This post is also available in: English
For de fleste nordiske startups, der går med tanker om international skalering, er det naturlige næste skridt et skandinavisk naboland. Mange opfatter ofte det amerikanske marked som et forretningsmæssigt mekka, der er uden for rækkevidde og ofte kræver bunker af kapital og know-how.
Men sådan behøver det måske ikke at være. I hvert fald ikke ifølge venture- og teknologifonden Scale Capital, der siden 2012 har investeret i unge, nordiske teknologivirksomheder og hjulpet dem med at komme ind på det amerikanske marked.
“I modsætning til den gængse opfattelse er et stort budget ikke nødvendigvis et krav.”
Lars Jensen, Partner i Scale Capital
”Mange stiftere bør kigge tidligere mod USA, end de forventer. For i modsætning til den gængse opfattelse er et stort budget ikke nødvendigvis et krav. Ofte er det bedre at starte i det små, teste og finde ud af, om produktet passer til markedet, før man udvider budgettet,” forklarer Lars Jensen, Partner i Scale Capital, der har boet en årrække i Silicon Valley.
Der er nemlig meget at vinde, hvis man som nordisk startup lykkes med at få fodfæste hos de købestærke amerikanske virksomheder.
”Får man først fat om det amerikanske marked, står man som virksomhed pludselig på et enormt stærkt fundament,” forklarer han

Scale Capital
- Venturefonden er baseret i København med lokationer i Stockholm og San Francisco, og hjælper nordiske B2B-virksomheder med at ekspandere til Nordamerika.
- Investerer indledningsvist mellem €1-3 mio.
- Typisk virksomhedsstørrelse: €1-2 mio. i omsætning, 20-40 ansatte
- Specialiseret inden for fremtidens arbejde, digital sundhed og industrielle teknologier, højteknologi, bæredygtighed (Future of Work, Digital Health, Industrial Technologies, AI and general Digitization.)
Amerikanerne er åbne for samarbejder
De af venturefondens skandinaviske porteføljevirksomheder, der har ekspanderet til USA henter typisk omkring 50-70 procent af omsætningen fra det amerikanske marked. Og det er ikke tilfældigt, mener Lars Jensen.
“USA er verdens største softwaremarked, hvor virksomhederne i gennemsnit bruger 70 procent mere på software end europæiske virksomheder”
Lars Jensen, Partner i Scale Capital
”USA er verdens største softwaremarked, hvor virksomhederne i gennemsnit bruger 70 procent mere på software end europæiske virksomheder gør. Og med en befolkning på 330 millioner er det et af de største og mest homogene markeder i verden – både ift. købekraft og appetit på ny teknologi, produkter og tjenesteydelser,” forklarer han og fortsætter:
”Samtidig kan nordiske startups rejse væsentligt mere kapital til en højere værdisætninger, fordi tilgangen og særligt risikovilligheden blandt investorer er en helt anden end i Europa.”
En af årsagerne bag er den amerikanske måde at drive forretning på.
”Mange af vores porteføljevirksomheder har haft stor succes med at etablere partnerskaber med store virksomheder og distributører. Qua amerikanernes åbenhed er der er mange muligheder for at indgå partnerskaber i USA.”
USA i tal
- USA stod for 50 % af den globale venture finansiering, der i Q4 2022 var på USD 75 mia.
- 56% af venturekapital i USA kommer fra Silicon Valley
- Størrelsen af exits i USA er gennemsnitlig 3,5 gange højere end i Europa
‘Kysseperioden’
Menneskerne bag er noget af de vigtigste i en virksomhed. Derfor arbejder Scale Capital med en såkaldt ’kysseperiode,’ som sikrer det helt rigtige match og alignment.
”Hvert team er unikt. Derfor har vi vendt due diligence på hovedet, så når vi investerer i en virksomhed, ser vi det lidt som et miniægteskab på 5-7 år. Det betyder, at vi bruger meget tid på at finde ud af, om vi deler værdier, ambitioner og mål og hvordan vi bruger hinanden bedst,” forklarer Lars Jensen.
Som porteføljevirksomhed i Scale Capital har man nydt godt af den tilgang i Mazepay; en B2B-betalingsplatform målrettet større virksomheder.
“Scale Capital har omfattende viden om det amerikanske markedslandskab, kundeadfærd og lovkrav.”
Dan Kortegaard Nielsen, COO i Mazepay.
”Vi har fået hjælp til alt fra det driftsmæssige til strategiske beslutninger, markedsindsigt og indgangsstrategier til det amerikanske marked. Scale Capital har omfattende viden om det amerikanske markedslandskab, kundeadfærd og lovkrav. Alene virksomhedsregistreringen og de andre mere praktiske og tidskrævende ting, er bare nemmere at få af vejen, når man har nogen, der har været igennem processen mange gange før,” siger Dan Kortegaard Nielsen, COO i Mazepay.
Det amerikanske marked kan nemlig være en jungle uden den rette erfaring. Men som tidligere stifter, og bosat i USA igennem 9 år, er Lars Jensen ikke i tvivl om, hvad USA kan betyde, hvis man lykkes.
”Henover det seneste årti har jeg set mange eksempler på, at når virksomheder først får hul i USA, kigger de sig aldrig tilbage,” fortæller Lars Jensen,