Venturestudie bygger skalerbart fra dag 1: “Der er ikke noget dyrere end en billig app”

Venturestudie bygger skalerbart fra dag 1: “Der er ikke noget dyrere end en billig app”

Malthe Reipurth, partner og CTO, og Stefan K. Johansen, stifter og CEO – Black Capital Ventures.
@Redaktionen
Det bider ofte en i halen at springe over, hvor gærdet er lavest, mener venturestudiet Black Capital Ventures, der siden 2018 har hjulpet stiftere med at bygge solide techstartups op fra idé til forretning.
Det bider ofte en i halen at springe over, hvor gærdet er lavest, mener venturestudiet Black Capital Ventures, der siden 2018 har hjulpet stiftere med at bygge solide techstartups op fra idé til forretning.

This post is also available in: English

At bygge et startup kræver et solidt fundament. For hvis ikke fundamentet kan bære, at virksomheden vokser, ender det ofte med at blive dyrt – og i værste fald braser det helt sammen.

Derfor skal techstartups bygges grundigt op fra start af, mener venturestudiet Black Capital Ventures, der dagligt specialiserer sig primært i greentech og medtech. Som tidligere techiværksættere forstår stifterne bag vigtigheden af ikke blot at tilføre kapital til en virksomhed, men også de rette tekniske kompetencer for at kunne bygge et stærkt techprodukt.

”Vi plejer at sige: Der er ikke noget dyrere end en billig app,” indleder Malthe Reipurth, partner og CTO i Black Capital Ventures, med et smil.

”Der er rigtig mange startups, der får en god idé, bygger en billig prototype, får traction og lige pludselig er de bundet til en prototype, der hele tiden skal have gaffatape, fordi den består af 3. partsløsninger. Det er sindssygt dyrt at skalere, kontra når man bygger det hele selv,” fortsætter han.

Malthe Reipurth, partner og CTO i Black Capital Ventures.

Black Capital Ventures

  • Stiftet i 2018 af Stefan K. Johansen
  • 6 porteføljeselskaber, hvoraf 80% er i sundhedssektoren
  • Har søsterselskabet Black Capital Technology
  • Fokus på medtech, healthtech og greentech


Tech-nørderi møder forretningsforståelse

En af venturestudiets helt store styrker er de tekniske kompetencer. Med søsterselskabet og konsulenthuset Black Capital Technology får alle porteføljestartups adgang til teknisk indsigt og udviklingsressourcer. Det betyder, at rådgivning om infrastruktur og tech-arkitektur er lige så meget en del af dagligdagen som forretningsplanlægning og kommercialisering.

“Med vores iværksætter- og forretningserfaring hjælper vi med at bygge et stærkt fundament fra dag 1 af”

Malthe Reipurth, partner og CTO i Black Capital Ventures.

”Når vi går ind i en virksomhed så tidligt som vi gør, hjælper vi med at definere retningen. Med vores iværksætter- og forretningserfaring hjælper vi med at bygge et stærkt fundament fra dag 1 af, så vi kan undgå alle startup-’børnesygdommene’,” forklarer Malthe Reipurth.

Black Capital Ventures engagerer sig i startups i den tidlige fase og understøtter ofte udviklingen med stærke industrikompetencer i arbejdet hen mod markedsparathed.

Og det er netop kombinationen af det kommercielle og det tekniske, der er unikt, mener Mads Meincke, CEO og stifter af sundhedsplatformen Healthful – et startup i venturestudiets portefølje.

”Det der er særligt ved BCV er, at de både har sindssygt stærke tekniske og forretningsmæssige kompetencer. Det betyder, at man rammer det rigtige produkt første gang i stedet for at brænde en masse kapital af på noget, der enten kommercielt eller teknologisk skal laves om seks måneder senere,” forklarer han.

BCV-porteføljevirksomhed HATO til startupeventet Slush’D.

Reel innovation

Black Capital Ventures arbejder ud fra en særlig tilgang til iværksætteri. For venturestudiet ser gerne, at stiftere kommer med praktisk erfaring fra det område, de forsøger at innovere. Den tilgang skaber nemlig stærke startups.

“Hvis man skal skabe reel innovation, kommer den tit fra folk, der arbejder med tingene i praksis.”

Malthe Reipurth, partner og CTO i Black Capital Ventures.

”Vores ambition er, at være med til at vækste startups med en vision om en positiv samfundspåvirkning. Og hvis man skal skabe reel innovation, kommer den tit fra folk, der arbejder med tingene i praksis. Vi ser ofte, at product-market fit er højere, fordi stifteren nærmest selv er en selvstændig undersøgelse af, hvor udfordringerne ligger,” Malthe Reipurth.

Det betyder, at BCV-iværksætterne ofte er meget motiverede omkring at løse lige præcis det problem, de selv har oplevet på egen krop. Og de kompetencer, de så eventuelt måtte mangle, supplerer venturestudiet med.

”Hvis man som stifter kommer ude fra praksis og ikke har erfaring med iværksætteri, kommer man nemt til at bygge sit produkt op af 3. parts løsninger, fordi det kan virke nemmere og billigere. Men der er en enorm værdi i at eje sit IP, når virksomheden engang skal skaleres. At man bygger noget, der kan bygges videre på,” forklarer Mads Meincke.