You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Veo og DBU vil sammen gøre serie-kampe til TV-sport

Nyt samarbejde mellem den danske sportstech-virksomhed Veo og DBU skal give fodboldsfans levende billede helt ned til serie-kampene.

Nyt samarbejde mellem den danske sportstech-virksomhed Veo og DBU skal give fodboldsfans levende billede helt ned til serie-kampene.

Ideen til Veo opstod, da en bilkø blev skyld i, at en af stifterne gik glip af sit barns fodboldkamp. For at sikre, at det ikke skete igen, har startuppet udviklet et intelligent kamera, der automatisk optager fodboldkampe uden behov for en kameramand.

De seneste fem år er virksomheden buldret frem – senest med en investering på 150 mio. kroner i januar – og i dag findes kameraet i 7.000 klubber verden over, hvoraf 500 er danske.

Læs også: Investering på 150 mio. sikrer dansk sportsteknologi global ekspansion

Og nu kan danske fodboldsfans se frem til at få endnu nemmere adgang til video fra den lokale klub. Tech-virksomheden har nemlig indgået et samarbejde med DBU, som skal gøre optagelser tilgængelig i forbundets fodbold-app, som allerede bliver brugt af 225.000 danskere.

”Alle de kampe, som vi filmer hver weekend i Danmark, vil man få mulighed for at linke ind i appen. Det er jo en god måde for DBU at få mere værdi ud af appen, og vi får mere eksponering af videoerne. Men først og fremmest er det jo til gavn for hele fodbolddanmark, hvor vi får delt nogle af de fede oplevelser, mål og tackling på banen,” siger Henrik Teisbæk, som er CEO og stifter af Veo.

Helt ned til Serie 5

På verdensplan har VEO allerede godt fat i de store klubber, der bruger kameraet og den medfølgende software som et seriøst trænings- og analyseredskab. Men fordi videokameraet kan optage automatisk uden en kameramand og selv lægge de levende billeder klar efter kampen, ser Ronnie Hansen, kommerciel direktør i DBU, også en mulighed for at bruge teknologien til at forlænge oplevelserne på fodboldbanen for de mindre klubber.

“Vi drømmer om at skabe nogle af de digitale muligheder, som vi kender fra de store kampe. Ved også at sætte levende billeder på de store øjeblikke fra de mindre kampe, tror vi på, at vi kan forlænge oplevelsen og fællesskabet uden for banen,” fortæller Ronnie Hansen.

Selvom Danmark udgør en lille del af markedet for Veo, markerer samarbejdet med DBU et vigtigt skridt for Veo. Et skridt mod en demokratisering af teknologien, som skal gøre Veo tilgængeligt for alle fodboldsfans – også dem der ikke får løn for at spille.

”Vi er i stort set alle superligaklubber og næsten alle divisionsklubber, så vi har allerede en stor markedsandel i Danmark. Men vi vil selvfølgelig rigtig gerne dybere ned, så det ikke kun er førsteholdene, der har teknologien,” siger Henrik Teisbæk fra Veo.

Med et meget vidvinklet udsyn kan kameraet fra Veo se hele fodboldsbanen på én gang. Zoom og panorering sker digitalt ved hjælp af kunstig intelligens, der selv regner ud, hvor det er vigtigt at kigge hen lige nu.

Livescore gennem kunstig intelligens

Selvom samarbejdet om mere video fra de mindre kampe er et stort skridt, er det bare første etape af, hvad Henrik Teisbæk forventer sig af samarbejdet.

Med 300.000 kampe og mere end 1 mio. mål filmet, har Veo kunnet træne en kunstig intelligens, der kan detektere mål og inden længe også hjørnespark, frispark og lignende vigtige hændelser under kampen.

”Lige nu skal brugeren godkende det, vi detekterer, men det er oplagt, at vi kan integrere de datamodeller ind i DBU for også at få bedre data for, hvad der sker på banen,” siger Henrik Teisbæk.

DBU er i forvejen ét af de forbund i verden, som har den bedste data-infrastruktur. Data som allerede stilles tilgængeligt i netop forbundets fodbold-app – blandt andet i form af målscore og tabeller. Men lykkes det Veo at oversætte videooptagelserne til automatisk dataindsamling, vil det nærliggende kunne føde dén data ind i appen – og på sigt gøre det til automatisk liveopdatering fra kampene, der filmes.

“Samarbejdet med DBU er en super god mulighed for os, for at finde ud af, hvordan vi kan skabe værdi for forbundet. Og hvor vi sammen kan forlænge fodboldkampen digitalt og gøre sporten større” siger Henrik Teisbæk.

FLERE FRA COMMUNITY