Både Grundfos og Vejle Kommune var imponerede over de 10 udvalgte startups til Resilience Business Cup. Så imponerede, at de allerede på førstedagen var overbeviste om, at det nye konkurrenceformat kommer til at danne grobund for ny udvikling og konkrete løsninger i Vejle.
En broget skare af stramme jakkesæt fra det private erhvervsliv, kreative iværksætterspirer og eksperter fra en håndfuld danske kommuner var samlet i et auditorium i Spinderihallerne, da den første udgave af Resilience Business Cup torsdag blev skudt i gang i Vejle.
Cuppen blev åbnet med en række keynotes fra kommunale eksperter og store virksomheder, hvor kommunens konkrete udfordringer – arrangementets omdrejningspunkt – indenfor energi, social resiliens og ikke mindst vand blev sat i scene.
“Vejle er defineret af vandet omkring byen. Historisk har vi haft en stærk tekstil-industri på grund af vandet, og vand kan også være en ny kilde til forretning. Men det er også den primære risiko,” indledte Michael Sloth, direktør for teknik og miljø i Vejle Kommune.
Oversvømmelser og ekstremt vejr udgør en massiv risiko for den kystnære provinsby i fremtiden. Derfor mødtes deltagerne for i samarbejde at finde nogle løsninger på udfordringerne over cuppens to dage.
“Byer spiller en vital rolle i at takle nogle af vores tids største udfordringer. Globalisering, urbanisering og klimaforandringer. Og når myndigheder, civilbefolkningen og den private sektor står sammen, kan vi opnå store ting. De ideer i generer og løsninger i inkuberer over de næste dage vil drive innovation og hjælpe Vejle og byer over hele verden reducere deres sårbarheder,” sagde Michael Berkowitz, president for bynetværket 100 Resilient Cities, der skal sprede de gode erfaringer fra business cuppen.
Grundfos: – Jeg kunne godt se os samarbejde
Efter det indledende keynote-spor samledes de 10 udvalgte startups fra 6 forskellige lande på de respektive spor. Her blev kommunens udfordringer præsenteret, som vinderen kunne vinde et samarbejde og et pilotprojekt til en værdi af 100.000 kroner til at løse.
Og selvom første pitch-session allerede var om eftermiddagen – få timer efter de fik præsenteret udfordringerne – imponerede de 10 startups hos Grundfos.
”Den måde de kaster sig ud i det og kommer med så vidt forskellige løsningsforslag er imponerende. Den alsidighed er jo det, der gør det interessant for Vejle, 100 Resilient Cities og os. De starter ikke med Adam og Eva, som vi andre gør, de kører bare derud af,” siger Ole Pjengaard, Director of Business Development i Grundfos og en del af juryen under Resilience Business Cup.
Med kommunen, startups, corporates og en række videnspersoner i samme råd, kunne der på de forskellige spor hurtigt udveksles viden og løsninger – og testes op mod potentielle kunder.
Læs også: Startups kan vinde samarbejde med corporates og kommuner
Da der ikke er tale om et hackathon kom de forskellige startups med en vis viden og teknologi i bagagen. Men evnen til at rette til og pitche direkte til Vejles udfordringer fascinerede. Så selvom der var en dags arbejde og endnu en pitch-session før den endelige vinder skulle findes, var Ole Pjengaard positiv for at finde samarbejdspartnere blandt de udvalgte startups.
”Jeg kunne godt se os samarbejde med nogle af dem. Problemerne vi ser indenfor vand, er nogle store mastodonter, så det er med at få det brække ned, så det giver mening for alle parter at teste i virkeligheden. Bliver vinderen ikke et samarbejde for os, kan vi måske finde et samarbejde med en af de andre. Og hvis bare vi kan hjælpe Vejle og 100 Resilient Cities til at gøre tingene anderledes, er det i sig selv en god ting,” siger han.
Formatet giver reel udvikling
Også Lisbeth Wolters, arkitekt og områdeschef for teknik og miljø i Vejle Kommune, var imponeret over de forskellige løsningsbud fra de ti startups. Til dagligt arbejder hun med byplanlægning i Vejle, og cuppen gav hende nye indspark til reelt samarbejde og netværk.
”Jeg er ret sikker på, at det er dialog der skal til for at udvikle noget nyt. Konferencen er god til at blive klogere, men skal der udvikles noget, er den her form bedre,” siger hun.
I stedet for et afsluttende netværkspunkt på dagsordenen over et halvt glas hvidvin – hvor halvdelen af deltagerne alligevel tager hjem – har hun over cuppens to dage kommet tættere på både startups, corporates og videnspersoner om de konkrete udfordringer.
”Det at de udvalgte startups kan koble deres løsninger med nogle store danske virksomheder og vores lokale udfordringer gør jo, at de får noget med sig hjem – uanset om de vinder eller ej. Jeg har i hvert fald fået apetitt på det her. Jeg kan godt se, at det her er en af de metoder eller redskaber, vi skal bruge, for at få løst nogle af udfordringerne,” siger Lisbet Wolters.
Allerede på forkant var hun sikker på, at flere at ideerne kunne integreres i udviklingsarbejdet i kommunen.
”Hvis sådan en cup på sigt kan gøre, at vi samtidig med at løse store udfordringer med skybrud eller oversvømmelser samtidig får skabt nogle nye arbejdspladser og virksomheder, så er vi jo virkelig resiliente,” siger hun.
Vinderne af cuppen:
Fredag kl.13.00 blev vinderne i kategorierne Vand, Energi og Social Resiliens fundet, og der blev uddelt en Impact-pris på tværs af kategorierne.
Vinderne af Vand og Energi har vundet et samarbejderde om pilotprojekt med Vejle Kommune og rådgivning og sparing på udviklingen af forretningen med cuppens partnere.
Vinderen af Social Resiliens har vundet en kontantpris på 1500 euro samt rådvigning og sparing fra Danske Bank.
Water: Aquobex (UK)
Energy: Deedster (Sverige)
Social Resiliens: Ygdra (Danmark)
Impact prisen: Aquobex (UK)