You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

De to partnere i Highbridge (fra venstre) Kasper Kiilsholm Ottesen og Simon Bækgaard Kristoffersen.

Ventureadvokater slår sig sammen: Highbridge har hjulpet danske scaleups med at rejse tæt på en milliard

De to partnere i Highbridge (fra venstre) Kasper Kiilsholm Ottesen og Simon Bækgaard Kristoffersen. Foto: Nicolas Cosedis.

De færreste iværksættere får julelys i øjnene, når de af den ene eller anden grund skal have en snak med advokaten. Men sådan behøver det måske ikke at være. En fusion mellem to danske ventureadvokater styrker advokatbureauet ’Highbridge’, som hjælper vækstvirksomheder – og allerede har været med til at rejse tæt på en milliard investeringskroner.

De færreste iværksættere får julelys i øjnene, når de af den ene eller anden grund skal have en snak med advokaten. Men sådan behøver det måske ikke at være. En fusion mellem to danske ventureadvokater styrker advokatbureauet ’Highbridge’, som hjælper vækstvirksomheder – og allerede har været med til at rejse tæt på en milliard investeringskroner.

Iværksætteri har det med at være en slags virus, der rammer iværksætteren. Og når først det er gået i blodet, og iværksætteren er blevet bidt af at søsætte egne projekter, er der ingen kur.

Sådan en slags iværksætter er Simon Bækgaard Kristoffersen. Allerede i gymnasietiden begyndte han sammen med venner og bekendte at rulle forskellige ideer ud, og har været involveret i startups lige siden.

Efter en tur på jurastudiet og nogle år i det etablerede erhvervsliv stiftede han i 2015 sit eget advokatbureau for startups. På den måde har han siden kunne involvere sig i en række startups og scaleups på samme tid, som han har hjulpet med at få succes – blandt andet gennem store ventureinvesteringer.

“Jeg får lov at arbejde med en masse fede startups med ild i røven, og vi kan være på indersiden af processen. Det er meget optimistisk det hele. Advokater beskæftiger sig tit med tunge sager og konflikter. Her arbejder vi sammen med stiftere, der har et mere positivt og fremadskuende syn på deres forretning,” siger han.

Ikke som i Løvens Hule

For nyligt fusionerede Simon sin advokat-virksomhed med ‘Highbrigde’, der er startet af advokat Kasper Kiilsholm Ottesen, som også har specialiseret sig i at hjælpe startups juridisk. Sammen har de en mission om at blive Danmarks førende advokatbureau for vækstvirksomheder. Og Highbridge er allerede vokset til seks medarbejdere, som har hjulpet en række kendte startups og scaleups – blandt andet Peakon, Dixa, Spiir, MateBike og Tonsser – med at rejse investeringer tæt på en milliard kroner.

”Ambitionen er at lave et decideret startup- og scaleupkontor, som kan hjælpe iværksætterne med deres udfordringer. Der er et kæmpe behov for det. Allerede inden nyansatte starter hos os, er de nærmest fuldt besatte. Det vi hører er jo, at folk er interesserede i at snakke med nogen, der har erfaringen og kender startup-branchen fra indersiden,” siger Simon Bækgaard Kristoffersen.

Læs også: Aarhusiansk fintech-komet lander 29 millioner fra norsk storbank

Branchekendskab er særligt vigtigt, når der er store ventureinvesteringer på spil. Sådan en process klappes nemlig ikke af på en eftermiddag, som man ellers kan få indtryk af i DR-programmet Løvens Hule. Den strækker sig typisk over måneder.

“Vores klienter kommer til os, fordi vi er en del af miljøet. Vi laver ikke andre ting til daglig. Vi arbejder kun med virksomheder i det her segment, og når man kommer ind i vores butik, skal man ikke først at have et møde med en partner, og så blive henvist til en juniormedarbejder, som laver resten. Vi har en specialisering, som de kan føle sig trygge i og de kan regne med os hele vejen igennem,” siger Simon Bækgaard Kristoffersen.

Typisk kommer Highbridge ind i processen, når investor og scaleup har fundet hinanden, og der skal udarbejdes et term sheet. Efter det er på plads, går due diligence-processen igang. Her graver investorer sig ned i virksomhedens teknologi, nøgletalene og taler med medarbejdere. Den proces koster mange ressourcer – særligt for en fremadstormende iværksættervirksomhed – hvis ikke den kører glat.

“Jo mere kendskab vi har, jo hurtigere er vi til at lave tingene, og jo flere potentielle konflikter kan vi undgå, fordi vi har en god fornemmelse af branchen. Det betyder, at forløbet bliver lettere for startuppet – og vi har egentlig også en forhåbning om, at det også bliver billigere, selvom det ikke på priskonkurrencen, vi får kunder,” siger Simon Bækgaard Kristoffersen.

Advokaterne vil være tæt på startupmiljøet

Highbridge tager sig også af andre sager end ventureinvestering. Lige fra helt unge iværksættere, der skal have hjælp til at strukturere virksomheder og ejerkontrakter til senere rådgivning om det juridiske risikobillede. Men alle aktiviteterne kræver, at advokaterne kender startupmiljøet og -mentaliteten.

“Jeg har været involveret i startups i 20-25 år, og har også mærket, hvad det vil sige, at løbe ind i de mange forskellige udfordringer. Både med tvister i ejerskabskredse, konkurrenter der træder på ens rettigheder, leverandører der går konkurs – alt det, man som som stifter kan komme ud for. Og noget af det, jeg har taget med mig som advokat, er, at tingene ikke altid kan løses ved at lave en lang kontrakt. Ofte sker der noget udenfor de juridiske konklusioner. Det kan være være en finanskrise eller andre forhold man slet ikke er herre over,” siger Simon Bækgaard Kristoffersen.

For at være så tæt på miljøet som muligt, har Highbridge indrettet sit nye kontor på Martrikel1 – lige op ad potentielle klienter. Advokaterne gør en dyd ud af, at stopuret ikke starter, så snart man siger ‘hej’ til dem nede ved kaffemaskinen – hvor der også er gode chancer for at få dem lullet ind i en diskussion og startup-juraen.

“Vi lever og ånder for det samme. Vi har været med helt fra starten af rejsen med nogle af de startups, der efterhånden arbejder sig op til at være nogle af de store spillere. Bliver jeg entusiastisk omkring et startup, som bare hamrer derudaf, så er jeg også mere tilbøjelig til at lave nogle alternative modeller, hvor jeg kan få lov at arbejde sammen med dem, selvom de ikke har en masse penge til advokathonorarer,” siger Simon Bækgaard Kristoffersen.