You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Verdens største industrielle energilagringsanlæg skal bygges i Holstebro: Hyme Energy baner vejen for massiv CO2-reduktion

Scaleuppet Hyme Energy samarbejder med Arla om at sikre det finansielle grundlag for at etablere rekordstort anlæg til termisk energilagring. Parterne håber, det kan blive nøglen til at omstille industrien

Scaleuppet Hyme Energy samarbejder med Arla om at sikre det finansielle grundlag for at etablere rekordstort anlæg til termisk energilagring. Parterne håber, det kan blive nøglen til at omstille industrien

This post is also available in: English

Når mejerigiganten Arla producerer mælkepulver kræver det både energi og varme. Det stiller særlige krav, hvis processen skal være CO2-fri. Men at det kan faktisk kan lade sig gøre skal et nyt anlæg vise, som Arla og scaleuppet Hyme Energi planlægger at opføre sammen.

Hyme’s løsning anvender smeltet salt til at lagre vedvarende energi som varme. Teknologien er udviklet med henblik på energiintensive sektorer. Teknologien er allerede afprøvet i Esbjerg i et demonstrationsanlæg og skal snart opføres i større skala hos Bornholms Energi- og Forsyning i Rønne. I fuld skala vil teknologien kunne levere varme til industrielle processer døgnet rundt, både grønnere og billigere end deres tidligere, fossile energikilder.

“Med vores teknologi vil vi skabe reelle, grønne forandringer i industrien,” siger Nis Benn, Chief Commercial Officer hos Hyme Energy. “I samarbejdet med Arla ser vi frem til at vise, hvordan termisk energilagring kan levere bæredygtige løsninger, der både er økonomisk og klimamæssigt attraktive.”

Parterne søger sammen EU-finansiering til projektet og vil, når midlerne er sikret, skabe endeligt grundlag for at opføre projektet.

Perspektiver for Arla og for industrien

Når projektet bliver realiseret, vil det kunne demonstrere en model for udbredelse af termisk energilagringsteknologi på tværs af Arlas mejerier og i industrien generelt. Konkret vil projektet omfatte et Hyme energilager på 200 MWh, som potentielt kan hjælpe Arla’s mælkepulvermejerier, der generelt set er de mest energitunge af Arlas produktionsanlæg, med at blive CO2 neutrale.

“Hos Arla har vi forpligtet os til at reducere vores CO2e-udledning i forsyningskæden med 63 procent inden 2030 sammenlignet med vores baseline fra 2015,” siger David Boulanger, som er Koncerndirektør og ansvarlig for Arlas forsyningskæde.

“For at nå dette ambitiøse mål er det afgørende at samarbejde med innovative virksomheder. Hyme Energy’s teknologi er et reelt gennembrud og viser stort potentiale for at reducere forbruget af fossile brændstoffer. Vi ser frem til at følge projektets resultater, og glæder os til muligheden for at skalere det yderligere på tværs af vores produktionsnetværk.”

Projektet i Holstebro har potentialet til at sætte en ny standard for omkostningseffektiv og skalerbar CO2-reduktion inden for industriel procesvarme. Ved at samarbejde med industriledere som Arla søger Hyme Energy at inspirere flere virksomheder til at tage aktive skridt mod bæredygtighed.

“Dette projekt handler ikke kun om teknologi, men om at drive en nødvendig forandring i industrien. Vi håber, det kan fungere som en inspiration for andre,” siger Nis Benn.

UGENS STARTUP: