Dette er en annonce.

Der findes mange veje til Rom – og mange veje til vækst for softwareselskaber. En yndet vækststrategi har i årevis været at vækste gennem opkøb, men ofte viser det sig, at denne vækstøvelse ikke er lige til. Ikke desto mindre lykkedes det flere softwareselskaber at sætte fart på væksten præcis via denne vækststrategi, og et glimrende eksempel herpå er norske Visma, som de fleste danskere nok primært forbinder med regnskabsprogrammet e-conomic.

Vismas opkøb i Danmark

Visma er et norsk softwareselskab, der af flere omgange har gjort sig bemærket i de danske medier med iøjnefaldende opkøb. Det gælder ikke mindst opkøbet af e-conomic; et regnskabsprogram, der oprindeligt er udviklet af den danske iværksætter Jacob Wandt. Wandt solgte tilbage i 2013 e-conomic for et svimlende millionbeløb på 761 mio. kr. Tilsyneladende en god handel for Wandt – men også for Visma, der siden da har vækstet e-conomic til mere end 150.00 brugere, hvilket gør regnskabsprogrammet til det ledende økonomisystem i Danmark baseret på cloudteknologi.

E-conomic er dog ikke det eneste bemærkelsesværdige opkøb, som Visma har præsteret på dansk grund. Rundt regnet tre år efter opkøbet var Visma klar med en ny pose penge; denne gang til Martin Thorborg og de øvrige ejere bag regnskabsprogrammet, der var en klar konkurrent til e-conomic. Salgsprisen var iflg. Børsen på 125,2 mio. kr., og mens Thorborg & Co. Kunne se frem til en klækkelig udbetaling, kunne Visma samtidig tage endnu et skridt på vej mod målet om at blive førende indenfor regnskabs- og softwareløsninger til SMV’ere i Danmark.

Andet end ”bare” regnskabsprogrammer

Et kig på Vismas hjemmeside afslører, at det ikke blot er danske regnskabsprogrammer, der falder i softwareselskabets smag. I løbet af de seneste år har Visma således opkøbt en række forskellige selskaber indenfor konsulentydelser, SaaS-løsninger til vikarbureauer, tidsregistreringssystemer, softwarehuse og andre selskaber, der passer ind under Visma-paraplyen.

Og det ser ud til at kunne betale sig – i hvert fald, hvis vi tager udgangspunkt i Vismas samlede omsætning. I 2020 omsatte selskabet for 18,7 mia. norske kroner, hvilket svarer til en stigning på 26% sammenholdt med 2019. Kigges der længere tilbage i årsregnskaberne, tegner der sig et lignende billede med årlige vækstrater i toplinjen på mellem 20-35%.

Væksten kan formentligt ikke ene og alene tilskrives Vismas opkøb, men omvendt er der næppe heller nogen tvivl om, at de mange opkøb har sat tydelige, positive spor i Vismas årsregnskaber. En succeshistorie og et levende bevis på, at det godt kan lade sig gøre at vækste selv store softwareselskaber gennem opkøb, hvis det gribes rigtigt an.