Som et af EUs mest digitaliserede lande kan Danmarks IT-sektor måle sig med selv de bedste i verden. Samtidig betyder den danske it-succes, at kampen om talent er blevet hårdere.
For syv ud af ti danske IT-virksomheder betragtes manglen på arbejdskraft som den største udfordring for vækst. Og næsten halvdelen af virksomhederne måtte helt opgive at besætte ledige stillinger i 2023, ifølge en undersøgelse foretaget af brancheforeningen, IT-Branchen.
Men det er der måske råd for.
For siden 2008 har Workindenmark (WIDK), en landsækkende enhed for international rekruttering i Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, hjulpet danske virksomheder med at tiltrække og hente internationale kandidater ind i folden – primært fra Europa. En service, flere organisationer med fordel kunne benytte, ifølge Gitte Grønlund-Møller, chef for Workindenmark.
”Hvis du ansætter en europæer i en dansk virksomhed, må de arbejde fra dag ét. Samtidig er det i et land som Danmark nemt at få de praktiske detaljer som CPR-nummer, MitID og sygesikring på plads. Så at ansætte europæisk arbejdskraft er lettere, end mange tror” fortæller hun.
Workindenmark hjælper danske virksomheder med at rekruttere faglært og højtkvalificerede medarbejdere fra udlandet inden for mangelområder som IT, life science, sundhed, ingeniørfag og forskning. Det indebærer alt fra at assistere omkring international annoncering og vejlede omkring indrejse og onboarding af udenlandske medarbejdere.
”Det er vores opgave at hjælpe virksomheder med international rekruttering” fortæller Gitte Grønlund-Møller.
Workindenmark
- WIDK hjælper gratis alle danske virksomheder, der søger profiler inden for mangelområder som IT, life science, sundhed, teknik og forskning.
- Services tæller alt fra adgang til europæiske jobportaler og -messer til vejledning, når det gælder information om arbejds- og opholdstilladelser, registreringsbeviser, CPR-nummer, sygesikringskort, godkendelse af udenlandske kvalifikationer, skat osv.
- WIDK hjalp sidste år 664 unikke virksomheder med international annoncering og kandidatmatch og matchede fx 1.365 IT-profiler til konkrete stillinger.
- WIDK har 24 medarbejdere og et team på fem dedikerede medarbejdere til at hjælpe med tiltrækning af IT-profiler.
- Læs mere på https://workindenmark.dk
Europæisk rækkevidde
WIDK hører under Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering og er dermed også en del af Beskæftigelsesministeriet. Derudover er WIDK medlem af European Employment Services (EURES, et europæisk rekrutteringsnetværk, der understøtter arbejdsmobilitet inden for EU).
”Meget af vores arbejde består af at rejse Europa tynd og deltage på en masse jobmesser og rekrutteringsevents, hvor vi promoverer Danmark og vores danske virksomheder over for internationale kandidater. Vi laver også digitale kampagner for at nå endnu længere ud. Og så bruger vi selvfølgelig enhver lejlighed til at fortælle om, hvor godt et sted Danmark er at arbejde,” siger Gitte Grønlund-Møller med et smil.
Det betyder, at danske virksomheder med WIDKs services bliver forbundet med kandidater og arbejdskraft gennem CV-portaler, digitale kampagner, jobmesser og rekrutteringsevents på tværs af Europa.
”Mange af de andre europæiske lande har samme udfordring ift. arbejdskraft, men inden for særligt ungdomsårgangene er der gode muligheder set med danske briller. Så virksomheder, der er gode til at tænke i, hvordan de kan få pipelinet de her yngre kandidater, kommer foran i køen ift. at tiltrække talent,” Gitte Grønlund-Møller.
Det sociale tæller
En ting er at rekruttere dygtige kandidater. Men hvordan sikrer man, at de har lyst til at blive?
Ifølge Workindenmark’s erfaring er det vigtigt, at man som virksomhed bistår i alt det logistiske, der ligger i at føle sig hjemme i et nyt land.
”Hvis man gerne vil fastholde talenterne, er det en god idé at være opmærksom på, at de skal lære at tale dansk og falde til fagligt og socialt. Det kan ske gennem en kontaktperson eller anden international medarbejder – det vigtigste er, at man ikke undervurderer det at flytte sit liv fra et sted til et andet,” forklarer Gitte Grønlund-Møller
Alene i 2022 bidrog udenlandsk arbejdskraft i IT-erhvervet med en værdiskabelse på omkring 14,4 milliarder kroner til dansk økonomi.
Og der vil være endnu mere gevinst at hente, hvis de danske virksomheder formår at udnytte mulighederne inden for EU, mener Gitte Grønlund-Møller.
”Der er efterspørgsel efter IT-arbejdskraft nærmest overalt, derfor kan mange kandidater også flytte sig meget hurtigt. Det der typisk får dem til at blive, er vores levestandard, arbejdsvilkår og den generelle arbejdskultur, hvor der er en ret flad struktur mellem chef og medarbejder. Der kan Danmark og danske virksomheder tilbyde noget helt særligt.”