sig?

Disse data omregnes til den mængde af CO2, kunden har udledt på sin rejse. Goodwings fjerner herefter den givne mængde af CO2 ved at investere i VCS-verificerede træplantningsprojekter i Uruguay. 

Selvom Goodwings har eksisteret siden 2015, er konceptet med at beregne og fjerne CO2 nyt. 

Christian Møller-Holst, CEO for Goodwings.

“Da corona ramte, var vi på en meget fin vækstkurve. Vi tænkte at 2020 var året, hvor vi kunne trække vejret lidt mere og se tingene begynde at arbejde for os. Og så stoppede alt i løbet af tre til fire dage,” siger Christian Møller-Holst, CEO hos Goodwings. 

Derfor brugte holdet bag Goodwings andet kvartal af 2020 på at ringe ud til deres eksisterende virksomhedskunder og spørge, hvordan Goodwings kunne skabe endnu mere værdi for virksomhederne. 

Svaret var, at Goodwings skulle fokusere deres koncept og gå benhårdt efter at fjerne deres kunders CO2-aftryk. Det førte til det nye koncept Net Zero Travel, som blev rullet ud i januar 2021, og som nu er med til at differentiere Goodwings fra andre bookingplatforme. 

“I vores tidligere koncept kunne kunderne selv vælge, hvilke af FN’s 17 Verdensmål de ville støtte. Men det var ikke var tæt nok på deres ambitioner og strategi. Men med Net Zero Travel hjælper vi nu virksomhederne med deres rapportering om, hvor meget CO2 de udleder. Og det er virkelig noget, der kan lette arbejdsbyrden i den enkelte virksomhed,” siger Christian Møller-Holst.  

Goodwings tjener ikke penge på den salgskommission, de får fra hotellerne. Den indkomst bliver nemlig brugt på at beregne og fjerne CO2. Goodwings tjener i stedet penge på de abonnementer, virksomheder tegner hos Goodwings. Abonnementerne indebærer blandt andet årlige CO2-certifikater og rapporter for virksomhedens specifikke CO2-aftryk. 

Organisk vækst hos Tribe Takeaway

Tribe Takeaway har valgt en model, hvor det både er restauranterne, forbrugerne og Tribe som sammen bidrager en smule til, at der deles måltider.

“Vi har lavet et økosystem hvor både restauranterne, kunderne og Tribe deler et måltid, hver gang der bestilles et måltid. På den måde er alle parter med til at stoppe sult i verden,” siger Mikkel Mads.

Derudover er Tribe Takeaways kommission heller ikke lige så høj som konkurrenternes, hvilket også er et vigtigt salgsargument over for restauranterne. Ifølge Mikkel Mads er Tribe Takeaways kommission op til 70 procent lavere end konkurrenternes. 

Når det kommer til at sælge Tribe Takeaway ind hos restauranterne, er der altså flere gode salgsargumenter. Det er dog altafgørende, at kunderne også køber ind på konceptet. 

“Vi har testet systemet ude i markedet de sidste to år, og vi har set en vækst i samme periode. Konceptet er vokset organisk, selvom de restauranter, vi har samarbejdet med, har haft op til fem andre take away-partnere koblet på. Så selvom vi har haft konkurrence, har vi alligevel fået flere kunder, mens nogle restauranter har omsat for over en halv million kroner med Tribe, blandt andet via vores integration til restaurantens facebook-side. Dette altså selvom vi ikke har haft vores samlede platform ude,” siger Mikkel Mads. 

Den store interesse fra investorer har også været en blåstempling af Tribe Takeaways koncept. Faktisk var Tribe Takeaway overtegnet med flere millioner ved den seneste runde og måtte i sidste ende takke nej til at tage alle investorer ind. 

Mikkel Mads vil ikke ud med, hvor mange millioner platformen endte med at rejse. Han vil dog gerne fortælle, hvad investeringen skal bruges til. 

“Med investeringen har vi blandt andet bygget vores platform og app som giver forbrugerne og restauranterne en helt ny og lækker online madoplevelse. Vi har ansat de rigtige talenter og er lige nu i gang med rulle mange flere restauranter på platformen,” siger Mikkel Mads.