Werner Valeur inden Regeringens udspil: ”Hver gang, jeg starter en virksomhed, møder jeg det samme problem”

Werner Valeur inden Regeringens udspil: ”Hver gang, jeg starter en virksomhed, møder jeg det samme problem”

Werner Valeur har været iværksætter i over 21 år og står bag flere store exits fra succesfulde iværksættereventyr.

I anledning af Regeringens kommende iværksætterudspil spørger vi en række danske iværksættere om, hvordan det er at drive startups i Danmark, og hvad der står højest på deres politiske ønskeliste.

I anledning af Regeringens kommende iværksætterudspil spørger vi en række danske iværksættere om, hvordan det er at drive startups i Danmark, og hvad der står højest på deres politiske ønskeliste.

Regeringens længe ventede iværksætterudspil er lige på trapperne ifølge den politiske kalender.

Men hvad håber dem, det hele handler om – iværksætterne – egentlig selv på står i udspillet?

I anledningen af Regeringens kommende iværksætterudspil har vi talt med en række markante stemmer fra det danske startupøkosystem.

Om hvordan hverdagen egentlig er som iværksætter i Danmark. Om de største fordele og de mest ødelæggende benspænd. Og om, hvad der står øverst på deres politiske ønskeliste.


Werner Valeur har efterhånden været gennem startupmanegen en del gange. Han har været iværksætter i over 21 år og står bag flere store exits fra succesfulde iværksættereventyr – herunder fra det kendte regnskabsprogram Billy. 

Læs også: Hvorfor har Toke Kruse skiftet navn til Werner Valeur?

Hvad fungerer godt som iværksætter i Danmark?

”I Danmark er det jo nemt at oprette et nyt firma, hvilket er positivt. Samtidig er der også begyndt at være et mere etableret økosystem, hvor vi både har risikovillig kapital og dygtige talenter. Vækstfonden gør også en stor forskel. Så jeg synes klart, at vi er på rette vej.”

Hvad er de største og mest konkrete udfordringer ved at være iværksætter i Danmark lige nu?

”Hver gang jeg starter en virksomhed, møder jeg det samme problem, når jeg skal samle folk til teamet. I Danmark er det noget nær umuligt af give warrants – altså ejerandele – til medarbejdere pga. vores skattesystem. 

Ofte vil man jo på en startuprejse hellere give medarbejdere en del af virksomheden i stedet for en høj løn, så man sammen kan sikre, at de andele på sigt bliver meget værd. Problemet er bare, at det kan man ikke i Danmark, og det spænder ben for iværksættermiljøet.

I dag er det sådan, at medarbejdere bliver beskattet fra dag ét ud fra en vurderet værdi, hvis de får andele i virksomheden. Men der er jo ingen, der ved, hvad værdien af en virksomhed er, før den bliver solgt. Så skatten burde langt hellere falde, når der er en gevinst. Når man sælger sine andele.

Det er jo en enorm skævvridning af rigdom. For mig som er investor og founder, er det ikke et problem, for jeg beskattes ikke før gevinsten trækkes ud af holdingselskabet. Men det bliver et problem for de medarbejder, man gerne vil løfte ind i startupøkosystemet. Det betyder på sigt, at der ikke kommer en distribution af den rigdom, startuppet bringer med sig. De rige bliver rigere, mens medarbejdere holdes udenfor, hvilket er fjollet.”

Regeringen forventes i løbet af de næste måneder at præsentere et iværksætterudspil. Hvad ser du gerne, at der er med i det?

”Jeg vil helst ikke ønske mig for mange ting, for så får man det aldrig. Det gør jeg heller ikke til jul. Men den mest presserende ting for mig er, at det skal være let at gøre medarbejder til medejere uden skattemæssige konsekvenser og dertilhørende bekymringer.

Lige nu er det det for svært, for dyrt, for kompliceret. Det er man nødt til at adressere, hvis vi i Danmark vil være en førende iværksætternation, og tilmed gøre flere rige.”

Politiske tiltag er én ting – men hvad kan vi som startups, aktører og medier selv gøre, for at få et bedre økosystem?

“Ser vi i branchen indad, så skal vi være bedre til at inkludere andre end arketypen på en iværksætter; en ung mand der arbejder 100 timer og gør “what ever it takes”. Der er lidt vej endnu, men der er små spirer rundt omkring. Pointen er ikke, at man skal gøre det for inklusionens skyld, men fordi vi ellers taber et stort potentiale og talenter på gulvet.

Hvis vi snakker medier generelt, er det stadig Løvens Hule-cases, der bliver brugt som repræsentanter for startups og iværksættere. Men økosystemet er jo så meget mere nuanceret end bare B2C-produkter, som har fået ”2 minutes of fame” på landsdækkende tv.

Medier over en bred kam er ofte slemme til at bruge de samme personer og eksperter om og om igen, fordi de måske har en kendisfaktor, der giver flere kliks. Men det er vigtigt at nuancere tingene. Hvis man fra politisk side gerne vil have mere iværksætteri, er vi nødt til at fortælle om de mange forskellige historier og vinkler, der er ind i det – også de iværksættere, som ikke har fået et to-cifret millionbeløb i investering, men hvor problemet de løser, gør en forskel.”

Hvad skal der til for gå næste skridt i Danmark?

”Vi skal fokusere på skatter generelt. Vi er nødt til at have lavere skatter, give flere arbejdstilladelser og gøre det nemmere at komme hertil for at arbejde.

Men det skal ikke ske ved at lave endnu flere regler. Vi er nødt til at afvikle regler. Forsimple tingene. Målsætningen må være, at vi vil være Europas mest attraktive land at starte virksomhed i. Vi skal passe på, at Danmark ikke lukker sig om sig selv.

Lige nu, synes jeg ikke Danmark gør meget for iværksætterne. Og hvis ikke jeg havde haft familie, var jeg nok flyttet for længst. Og det kan da også være, at vi gør det alligevel.”

FLERE FRA COMMUNITY
Mest læste