VR-virksomheden Takeawalk: »Den virtuelle verden er kun interessant, når den gør en forskel i den fysiske«

VR-virksomheden Takeawalk: »Den virtuelle verden er kun interessant, når den gør en forskel i den fysiske«

Med landets mest udbredte VR-platform hjælper Takeawalk børn, unge, voksne og ældre i mere end halvdelen af alle danske kommuner med både mentale og fysiske udfordringer. For står det til virksomheden, skal brugen af virtual reality være nem og tilgængelig, hvis den skal skabe positive forandringer i praksis.

Artiklen er udarbejdet i samarbejde med TakeAWalk og er en del af magasinet ‘XR: Virtual VRevolution, som du kan læse her.


Nogle gange tager stien, man går på, et sving, der ellers ikke var på kortet. Og så ender man et helt andet sted, end man havde regnet med. Det samme kan man sige om virksomheden Takeawalk, der startede ud med at bruge virtual reality-teknologi i ejendomssektoren, men hurtigt søgte mod mere meningsfyldte græsgange.

I dag leverer virksomheden et hav af forskellige VR-løsninger inden for blandt andet social- og sundhedssektoren til mere end halvdelen af Danmarks kommuner. Det er i høj grad plejehjem, bosteder, psykiatrien, uddannelsesinstitutioner og folkeskoler, der anvender Takeawalks platform fyldt med over 600 egenproducerede videooplevelser og simulationer i VR. Her foregår også vidensdeling blandt fagfolk omkring forløb og resultater. Og så har Takeawalk en særlig VR-editor, hvor medarbejdere og brugere selv kan sammensætte et forløb ud fra alle de tilgængelige ressourcer og andres faglige noter.

»Vi startede med at lave visualiseringer af ejendomme og skabe bygningsværker, som ikke var bygget endnu, i virtual reality. Det blev en fin forretning der kørte godt, men særligt ét spørgsmål blev i stigende grad ved med at melde sig: Hvordan kan vi med teknologien gøre en forskel for rigtige mennesker?« Fortæller Jesper Roy, stifter af og CEO i Takeawalk.

En ny retning

Det blev afsættet for et mantra, der sidenhen har defineret virksomheden. For i modsætning til mange andre aktører inden for samme område er missionen at demokratisere brugen af virtual reality og skabe forandringer for mennesker i den virkelige verden.

»Man kan sagtens lave løsninger, der er teknisk banebrydende og avancerede, men hvis fagpersonalet ikke kan bruge det i deres konkrete arbejde med børn, unge eller ældre, kan det være lige meget. Derfor gør vi meget for, at vores produkt er tilgængeligt og nemt at anvende i praksis. For den virtuelle verden er kun interessant, når den gør en forskel i den fysiske,« forklarer Roy.

Tilgangen i virksomheden er enkel: Teknologi skaber kun værdi, når den kan bruges i praksis. Derfor er en af VR-virksomhedens fornemste opgaver at uddanne personalet i at bruge platformen, så de selv kan kombinere og tilrettelægge indhold, forløb og oplevelser, der passer til den enkeltes behov. Det betyder også, at Takeawalk ubegrænset afholder demonstrationer af udstyret og altid giver support – helt indtil, personaler føler sig hjemme med løsningen.

» I et af vores første pilotprojekter afleverede vi tre headsets til et plejehjem sammen med instruktioner i brug. Men da vi kom tilbage tre måneder senere, lå de bare og samlede støv i et hjørne. Det gik hurtigt op for os, at det kan være lige meget med det nyeste VR-headset, hvis fagfolkene ikke føler sig klædt på til at bruge det.«

» Lige siden har vi haft praksis for øje og sørget for, at vores løsninger passer ind i den virkelighed, der er i kommunen eller regionen,« siger Jesper Roy.

I dag arbejder virksomheden med fuld implementering og stiller alle ressourcer til rådighed, indtil brugeren er tryg ved platformen og udstyret.

Teknologien er som intet andet

Netop den tanke er det bærende koncept i en lang række projekter, som Takeawalk i samarbejde med flere danske kommuner står bag inden for blandt andet mobning, angst, ensomhed og stress. Fællesnævneren er ofte et fokus på mentale udfordringer og særlig et samarbejde med Rudersdal Kommune har vakt begejstring.

CEO og stifter af Takeawalk, Jesper Roy

For mange mennesker, der lider af angst eller simpel skizofreni, repræsenterer dagligdagens små gøremål store udfordringer. Derfor har virksomheden med VR-eksponeringsterapi udviklet en række forløb, der kan højne selvstændigheden og dæmpe de negative effekter. Og det har skabt positive resultater. Blandt andet for Nicolaj fra Rudersdal, som er plaget af både angst og uro, og for første gang i otte år har taget bussen efter at have prøvet Takeawalks eksponeringsforløb med Take Care.

»Jeg tror let, at man fjendtliggør det ukendte og når man pludselig sidder i VR og kører bus, oplever man: Okay, sådan gør en chauffør. Okay, sådan her, skal du gøre med billetter. Den fanden, man har fået malet på væggen, den er der faktisk ikke i VR, så hvorfor skulle den være der i den virkelige verden?« Fortæller han.

Hvor Nicolaj førhen var plaget af de mange ubekendte faktorer, er han nu i højere grad blevet sikker i transportsituationen gennem simulation. Og det er netop, hvad teknologien kan, mener Jesper Roy.

»Vi kan også blive eksponeret for ting, vi er bange for sammen med både en fagperson eller andre ligesindede. Der findes ikke noget som virtual reality, der kan genskabe følelser, tvinge udfordringer i sikker afstand og hjælpe mennesker med at frigøre sig fra dem. Det er revolutionerende,« siger Takeawalk-stifteren.

Selvom virksomheden allerede leverer løsninger til mange kommuner og regioner i landet, er ambitionen at blive den foretrukne VR-udbyder i Skandinavien. Det skal blandt andet ske gennem en mere komplet platform, hvor fagprofessionelle i højere grad selv kan være med til at udvikle og dele indhold og viden med hinanden.

»Virtual reality-området kan være en jungle, men vi har sikret os, at vores platform er ligetil og nem at bruge. Det er det der gør, at vi sammen med de professionelle kan udforske teknologien og udvikle løsninger, der gør en positiv forskel for folk,« fortæller Jesper Roy.