Aarhus-baserede Wedio hjælper content creators med at leje udstyr til deres produktioner. Målet er at blive verdens største community for filmskabere mv. Med 11.000+ medlemmer rundt om i verden og 70.000+ månedlige gæster skal der løbes stærkt for at nå målet. Efter tre års rejse deler Daniel Sand, Co-founder & CEO, 6 konkrete råd til andre tech-iværksættere, som gerne vil tænke større end ”bare” Aarhus.

Sponseret: Articklen er udgivet i samarbejde med Wedio.


1) Skab en åben kultur fra start

At være iværksætter er for det meste ikke en dans på roser. Udfordringerne er mange, og følelsen af usikkerhed og tvivl vil løbende ramme – og her er det afgørende, at vi har hinandens ryg.

Ved at designe en åben kultur, prøver vi at tage konflikter i opløbet, så vi sammen står stærkere i svære situationer. Derfor afholder Kasper, Morten og jeg hver måned en pre-mediation session med to psykologer, hvor vi har frit spillerum til at dele vores tanker med hinanden — på godt og ondt.

2) Test før du bygger

Den største grund til at startups fejler er mangel på efterspørgsel, og det er da ærgerligt, når der faktisk findes metoder til at teste, om folk vil betale for dit produkt/service — uden du behøver at bygge den store rumraket. Det har vi flere gange bevis, senest med Wedio Subscriptions:

Vi opsatte et website gennem Wix.com, lavede et hurtigt logo med DesignEvo og oprettede en tilhørende Facebookprofil — alt sammen på under to arbejdsdage. Derefter opsatte vi Facebook-annoncer, og brugte i alt 5.000 kroner på at skaffe trafik til websitet og målte, hvor mange som faktisk ville købe vores fiktive abonnement.

På 5 arbejdsdage og 5.000 kroner i ad spend fik vi data nok til at kunne påvise vores hypotese om, at Wedio Subscription var en rigtig god idé, og vi kunne nu med ro i sindet bruge ressourcerne på faktisk at bygge og lancere servicen.

3) Ordet ”bruger/user” er forbudt

Da Wedio er et community, der gennem tech prøver at hjælpe mennesker ude i den fysiske verden, har vi bevidst forbudt ordet ”User” i virksomheden. Jeg mener personligt, at det er en forfærdelig måde at omtale de mennesker, som man gerne vil hjælpe.

Jeg ønsker, at vores medarbejdere altid har vores medlemmer i tankerne. Derfor omtaler vi altid vores ”Visitors” som ”Guests”, og vores ”Brugere” som ”Medlemmer”. På den måde prøver vi med et simpelt greb at menneskeliggøre vores online community.

4) Acceptér 80%-reglen

Som startup er du i kapløb med tiden. Det er derfor vigtigt hele tiden at arbejde med MVP’er (Minimum Viable Product red.) i de tidlige stadier af din iværksætterrejse.

Der er naturligvis en grænse for, hvor grimt og fejlfyldt ting kan være, men det vil oftest tage dig dobbelt tid at gå fra 80 procent færdig til 100 procent færdig – mens de sidste 20 procent sjældent giver dobbelt værdi for din forretning.

5) Tænk ud over den danske jantelov

Det kan være udfordrende at kommunikere globale ambitioner og drømme om verdensomspændende visioner, når vi kommer fra en by som Aarhus. Men det er nødvendigt, hvis du er en tech-virksomhed.

Tech-virksomheder (og i høj grad tosidede markedspladser som Wedio) konkurrerer med lignende platforme fra hele verden, og online findes der ingen fysiske grænser. På digitale markedspladser er der i sidste ende typisk kun én global vinder: Spilleren, som først opnår internationale netværkseffekter. Du kender fx ikke to Airbnb’s, vel?

6) 15 timers arbejdsdage er bullshit

Ja, der er dage og weekender, hvor vi skal give den en ekstra skalle — Wedio kommer ikke sovende til at blive verdens største community for creators. Men personligt tror jeg ikke på, at man som iværksætter bør arbejde døgnet rundt flere år i streg.

I startups skal der ofte tages hurtige beslutninger, og det er du bedst stillet til, hvis du har energi og overskud til at tænke klart. Derfor skal vi prioritere fritidsaktiviteter, som giver os energi – lige nu bygger jeg fx et Tiny House med min kæreste. Jeg siger ikke, at du skal gøre det samme, men efter min mening er det utrolig vigtigt at opbygge en kultur i virksomheden, hvor det er okay at prioritere de aktiviteter, som giver teamet energi — uanset om det er Yoga, Madlavning, Trekking eller noget fjerde.

FREE E-PAPER:
Get our magazine "Grow Aarhus"

…you will also be signed up for our weekly newsletter with the latest news and stories from the Danish startup-ecosystem!

Vi spammer ikke, og du kan altid afmelde dig igen!
Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.