Verdensmesterskabet i iværksætteri for universitetsstuderende rykker for første gang nogensinde fra Danmark til udlandet, nærmere bestemt Kina. Godt for den internationale innovationsdagsorden, siger den danske generalkonsul i Shanghai.

Siden 2015 har VM i iværksætteri for universitetsstuderende fundet sted i København. Og med god grund, da arrangementet er en dansk opfindelse og støttet af Region Hovedstaden.

Men fra i år rykker begivenheden ud i den store verden. Non-profit organisationen Venture Cup Denmark, der er de danske universiteters fællesplatform inden for entreprenørskab, har nemlig indgået et samarbejde med den knap 10 millioner indbyggere store kinesiske by Wenzhou i Kina.

“At arrangementet ikke skulle være en permanent størrelse i Danmark har altid været givet. De seneste fem år har vi trykprøvet konceptet og etableret et stærkt brand, som nu er flyvefærdigt og klar til at blive internationaliseret. Vi får nu sammen med vores partnere i Kina og Danmark mulighed for at give de 75 student startups en global platform at stå og tale ud til verden på samt at eksponere dem for et spændende og stort kinesisk marked,” siger Morten Ugelvig Andersen, der er CEO for Venture Cup Denmark.

Generalkonsul understreger potentialet

Den danske generalkonsul i Shanghai, Jakob Linulf, er begejstret for, at det danske initiativ bliver internationaliseret i samarbejde med de danske universiteter og Innovation Centre Denmark i Shanghai.

“Det er en rigtig positiv historie for begge lande, fordi mange aktører er sat i spil på en dagsorden, som udelukkende er fremsynet og konstruktiv. Det er glædeligt, at dansk-kinesiske virksomheder, forskere, universiteter og organisationer går sammen for at videreudvikle på et eksisterende initiativ, hvor alle parter på grund af gensidig interesse, læring og erfaringsudveksling vil ende som vindere,” mener Jakob Linulf.

Samtidig understreger han, at man ved at samarbejde med Wenzhou har fået kontakt til en af Kinas største og rigeste byer med 9,3 millioner indbyggere.

“Så det er bestemt ikke en lille landsby, som Venture Cup Denmark og søsterorganisationen Venture Cup China er gået sammen med, men en af de mest toneangivende, internationale storbyer i Kina, som har valgt at tage dagsordenen omkring entreprenørskab på universiteterne op,” siger han.

Vigtig trædesten for danske startups

Venture Cup Denmark sender i samarbejde med de videregående danske universiteter 11 studie-startups fra de videregående danske universiteter til Shanghai i oktober i forbindelse med arrangementet. Og det er i følge Lone Ryg Olsen, Erhvervsdirektør på Aarhus Universitet, en vigtig, international trædesten for de danske virksomheder.

”Internationalt samarbejde er afgørende for et lille åbent samfund som det danske, i særdeleshed med et land som Kina, der i stigende grad ikke blot er et produktionsland, men også et videns land,” siger hun.

Det næste VM i iværksætteri, som på engelsk hedder ‘University Startup World Cup’, finder sted 17-20. oktober, 2020. Ud af i alt 2.214 håbefulde ansøgere har 251 opstartsvirksomheder deltaget i de forgangne fem år.